Ostatnio często robię gofry, a to za sprawą mojej nowej gofrownicy. Dobra gofrownica to jednak podstawa. Gofry budyniowe powstały na śniadanie, dla najmłodszego w rodzinie. To taki szybki i łatwy przepis, nie potrzebujesz miksera i nie musisz ubijać osobno białek. Pyszne i chrupiące, bardzo smaczne. Wypróbowałam w zeszłym miesiącu już wiele przepisów na gofry, te trafiają na moją listę ulubionych. Polecam również przepis na gofry belgijskie - na drożdżach, przepis (klik).
Przygotowanie 10mins
Gotowanie 20mins
Czas całkowity 30mins
Ilość porcji 12okienek
Jak wykonać przepis na - Gofry budyniowe
Potrzebne składniki
125gmasła
3jajka
75gcukru
250mlmleka
200gmąki pszennej
50gsuchego budyniu z paczki
10gproszku do pieczenia
cukier waniliowy do smaku
Sposób wykonania
Wbij jajka do miski, roztrzep je chwile trzepaczką rózgową, następnie wsyp cukry i chwile wymieszaj z jajkami.
Wlej roztopione letnie masło i mleko, wsyp mąkę pszenną przesianą przez sitko, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko do połączenia się wszystkich składników, żeby nie było grudek.
Smaż na rozgrzanej gofrownicy 3 - 5 min. w zależności od mocy gofrownicy.
Podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Cukru możesz dać więcej 75 - 125 g do smaku, w zależności od tego na ile możesz sobie pozwolić.
Jeśli nie masz budyniu możesz zastąpić mąką ziemniaczaną w tej samej ilości.
W celu usunięcia grudek możesz przelać ciasto prze sitko, lub użyć miksera. Ja całe ciasto zrobiłam trzepaczką rózgową i grudek nie było, wystarczy dobrze wymieszać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gofry budyniowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.