Wszystko, co musisz wiedzieć o miodzie

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

W codziennej diecie warto uwzględnić porcję złocistego miodu. Ten składnik działa pozytywnie na cały organizm, stanowi też świetny dodatek do różnych potraw i doskonałą alternatywę dla słodyczy. W jakiej postaci będzie miał najwięcej właściwości i czy wszyscy mogą jeść miód? Sprawdź, czy wiesz wszystko o miodzie!

Prozdrowotne właściwości miodu znane są już od starożytności. W dawnych czasach uznawany był za pokarm o niemal magicznej mocy. Dodawał siły, leczył rany i łagodził różne dolegliwości. Niektóre z przepisywanych mu własności potwierdzają również badania współczesnych naukowców. W jakich chorobach zalecany jest miód?

Miód na przeziębienie

Popularnym zwyczajem jest podawanie miodu w sezonie przeziębieniowym. Szczególnie często zaleca się go dzieciom. Najmłodsi lubią słodki i delikatny smak miodów wielokwiatowych https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-wielokwiatowy-wybierz-gramature/. Można dodawać go do napojów, płatków śniadaniowych czy pieczywa. Miód ma właściwości łagodzące podrażnione gardło, więc można go stosować nie tylko profilaktycznie, ale także wspomagająco, podczas leczenia infekcji. Jest też znanym od lat, domowym sposobem na łagodzenie kaszlu. Warto jednak wiedzieć, że dodawanie miodu do bardzo gorącej herbaty jest bezcelowe. Wysoka temperatura znacznie zmniejszy jego prozdrowotne właściwości. Lepszym rozwiązaniem będzie rozpuszczanie miodu w nieco przestudzonym, ale wciąż ciepłym napoju.

Miód na dolegliwości żołądkowo – jelitowe

Ze względu na zawartość cennych enzymów i zdolność łagodzenia stanów zapalnych, miód może być stosowany w różnych problemach trawiennych. W tym celu najlepiej sprawdzi się miód spadziowy https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-spadziowy-wybierz-gramature/. Aby w pełni wykorzystać jego właściwości lecznicze, warto rozpuścić go w wodzie o temperaturze pokojowej i odstawić na kilka godzin, a następnie powoli wypić. Taki napój łagodzi dolegliwości związane z niestrawnością i łagodzi stany zapalne jelit. Spożywanie miodu może przynieś ulgę również podczas zgagi.

Miód na gojenie ran

Już od starożytności miód był wykorzystywany w leczeniu ran i problemów skórnych. Dzisiaj również wykorzystuje się te właściwości. Specjalne opatrunki z dodatkiem miodu są bardzo pomocne w leczeniu przewlekłych ran i trudnych do zagojenia odleżyn. Miód dezynfekuje ranę i przyspiesza proces regeneracji. Ten składnik dodawany jest do różnych kosmetyków, gdyż jest skutecznym humektantem, czyli substancją nawilżającą skórę i włosy. Miód możesz wykorzystać również do domowych maseczek lub nałożyć na spierzchnięte usta.

Kto nie powinien jeść miodu?

Miód to cukier, choć niewątpliwie jest lepszą alternatywą dla czystej sacharozy. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę oraz takie, u których zdiagnozowano zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Na miód powinny też uważać osoby na diecie odchudzającej – ze względu na kaloryczność warto jeść go w racjonalnych ilościach. Miodu nie podaje się także niemowlętom.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wiem, że miód jest bardzo dobry ale niestety mnie odstręcza od niego zapach.