Pizzerinki powstały z potrzeby chwili, z tego co się nawinęło, czyli takie resztkowe, co tu wiele gadać, czyszczenie lodówki było. Przygotowałam je na drugie danie pod syna, staram się urozmaicać teraz dania, gdy jest w domu, a jak widać dziecku wiele do szczęścia nie potrzeba. Zjedliśmy jeszcze resztę na kolacje, bo były tak syte 🙂 Najmłodszy w rodzinie był bardzo zadowolony, więc puszczam przepis dalej. A jeśli lubicie pizze na puchatym spodzie to koniecznie zajrzyjcie na Pizza Domowa.
Składniki:
15 szt.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej + –
- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
- ok. 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1 cebula
- 200 g pieczarek, u mnie wykorzystałam mrożone
- 2 laski kiełbasy lub skrawki kiełbas z lodówki
- ok. 150 g tartego sera żółtego
- 2 – 3 łyżki oleju
Sos:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać sól, wbić jajko, wrzucić śmietanę, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania wlać olej, ciasto ma odchodzić od ręki, misy miksera. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, ja użyłam reszty mrożonych. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, wrzucić pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przecier pomidorowy wymieszać z olejem, wodą i przyprawą do pizzy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na podsypanym mąką delikatnie blacie, następnie uformować wałek i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, rozsypać 3/4 tartego sera, rozłożyć zawartość patelni, i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na paski szer. 2 – 3 cm i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić na 15 min. do napuszenia, posypać resztą tartego sera i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min.
- Piec w temp. 180 C.Podawać na ciepło z ketchupem, chociaż na zimno tez smakują rewelacyjnie.
Ty to potrafisz ukręcić coś z niczego 😉
W końcu kręcę na dwie ręce 😉
Jak syn był mały często takie robiłam, teraz jakoś o nich zapomniałam
Mój mały łobuziak uwielbia takie cuda 🙂
Takie domowe, pachnące pizzerynki,.. mniam 🙂
Domowe najlepsze 🙂
uwielbiam takie coś! mój eks coś takiego robił haha ;D
Fajnego miałaś eks 😉
Super, też bym takie zjadła z apetytem 🙂
A pewnie coś dla dużych i małych, ja też pałaszowałam ze smakiem 🙂
Uwielbiam tego typu przysmaki. Pychota.
Ja to w ogóle jestem wielką fanką ciasta drożdżowego pod każdą postacią 🙂
Takie dania są najsmaczniejsze. Świetny pomysł. Pozdrawiam
Takie resztkowe 😉
Kolejne cudowne i obłędne danie. Muszę się nauczyć korzystać także z drożdży. 🙂
Kiedyś bałam się wypieków drożdżowych, a teraz to jedne z moich ulubionych 🙂
alez bym sobie zjadła tak kusząco wyglądają
Resztkowe 😉
Hej, te pizzerinki wygladaja super smakowicie! Powiedz mi, myslisz, ze mozna zawiniete ciasto z dodatkami przygotowac wczesniej, zostawic w lodowce i wlozyc do piekarnika powiedzmy godzine pozniej? Czy raczej to wszytsko nasiaknie i wyjdzie nie za dobre?
Dzięki 🙂 Ja zawsze robię wszystko na bieżąco tak jak w przepisie, wszytko też zależy od dodatków jakie dajesz. Myślę, że pół godz. czy godzinka dużej różnicy nie robi, ale otwarcie Ci piszę, że nie praktykuje takich rzeczy. To lepiej zrobić sobie prędzej, upiec i zostawić, a później np. podgrzać w piekarniku. Pozdrawiam