Zakręcone pizzerinki drożdżowe

Słodko Słodka
20 komentarzy

Pizzerinki powstały z potrzeby chwili, z tego co się nawinęło, czyli takie resztkowe, co tu wiele gadać, czyszczenie lodówki było. Przygotowałam je na drugie danie pod syna, staram się urozmaicać teraz dania, gdy jest w domu, a jak widać dziecku wiele do szczęścia nie potrzeba. Zjedliśmy jeszcze resztę na kolacje, bo były tak syte 🙂 Najmłodszy w rodzinie był bardzo zadowolony, więc puszczam przepis dalej. A jeśli lubicie pizze na puchatym spodzie to koniecznie zajrzyjcie na Pizza Domowa.

Składniki:

15 szt.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej + –
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek, u mnie wykorzystałam mrożone
  • 2 laski kiełbasy lub skrawki kiełbas z lodówki
  • ok. 150 g tartego sera żółtego
  • 2 – 3 łyżki oleju

Sos:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać sól, wbić jajko, wrzucić śmietanę, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania wlać olej, ciasto ma odchodzić od ręki, misy miksera. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, ja użyłam reszty mrożonych. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, wrzucić pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Przecier pomidorowy wymieszać z olejem, wodą i przyprawą do pizzy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na podsypanym mąką delikatnie blacie, następnie uformować wałek i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, rozsypać 3/4 tartego sera, rozłożyć zawartość patelni, i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na paski szer. 2 – 3 cm i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstawić na 15 min. do napuszenia, posypać resztą tartego sera i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min.
  • Piec w temp. 180 C.Podawać na ciepło z ketchupem, chociaż na zimno tez smakują rewelacyjnie.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Ty to potrafisz ukręcić coś z niczego 😉

Słodko Słodka

W końcu kręcę na dwie ręce 😉

Wędrówki po kuchni

Jak syn był mały często takie robiłam, teraz jakoś o nich zapomniałam

Słodko Słodka

Mój mały łobuziak uwielbia takie cuda 🙂

Beata M.

Takie domowe, pachnące pizzerynki,.. mniam 🙂

Słodko Słodka

Domowe najlepsze 🙂

Beautifulduty.pl

uwielbiam takie coś! mój eks coś takiego robił haha ;D

Słodko Słodka

Fajnego miałaś eks 😉

Magda

Super, też bym takie zjadła z apetytem 🙂

Słodko Słodka

A pewnie coś dla dużych i małych, ja też pałaszowałam ze smakiem 🙂

Wioleta

Uwielbiam tego typu przysmaki. Pychota.

Słodko Słodka

Ja to w ogóle jestem wielką fanką ciasta drożdżowego pod każdą postacią 🙂

kosmetyczniemonrog

Takie dania są najsmaczniejsze. Świetny pomysł. Pozdrawiam

Słodko Słodka

Takie resztkowe 😉

Sikorkowe Pasje

Kolejne cudowne i obłędne danie. Muszę się nauczyć korzystać także z drożdży. 🙂

Słodko Słodka

Kiedyś bałam się wypieków drożdżowych, a teraz to jedne z moich ulubionych 🙂

iza

alez bym sobie zjadła tak kusząco wyglądają

Słodko Słodka

Resztkowe 😉

Aneta

Hej, te pizzerinki wygladaja super smakowicie! Powiedz mi, myslisz, ze mozna zawiniete ciasto z dodatkami przygotowac wczesniej, zostawic w lodowce i wlozyc do piekarnika powiedzmy godzine pozniej? Czy raczej to wszytsko nasiaknie i wyjdzie nie za dobre?