136
Prosty,smaczny,syty i kolorowy obiad.Testowałam już jakiś czas temu,przepis bohatera wyzwania z Przyślij Przepis 🙂
Składniki:
Naczynie Średnicy 24 cm
500 g wątróbki drobiowej
2 duże cebule
3 woreczki kaszy gryczanej
pół pęczka pietruszki
2 małe jabłka
1 bakłażan
pół dużej cukinii
2 garście tartego sera
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
ulubiona przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu,wysypać z woreczków,wymieszać z łyżką masła i posiekaną natką pietruszki,wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Wątróbkę umyć i oczyścić,przyprawić przyprawą do kurczaka,cebulę obrać i pokroić w piórka,wymieszać z przyprawioną wątróbką.
Wątróbkę z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju,następnie wyłożyć na kaszę,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jabłka umyć,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki,to samo z bakłażanem,z cukinii usunąć pestki i również pokroić w plasterki.
Warzywa układać na przemian na wątróbce,
posypać ulubionymi przyprawami
wstawić do piekarnika na 45 min.ostatnie 10 min.pieczenia posypać tartym serem
zapiec do zarumienienia.
o jak fajnie wygląda
Fantastyczny pomysł na obiad ☺☺