953
Szybki obiad bez dużego nakładu pracy. Pyszna, gęsta,syta i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjnymi gołąbkami. Zawiera w sobie wszystko to co najlepsze w gołąbkach. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki dobrze się przegryzą. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni.
Składniki:
5-6 porcji
- 500 g mięsa mielonego u mnie z szynki
- 1 łyżka majeranku
- ulubiona przyprawa do mielonego
- sól i pieprz do smaku
- mała główka młodej kapusty białej
- 1 woreczek ugotowanego ryżu w osolonej wodzie
- 3 średnie marchewki
- kawałek pora i selera
- 1 duża cebula
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka z czubkiem przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W garnku wstawić 2 l wody.
- Kapustę pokroić na pół i poszatkować nożem, wrzucić do miski. Marchewkę obierać, umyć i pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce w słupki.
- Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucić kapustę z marchewką, włoszczyznę, dodać ziele angielskie, liście laurowe.
- Cebulę obrać i posiekać w grubszą kosteczkę, wrzucić na patelnie z olejem, zeszklić następnie wrzucić mięso mielone przyprawione majerankiem, solą i pieprzem do smaku oraz ulubioną przyprawą do mielonego. Smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor, podsmażone mięso z cebulką przełożyć do garnka z kapustą.
- Gotować ok. 20 min. na średnim ogniu, co jakiś czas przemieszać, następnie wrzucić ugotowany ryż, wlać passatę pomidorową, oraz przecier pomidorowy, wsypać cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy zupa się zagotuje zdjąć z palnika.
- Najlepsza gdy smaki dobrze się przegryzą, podawać z kleksem śmietany posypaną natką pietruszki i koperkiem.
już od dawna mam chęć na tą zupę; przepysznie wygląda
Pyszna, tresciwa zupka ☺