W sezonie wiosennym nie może jej zabraknąć, tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami. To moja ulubiona zupa i smaki dzieciństwa zarazem. Najlepsza z młodego szczawiu, to zupa która kojarzy mi się z wiosną, oraz z kuchnią babci. U mnie podaje do niej zawsze tłuczone ziemniaki okraszone swojską kiełbasą lub boczkiem, na osobnym talerzu, bo tak lubię najbardziej. Prosta i niezwykle oryginalna, zdrowa i tania. Zawsze bardzo lubiłam szczawiową z jajem jako dziecko i mój synek również lubi. Preferuje raczej prostą kuchnie, każda z nas wyniosła inne smaki z domu rodzinnego, ja lubię od czasu do czasu wracać do wspomnień z dzieciństwa.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 5 osób
Jak wykonać przepis na – Zupa szczawiowa z jajkiem

Potrzebne składniki
  

  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 3 pęczki szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • jajka
  • ziemniaki

Sposób wykonania

  • Do przygotowania mojej zupy szczawiowej użyłam rosołu drobiowego, który ugotowałam na nogach kurczaka i szyi z indyka.
    Z rosołu wyłowiłam łyżką cedzakową mięso i warzywa.
    Do garnka z rosołem włóż marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Wstaw na gaz i zacznij gotować na małym ogniu.
    Świeży szczaw dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie oderwij ogonki i poszatkuj nożem same liście.
  • Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojony drobno szczaw, smaż do momentu gdy straci wygląd surowego.
    Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilkę.
  • Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką następnie wlej chochlę wrzącej zupy i dokładnie wymieszaj, w ten sposób zahartujesz śmietanę, żeby po wlaniu do zupy się nie zważyła.
    Wlej całość do zupy, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Zupę szczawiową gotuj jeszcze parę minut na małej mocy palnika.
  • Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.
  • U mnie zawsze podaje szczawiową z tłuczonymi ziemniakami, ale Ty możesz ugotować ją od razu ziemniakami, za jednym brudzeniem garnka.
  • Jeśli gotuje szczawiową na żeberkach to wtedy do rosołu dodaje listek laurowy i z 3 kulki ziela angielskiego.
  • Zupę można ugotować na bulionie jarzynowym  wraz z 1 łyżką masła.
  • Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżego szczawiu, ale jeśli używasz szczaw ze słoika uważaj z soleniem zupy, ponieważ szczaw z przecieru jest często słony.
  • Mięso z rosołu wykorzystałam do galaretki drobiowej, świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa szczawiowa z jajkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Oaza Recenzji
8 miesięcy temu

Nie jest to moja ulubiona zupa i parktycznie jej nie gotuję ale w Twoim wykonaniu wygląda pysznie 🙂

Wioleta
8 miesięcy temu

Matko, jak ja dawno nie jadłam takiej zupy. Pychota.

iza
iza
8 miesięcy temu

dawno nie jadłam tej zupy

MyśliPotarganej.pl
8 miesięcy temu

Mój smak dzieciństwa! Uwielbiam!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Ja też, obowiązkowa pozycja na wiosnę 🙂

Marzena
6 miesięcy temu

Moja mama robiła najlepszą szczawiową, ja mimo że się staram nie umiem uchwycić tego smaku

Irena - Hooltaye w podróży
6 miesięcy temu

Smaki dzieciństwa. Moja Mama często karmiła nas szczawiową. Bardzo lubię tę zupę, ale też bardzo dawno jej nie robiłam. Twoja zupa wygląda przepysznie. Przyjdzie mi poczekać na wiosnę i młody szczaw.

CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Bardzo dawno nie robiłam i nie gotuję jej za często, ze względu na szkodliwe szczawiany

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
6 miesięcy temu

Wygląda na bardzo apetyczną i łatwą do wykonania zupą. Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Edyta
6 miesięcy temu

Och to moja ulubiona zupa. Zawsze kiedy przyjeżdżam na wakacje do domu rodzinnego gotuję szczawiową. Troszkę inaczej przyrządzam, ale zawsze smakuje wspomnieniami z dzieciństwa :-). Spróbuję zrobić Twoją wersję.

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Zawsze w sezonie staram się zrobić szczaw w słoiki, żeby potem cały rok cieszyć się tą pyszną zupą 🙂 Mmmm…narobiłaś mi apetytu!

Anna
6 miesięcy temu

Pyszna. Chętnie bym zjadła taki talerz szczawiowej.

Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Anna

W sezonie wiosennym pozycja obowiązkowa w menu🙂😋

Viola z MBJ
6 miesięcy temu

Taka zupa to faktycznie smak dzieciństwa,moja babcia tez taka robiła a ja wykładałam jej z kuchni listki szczawiu.

Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Viola z MBJ

Babcina szczawiowa najlepsza 🙂

Madżenta
Madżenta
6 miesięcy temu

Bardzo lubię tą zupkę, smaki dzieciństwa na których się wychowałam. Pamiętam jak sami zbieraliśmy szczaw w ogrodzie. Teraz niestety szczawik tylko w sklepie warzywnym …

Szpileczkiibabeczki
6 miesięcy temu

Bardzo lubię 🙂