W sezonie wiosennym nie może jej zabraknąć, tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami. To moja ulubiona zupa i smaki dzieciństwa zarazem. Najlepsza z młodego szczawiu, to zupa która kojarzy mi się z wiosną, oraz z kuchnią babci. U mnie podaje do niej zawsze tłuczone ziemniaki okraszone swojską kiełbasą lub boczkiem, na osobnym talerzu, bo tak lubię najbardziej. Prosta i niezwykle oryginalna, zdrowa i tania. Zawsze bardzo lubiłam szczawiową z jajem jako dziecko i mój synek również lubi. Preferuje raczej prostą kuchnie, każda z nas wyniosła inne smaki z domu rodzinnego, ja lubię od czasu do czasu wracać do wspomnień z dzieciństwa.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 5 osób
Jak wykonać przepis na – Zupa szczawiowa z jajkiem

Potrzebne składniki
  

  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 3 pęczki szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • jajka
  • ziemniaki

Sposób wykonania

  • Do przygotowania mojej zupy szczawiowej użyłam rosołu drobiowego, który ugotowałam na nogach kurczaka i szyi z indyka.
    Z rosołu wyłowiłam łyżką cedzakową mięso i warzywa.
    Do garnka z rosołem włóż marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Wstaw na gaz i zacznij gotować na małym ogniu.
    Świeży szczaw dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie oderwij ogonki i poszatkuj nożem same liście.
  • Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojony drobno szczaw, smaż do momentu gdy straci wygląd surowego.
    Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilkę.
  • Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką następnie wlej chochlę wrzącej zupy i dokładnie wymieszaj, w ten sposób zahartujesz śmietanę, żeby po wlaniu do zupy się nie zważyła.
    Wlej całość do zupy, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Zupę szczawiową gotuj jeszcze parę minut na małej mocy palnika.
  • Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.
  • U mnie zawsze podaje szczawiową z tłuczonymi ziemniakami, ale Ty możesz ugotować ją od razu ziemniakami, za jednym brudzeniem garnka.
  • Jeśli gotuje szczawiową na żeberkach to wtedy do rosołu dodaje listek laurowy i z 3 kulki ziela angielskiego.
  • Zupę można ugotować na bulionie jarzynowym  wraz z 1 łyżką masła.
  • Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżego szczawiu, ale jeśli używasz szczaw ze słoika uważaj z soleniem zupy, ponieważ szczaw z przecieru jest często słony.
  • Mięso z rosołu wykorzystałam do galaretki drobiowej, świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa szczawiowa z jajkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Oaza Recenzji

Nie jest to moja ulubiona zupa i parktycznie jej nie gotuję ale w Twoim wykonaniu wygląda pysznie 🙂

Wioleta
19 dni temu

Matko, jak ja dawno nie jadłam takiej zupy. Pychota.

iza
iza
19 dni temu

dawno nie jadłam tej zupy

MyśliPotarganej.pl
12 dni temu

Mój smak dzieciństwa! Uwielbiam!

Słodko Słodka
8 dni temu

Ja też, obowiązkowa pozycja na wiosnę 🙂