5,1K
Jak wykonać przepis na – Zupa szczawiowa z jajkiem
W sezonie wiosennym nie może jej zabraknąć, tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami. To moja ulubiona zupa i smaki dzieciństwa zarazem. Najlepsza z młodego szczawiu, to zupa która kojarzy mi się z wiosną, oraz z kuchnią babci. U mnie podaje do niej zawsze tłuczone ziemniaki okraszone swojską kiełbasą lub boczkiem, na osobnym talerzu, bo tak lubię najbardziej. Prosta i niezwykle oryginalna, zdrowa i tania. Zawsze bardzo lubiłam szczawiową z jajem jako dziecko i mój synek również lubi. Preferuje raczej prostą kuchnie, każda z nas wyniosła inne smaki z domu rodzinnego, ja lubię od czasu do czasu wracać do wspomnień z dzieciństwa.
Potrzebne składniki
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 3 pęczki szczawiu
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- jajka
- ziemniaki
Sposób wykonania
- Do przygotowania mojej zupy szczawiowej użyłam rosołu drobiowego, który ugotowałam na nogach kurczaka i szyi z indyka. Z rosołu wyłowiłam łyżką cedzakową mięso i warzywa.Do garnka z rosołem włóż marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki.Wstaw na gaz i zacznij gotować na małym ogniu.Świeży szczaw dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie oderwij ogonki i poszatkuj nożem same liście.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojony drobno szczaw, smaż do momentu gdy straci wygląd surowego.Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilkę.
- Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką następnie wlej chochlę wrzącej zupy i dokładnie wymieszaj, w ten sposób zahartujesz śmietanę, żeby po wlaniu do zupy się nie zważyła.Wlej całość do zupy, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.Zupę szczawiową gotuj jeszcze parę minut na małej mocy palnika.
- Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.
- U mnie zawsze podaje szczawiową z tłuczonymi ziemniakami, ale Ty możesz ugotować ją od razu ziemniakami, za jednym brudzeniem garnka.
- Jeśli gotuje szczawiową na żeberkach to wtedy do rosołu dodaje listek laurowy i z 3 kulki ziela angielskiego.
- Zupę można ugotować na bulionie jarzynowym wraz z 1 łyżką masła.
- Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżego szczawiu, ale jeśli używasz szczaw ze słoika uważaj z soleniem zupy, ponieważ szczaw z przecieru jest często słony.
- Mięso z rosołu wykorzystałam do galaretki drobiowej, świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa szczawiowa z jajkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Nie jest to moja ulubiona zupa i parktycznie jej nie gotuję ale w Twoim wykonaniu wygląda pysznie 🙂
U mnie zawsze w okresie wiosennym musi być 1,2 razy, a mój mąż też ma na nią długie zęby 😉
Matko, jak ja dawno nie jadłam takiej zupy. Pychota.
W sezonie wiosennym to obowiązkowa zupa, z młodego szczawiu koniecznie 🙂
dawno nie jadłam tej zupy
U nas pierwsza w tym roku 🙂
Mój smak dzieciństwa! Uwielbiam!
Ja też, obowiązkowa pozycja na wiosnę 🙂
Moja mama robiła najlepszą szczawiową, ja mimo że się staram nie umiem uchwycić tego smaku
Każda kucharka ma inny smak, może kiedyś uda Ci się odwzorować idealnie smak mamy.
Smaki dzieciństwa. Moja Mama często karmiła nas szczawiową. Bardzo lubię tę zupę, ale też bardzo dawno jej nie robiłam. Twoja zupa wygląda przepysznie. Przyjdzie mi poczekać na wiosnę i młody szczaw.
Dokładnie smaki dzieciństwa, ja przeważnie robię z 2 razy na wiosnę i później czekam do następnej wiosny 🙂
Bardzo dawno nie robiłam i nie gotuję jej za często, ze względu na szkodliwe szczawiany
U mnie z 2 razy na wiosnę ze świeżego szczawiu taka zupka musi być, więc to nie jest często.
Wygląda na bardzo apetyczną i łatwą do wykonania zupą. Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
To taka szybka i prosta zupka, u mnie akurat smaki dzieciństwa, najlepsze ze świeżego szczawiu 🙂 Polecam
Och to moja ulubiona zupa. Zawsze kiedy przyjeżdżam na wakacje do domu rodzinnego gotuję szczawiową. Troszkę inaczej przyrządzam, ale zawsze smakuje wspomnieniami z dzieciństwa :-). Spróbuję zrobić Twoją wersję.
U mnie też smaki dzieciństwa, bardzo lubię, w okresie wiosennym pozycja obowiązkowa 🙂
Zawsze w sezonie staram się zrobić szczaw w słoiki, żeby potem cały rok cieszyć się tą pyszną zupą 🙂 Mmmm…narobiłaś mi apetytu!
Swoje słoiczki ze szczawiem to super sprawa 🙂
U mnie również słoiki zawsze idą w ruch. Zmielonym szczawiem wypełniam półki w piwnicy. Zastanawia mnie tylko, czy w tym przepisie sprawdzi on się tak samo, jak świeża roślina? Próbowałaś może wersji ze zmielonym szczawiem ze słoika?
Robię też z takim ze słoika, ale ze świeżym szczawiowa o niebo lepsza 🙂
Pyszna. Chętnie bym zjadła taki talerz szczawiowej.
W sezonie wiosennym pozycja obowiązkowa w menu🙂😋
Taka zupa to faktycznie smak dzieciństwa,moja babcia tez taka robiła a ja wykładałam jej z kuchni listki szczawiu.
Babcina szczawiowa najlepsza 🙂
Bardzo lubię tą zupkę, smaki dzieciństwa na których się wychowałam. Pamiętam jak sami zbieraliśmy szczaw w ogrodzie. Teraz niestety szczawik tylko w sklepie warzywnym …
Najlepszy szczaw ze sprawdzonego źródła.
Bardzo lubię 🙂
Też bardzo lubię, szczególnie wiosną jak jest świeży szczaw 🙂
Dawno nie gotowałam…
Ja jeszcze czekam na świeży szczaw 🙂
Ta zupa to smak mojego dzieciństwa! Pyszna!
U mnie również smaki dzieciństwa 🙂
Zgadzam się, że proste dania są często najlepsze i zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami to idealny przykład. 🙂
Dzięki serdeczne za komentarz :-)Pozdrawiam
Szczawiową bardzo lubię, można przygotować szybko i tanio, a smakuje wybornie.
Ja również bardzo lubię, smaki dzieciństwa, a na wiosnę smakuje wybornie, szczególnie z takiego młodego szczawiu.
Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię i tak jest również z zupą szczawiową z jajkiem. Niesamowite, jak jedno danie może nas przenieść do przeszłości i kojarzyć się z kuchnią naszych babć. 🙂
Wiemy co dobre 🙂 Kuchnia babci zawsze kojarzy się z takimi daniami tradycyjnymi kuchni polskiej, wiadomo nie każdy lubi, ale ja akurat jestem wielką fanką zupy szczawiowej. Dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie 🙂