Sezon grillowy jest obecnie w pełni i trwa w najlepsze! Dzięki ciepłej pogodzie i sprzyjającym warunkom atmosferycznym możemy przebywać na zewnątrz dłużej niż w poprzednich miesiącach. Wiosna i lato to idealny moment, by zdecydować się na urządzenie grilla, który zazwyczaj spędzamy z najbliższymi: rodziną i przyjaciółmi. Aby dobrze go przygotować, trzeba spełnić te 5 prostych kroków, które pozwolą nam osiągnąć klasę „master” w szykowaniu imprez tego typu. Jak zatem przygotować się do grillowania, by było perfekcyjne?
Krok nr 1: Zaplanowany spontan, czyli grill zrzutkowy
Jeśli impreza z grillowaniem w tle zaplanowana jest na większą liczbę osób, a my nie mamy aż tyle czasu, by dogodzić wszystkim gościom, to zdecydowanie warto pomyśleć nad grillem zrzutkowym. Podczas zaproszenia gości dobrze jest rzucić luźną myśl, że na spotkanie i posiadówkę można przynieść własne propozycje dań, które możemy wrzucić na ruszt. Dzięki temu wzbogacimy nasze menu i przy okazji poznamy nowe smaki, których dotąd jeszcze nie próbowaliśmy.
Krok nr 2: Zakup dobry sprzęt do grillowania np. przez Internet
Przed rozpoczęciem grillowania warto zrobić przegląd sprzętów, które nam pomogą w smażeniu potraw na grillu. Jeśli nie mamy wszystkiego, a zależy nam na czasie i dokładnym researchu, to zdecydowanie dobrym pomysłem jest skorzystanie z porównywarki cenowej https://www.skapiec.pl/, która pomoże nam wybrać grille i osprzęt grillowy najwyższej jakości. Ponadto dzięki swoim możliwościom Internet to świetne źródło informacji oraz inspiracji na temat imprez plenerowych oraz rozwiązań ogrodowych, które sprawdzą się podczas grillowania! Dlatego nie powinniśmy się bać korzystać z różnych źródeł. Próbowanie nowości to zdecydowanie ciekawa opcja, która pozwala nam na wprowadzenie nowych nawyków oraz przyzwyczajeń żywieniowych, na które do tej pory nawet nie zwracaliśmy uwagi!
Krok nr 3: Postaw na domowej roboty potrawy, zrezygnuj z „gotowców”
Przygotowywanie dań, które będą grały główną rolę na imprezie w ogrodzie oraz przekąsek, które będą stanowić uzupełnienie, to świetna okazja do spędzenia czasu z gośćmi oraz rodziną. W sklepach co prawda są dostępne gotowe dania, które wystarczy wrzucić na ruszt, ale zdecydowanie lepiej wykonać swoje ulubione potrawy samodzielnie. Będą one miały wtedy taki smak, jaki chcemy uzyskać. Ponadto ograniczymy użycie soli i cukru, które producent „gotowców” dodał do swoich produktów w dużej ilości. Dodatkowo własne potrawy to również świadomość, że wiemy, co zostało przygotowane i będzie smaczną propozycją na plenerową imprezę.
Krok nr 4: Zainwestuj w dobry węgiel i rozpałkę
Dobry brykiet, węgiel drzewny i rozpałka to kolejny krok do idealnej imprezy grillowej w terenie. Dzięki odpowiednio dobranym produktom będziemy mogli cieszyć się żarem, który dochodzi spod rusztu. Warto również zwrócić się w stronę ekologicznych rozpałek, które są dostępne w sklepach lub na stacjach benzynowych (w awaryjnych przypadkach można je potraktować jako dobre źródło potrzebnych produktów!). Takie produkty, jeśli zależy nam na czasie, możemy zakupić w sklepach internetowych, które dostarczą zamówienie w przewidywanym przez nas terminie! Ponadto warto zrobić research w kierunku ekologicznych produktów, które pomogą rozpalić grilla!
Krok nr 5: Grill to nie tylko mięso!
Różnorodność produktowa to pierwszy krok do stworzenia dania, które odniesie sukces na imprezie z grillem! Warto przede wszystkim postawić na grillowane warzywa czy tofu, bo świetnie sprawdzają się jako produkty do grillowania. Idealna marynata to również sos sojowy czy musztarda i miód. Na ruszcie może się znaleźć również mięso różnego gatunku: od kurczaka, indyka czy wołowinę. Dzięki temu unikniemy nudy kulinarnej, co oznacza, że goście nie uciekną przed czasem do domu i wieczór na tarasie czy w ogrodzie będzie sukcesem towarzyskim!
Jak widać powyżej powyżej: grillowanie nie jest wcale takie trudne. Takie sprzęty jak grille czy tacki grillowe to idealny sposób na uzupełnienie weekendu czy dłuższego wypoczynku. Ogród czy działka to również świetnie miejsce, gdzie możemy spędzić więcej czasu ze znajomymi i najbliższymi. Dzięki temu, iż mamy swój kawałek ziemi, na której możemy urządzać takie spotkania, możemy zacieśniać więzi społeczne oraz rozsmakowywać się w pysznościach zrobionych przez nas osobiście lub przyniesionych przez uczestników tej zacnej imprezy!
Dobre mięso to podstawa. Ja zawsze szukam kiełbas bez azotanu sodu, bo niestety przy podgrzaniu jest bardzo niebezpieczny. Niestety większość mięs ma konserwanty…
Ciężko teraz o dobre i zdrowe produkty, pisałam niedawno o kiełbasach z grilla i moim osiedlowym sklepiku, jak zostałam nabita w butelkę. Przyjrzałam się również kiełbasą w marketach, większość tych kiełbas jest nafaszerowana chemią, ale można też i znaleźć dobre jakościowo produkty… ale trzeba czytać dokładnie etykiety i nie patrzeć na ceny promocyjne, bo to nic dobrego nie wróży niestety…
U nas grillem zajmuje się mój mąż. Ja tylko jem 🙂
O proszę jak masz dobrze, u mnie to raczej wspólnie 🙂 Mąż rozpala grilla, ja marynuje mięcho, a później wspólnie pilnujemy i nakładamy na talerze.
Właśnie taki spontaniczny zrzutkowy grill jest najlepszy. Masz rację Asiu
Zrzutkowy grill jest fajny i oczywiście na spontanie 🙂