Kawa na świecie – jakie są rytuały jej picia?

Materiał zewnętrzny
0 komentarze

Kawa to jeden z najpopularniejszych napoi na całym globie. Według badań ludzie codziennie wypijają około 2 mld filiżanek kawy, a około 80% ludzi twierdzi, że spożywa ten napój codziennie. Ten pobudzający, tworzony z ziaren kakaowca napar można spożyć praktycznie w każdym miejscu na ziemi. Jak zatem wygląda picie kawy w różnych zakątkach świata?

Wpływ kawy na kulturę

Kawa ma bardzo długą historię jako napój, który dzisiaj jest spożywany niemalże na całym świecie. Historia naparu z ziaren kakaowca sięga XVI w. kiedy to zaczął się on rozpowszechniać na półwyspie arabskim. Już w tych czasach powstawały pierwsze kawiarnie, które pełniły miejsce spotkań towarzyskich. Wspólne picie kawy stało się sposobem na nawiązywanie więzi międzyludzkich i integrację pomiędzy znajomymi. Już w tamtych czasach przygotowywanie i picie kawy stało się pewnym rytuałem, dzięki któremu łatwiej było rozpocząć dzień i zachować wysoką wydajność w jego ciągu. Dlatego też wiele osób pija kawę rano, aby zacząć dzień w dobrym nastroju. Gdy kawa dotarła do Europy w XVII w., początkowo była ona przysmakiem tylko dla zamożnych, lecz powoli zaczęła się ona rozprzestrzeniać za pomocą rozwijających się kawiarni.

W Europie kawiarnie stały się miejscem spotkań artystów, pisarzy, filozofów i intelektualistów, którzy wymieniali się przeróżnymi poglądami, rozmawiali i dyskutowali. Wraz z rozwojem kawiarni powstawały także różne techniki parzenia kawy. Jedną z nich jest np. Moka, czyli tradycyjna włoska metoda parzenia kawy, w której wykorzystuje się specjalną zaparzarkę, zwaną „bialetti” Kawa mielona – https://mokate.com.pl/kawa-mielona jest parzona w naczyniu pod ciśnieniem pary, co pozwala na uzyskanie głębokiego, skoncentrowanego smaku.

Jak wygląda spożywanie kawy na świecie?

1. Włochy

Kawa espresso jest nieodłącznym elementem włoskiej kultury. Włosi spożywają kawę espresso w dosyć specyficzny sposób. Zwykle zamawiają ją w kawiarni, a potem delektują się nią stojąc przy barze, zazwyczaj tylko parę minut. Włosi bardzo cenią sobie głęboki smak i aromat napoju, który w dzisiejszych czasach zwykle przygotowywany jest w ekspresie, używając m.in. kawy ziarnistej do ekspresów(https://mokate.com.pl/kawa-ziarnista-do-ekspresu). Traktują ten rytuał jako chwila odpoczynku i relaksu. Espresso cechuje się tym, że jest małą porcją dosyć intensywnej kawy, która jest idealnym zastrzykiem energii w ciągu dnia.

2. Turcja

W Turcji picie kawy ma swoją charakterystyczną i wyjątkową ceremonię. Kawa w Turcji zwykle jest parzona w dzbanku o nazwie „cezve”, który wygląda jak mały rondelek z długą rączką. Ziarna kawy mielone są na drobny proszek, a następnie mieszane z wodą w „cezve”. Ludzie w Turcji uwielbiają bardzo aromatyczną, mocną kawę, więc ta zazwyczaj podawana jest z cukrem lub słodyczami, tak aby załagodzić jej silny smak.

3. Kolumbia

Kolumbia jest jednym z największych producentów kawy na świecie. Bardzo popularna jest tam kawa podawana z dodatkiem cynamonu, a czasem z nawet trzciny cukrowej. Kolumbijczycy uwielbiają również mieszanki kawy z mlekiem, takie jak kawa con leche, którą przygotować można w ekpresie do kawy, ówcześnie mieląc np. kawę ziarnistą barista.

4.Etiopia

Etiopia jest krajem, w którym nasiona kawy były spożywane już ponad 2000 lat temu. Jest to kraj, który uważany jest za kolebkę kawy. Tradycyjne etiopskie picie tego naparu nazywane jest „jebena”. Aby ją przygotować trzeba najpierw prażyć nasiona w rondlu na otwartym ogniu, co nadaje im mocy i aromatu. Następnie ziarna są mielone w tradycyjnym moździerzu, a potem parzone w glinianych naczyniach o nazwie „jebena”. Rytuałowi spożywania naparu często towarzyszą tańce i muzyka.

Jak można zauważyć rytuał picia kawy może się znacznie różnić na przestrzeni całego globu. Warto jest poszerzać swoje horyzonty i próbować nowych sposobów picia kawy nawet w domu, niekoniecznie wyjeżdżając z kraju.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments