Jak parzyć kawę w french pressie?

Materiał zewnętrzny
8 komentarzy

Metod parzenia kawy jest wiele, nie trzeba mieć ekspresu ciśnieniowego, aby raczyć się aromatycznym napojem zachwycającym głębią smaku. Do wyboru są różne mniejsze sprzęty, które robią równie smaczną kawę lub nawet lepszą. Warto zainteresować się french pressem, na którym można zaparzać zarówno kawę, jak i herbatę czy napar ziołowy. Na urządzenie składa się dzbanek i tłoczek, który służy do oddzielania fusów. W przypadku przygotowania napoju za pomocą french pressa znaczenie ma nawet grubość zmielenia kawy, czas parzenia i temperatura wody. Nie jest on jednak trudny w obsłudze, a przygotowanie kawy zajmuje relatywnie mało czasu.

O czym należy pamiętać przed parzeniem kawy we french pressie?

Do przygotowania kawy we french pressie potrzebne będzie kilka elementów: ziarna, woda, łyżka, waga i stoper. Jeśli komuś zależy na uzyskaniu pysznego napoju o wspaniałym aromacie, to powinien sięgać po świeżo wypaloną kawę. Za najlepsze uznaje się kawy speciality, na które składają się starannie wyselekcjonowane ziarna z konkretnych plantacji. Powinno się je mielić bezpośrednio przed użyciem, czyli przed zaparzeniem. Ziarna utleniają się i to bardzo szybko, co wpływa negatywnie na ich walory smakowo-zapachowe. W przypadku french pressa nie sprawdzi się drobno mielona kawa, bo powoduje to zapychanie filtra w tłoczku. Ponadto napój staje się gorzki i kwaskowaty. Do zaparzania kawy w french pressie należy używać wyłącznie czystej i świeżej wody, najlepiej przefiltrowanej. Unikać należy wody twardej i mocno zmineralizowanej. Istotne jest to, aby nie zalewać ziaren wrzątkiem, temperatura powinna mieć około 90 stopni Celsjusza, maksymalnie 96. Znaczenie ma zachowanie optymalnych proporcji wody i ziarna. Ważny jest także czas parzenia, powinien trwać od czterech do ośmiu minut.

Jak przygotować idealną kawę we french pressie?

Zacząć należy od wlania do dzbanka french pressa gorącej wody w celu ogrzania go. Kolejnym krokiem będzie grube zmielenie ziaren i odmierzenie sześć gramów na każde sto mililitrów wody. Po wylaniu wody z dzbanka można wsypać do niego ziarna. Następnym etapem będzie włączenie stopera, zalanie całego ziarna wodą o odpowiedniej temperaturze. Po 30 sekundach dolewa się resztę wody, następnie miesza się całość łyżką. Po upływie trzech minut wkłada się tłoczek do dzbanka, a po czterech minutach należy zacząć go powoli opuszczać, oddzielając ziarno od napoju. Na koniec pozostaje przelanie go do czystego naczynia, może być to dzbanek lub filiżanka, z której będzie się od razu pić kawę. Jest to bardzo ważne, bo zbyt długie parzenie ziaren wpłynie negatywnie na smak kawy.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Dudko

Bardzo lubię kawę, właściwie pod każdą postacią, no może oprócz zwykłej zalewajki 🙂 i mocnego espresso. Sposób parzenia kawy, który opisałaś może wzmacniać doznania smakowe. Nie mam takiego urządzenia, bo robię kawę z ekspresu, ale na pewno french press to dobra kawa niewielkim kosztem 🙂

Słodko Słodka

Ja nie nauczyłam się pić kawy, ale za to mam męża kawosza, także taki sprzęt również byłby u mnie mile widziany 🙂

Wioleta Sadowska

Myślę, że taka kawa smakuje wybornie. Można poczuć ją wszystkimi zmysłami.

Słodko Słodka

Zapewne masz racje 🙂

Edyta

Az poczulam zapach swiezo parzonej kawy! Wesolych Swiat!

Słodko Słodka

U mnie co rano mąż parzy kawę, ja nie nauczyłam się pić kawy, lubię Inkę 🙂

Kasia

Kurczę, nie wiedziałam o istnieniu takiego cuda

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies