Kawa ziarnista czy mielona – jaką kawę wybrać?

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Ręcznie zbierane i uprawiane na dużych wysokościach ziarna kawy są pożądane przez koneserów na całym świecie. Napój przyrządzony z tego rodzaju ziaren cechuje się bowiem unikalnym smakiem i niezwykłym aromatem.

Z czego wynika fenomen kawy?

Kawa to napój, który znany jest i ceniony na całym świecie, a specjalnie wyselekcjonowane ziarna osiągają bardzo wysokie ceny. W szerokiej ofercie sprzedaży dostępne są zarówno kawy ziarniste, jak i produkty mielone. Kawę można spożywać w domu, w kawiarni oraz w biurze. Napój dodaje energii oraz skutecznie pobudza organizm do działania.

Na jaką kawę warto się zdecydować?

Miłośnicy kawy zdecydowanie polecają wysokiej jakości ziarna, które są starannie selekcjonowane, a następne podlegają procesowi wypalania, który wydobywa z nich doskonały profil smakowy. Co ważne, poszczególne gatunki kaw pochodzące z różnych rejonów świata cechują się nieco innym smakiem i aromatem. Taki szeroki wybór produktów umożliwia idealne dopasowanie kawy do indywidualnych preferencji klienta.

Czym cechują się kawy ziarniste?

Jak wspomniano powyżej, rejon, z którego pochodzą dane ziarna kawy wpływa na ich smak i aromat. Nie bez znaczenia jest w tym wypadku położenie geograficzne danego obszaru, jak również panujące w nim warunki atmosferyczne. Wyselekcjonowane i przygotowywane z należytą dbałością kawy specialty dostarczają niezwykłych doznań smakowych oraz są produktami luksusowymi i pożądanymi przez znawców na całym świecie.

Więcej informacji na temat kaw ziarnistych można znaleźć na stronie https://www.aromatkawy.com/12-kawy-ziarniste 

Jakie czynniki wpływają na ostateczny smak i aromat kawy?

Unikalny smak kawy zależy od warunków, w których rosną rośliny, rodzaju zbiorów oraz sposobu wypalania ziaren. Warto dodać, że kawa powinna być również w odpowiedni sposób zaparzana. W tym celu można korzystać z kawiarek lub nowoczesnych ekspresów wyposażonych w młynki.

Czy warto wybierać kawy ziarniste specialty?

Tego rodzaju kawy to produkty z najwyższej półki. Klient, który decyduje się na ich zakup otrzymuje gwarancję unikalnego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Co ważne, kupujący mogą się decydować na różnorodne produkty, w tym kawy słodkie, kwaskowe, maślane lub owocowe. Poszczególne wyroby mogą mieć zapach owocowy, czekoladowy lub karmelowy. Wśród innych cech danego gatunku kawy wymienia się również jedwabistość i cielistość.

Czym należy się kierować podczas wyboru kawy?

Podczas wyboru konkretnego rodzaju kawy warto zwrócić uwagę nie tylko na profil smakowy produktu, ale również na metodę obróbki ziaren. Metoda Natural jest jedną z najstarszych i polega na suszeniu owoców kawowców na słońcu. Owoce rozkładane są w tym wypadku równomiernie, a ziarna oddzielane są w chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności. Napój przygotowywany z ziaren poddanych takiej obróbce jest słodki oraz ma winny posmak dojrzałych owoców. W przypadku metody Washed owoce są przepuszczane przez depuler, za pomocą którego można oddzielić ziarna. Pozostały na ziarnach miąższ usuwany jest w procesie moczenia, podczas którego zachodzi proces fermentacji wpływający na kwaśny smak kawy. Należy również pamiętać o tym, że wysokość uprawy rośliny wpływa na ostateczny smak napoju. Kawowce uprawiane na wysokości przekraczającej 1500 m n.p.m dają zdrowe ziarna, które cechują się mocnym profilem smakowym. Rośliny uprawiane są tam w optymalnych warunkach, a owoce zbierane są ręcznie. Wszystkie te elementy sprawiają, że tego rodzaju kawy ziarniste są niezwykle pożądane. Produkty uzyskiwane w wyniku uprawy przemysłowej cechują się bowiem jałowym i gorzkim smakiem.

Czy data wypalania kawy ma znaczenie?

Tak. Podczas wyboru produktów, należy zwracać szczególną uwagę na datę ich wypalania, ponieważ przekłada się ona na smak i aromat napoju. Świeża kawa ziarnista ma niepowtarzalne walory smakowe, które traci w wyniku długotrwałego przechowywania. Nie bez znaczenia jest również mielenie ziaren, które może pogarszać smak i zapach kawy. W idealnych warunkach kawa powinna być mielona bezpośrednio przed zaparzeniem napoju. Nie traci ona bowiem wówczas swojego niepowtarzanego aromatu, smaku i tak zwanego aksamitnego body.

Jaka kawa ziarnista dostępna jest w sprzedaży?

W szerokiej ofercie sprzedaży stacjonarnej i internetowej dostępne są ziarna kawy pochodzące niemal z całego świata. Ziarna przywożone z Brazylii, Peru oraz Kolumbii cechują się słodkim aromatem, oraz nutami czekoladowo-orzechowymi. Kakaowce uprawiane na terenie Kostaryki i Meksyku wydają owoce, które charakteryzują się słodko-kwiatowymi nutami, wśród których odnaleźć można czekoladę, marcepan, wanilię oraz czerwone winogrona. Ziarna kaw pochodzących z Kenii, Tanzanii oraz Etiopii zaskakują nutami owocowo- kwiatowymi. W tym wypadku kawosze mogą decydować się między innymi na nuty moreli lub klonu.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Miłosz kaw :)

Witam, krótki ale ciekawy artykuł! Kiedyś byłem w palarni kawy Gener pod Barceloną. Zapoznałem się z całym procesem produkcyjnym od przechowywania do palenia kawy. Bardzo ciekawe doświadczenie zobaczyć cały ten staranny proces aby finalnie móc się napić wyjątkowej filiżanki kawy pełnej naturalnych aromatów i smaku. Jeśli chodzi o sposób w jaki lubię w domu parzyć kawę to najchętniej w kawiarce. Kupuję świeżą kawę ziarnistą, mielę na bieżąco i zaparzam w kawiarce. Uwielbiam to. Zapach kawy rozchodzi się po domu a ja mogę delektować się najlepszym smakiem i zapachem. Udało mi się nawet znaleźć kawę z tej hiszpańskiej palarni na stronie… Czytaj więcej »