Słodycze są ulubionym przysmakiem. Wśród nich znajdują się krówki, znakomite cukierki znane od lat, chętnie kupowane przez Polaków na wiele okazji. Pyszne krówki są produkowane przez różnorodne firmy i oferowane klientom. Cukierki rozpływają się w ustach. Znane są krówki chrupiące lub ciągnące, mleczne lub o innych smakach.
Krówki na wiele okazji
Krówki warto kupić i mieć w domu dla siebie lub dla gości. Krówki confiserie od cruncysnack są doskonałe, mają smak i aromat. Równie smakowite są krówki czekoladowe oraz krówki toffee . Cukierki sprzedawane są w małych szklanych słoiczkach, dzięki czemu nie kruszą się i nie uszkadzają. Słoiczek takich słodkości może być wyjątkowym prezentem na różnorodne okazje, np. urodziny, imieniny czy Walentynki. Słodki prezent z okazji dnia zakochanych jest unikatowym pomysłem. Do słoiczka krówek można dołączyć biżuterię lub książkę, pluszowego misia lub markowy kosmetyk. Pomysłów na Walentynkowy upominek jest naprawdę wiele. Słodycze mogą być jego dodatkiem lub podstawowym elementem. Firma www.crunchysnack.pl oferuje doskonałe cukierki.
Skąd wzięły się krówki?
Krówki istnieją od blisko 100 lat. Uważa się, że twórcą tych słodkości był Feliks Pomorski, który otworzył fabrykę słodyczy w Poznaniu, stolicy Wielkopolski. Hitem jego firmy stały się krówki, chociaż wytwarzała ponad sto rodzajów innych słodkości. Produkował te słodycze aż do lat 50. XX wieku, gdy jego firmę znacjonalizowano. Później zaczął produkować cukierki we własnej małej firmie, a dzisiaj jego syn i wnuk prowadzą małą firmę, która nadal produkuje te wspaniałe słodycze ku radości klientów i smakoszy.
Krówki confiserie to wspaniałe cukierki, z nieskomplikowanym składem, w charakterystycznych papierkach z nadrukowaną krówką. Świeże krówki ciągną się, są smaczne, a po pewnym czasie krystalizują się i są chrupkie. Ciągnące się krówki mają miękki środek, który rozciąga się w formę paska. Cukierki produkowane są z mleka, cukru i masła. Składniki są mieszane, a masa jest wylewana na stół, stygnie i następnie jest krojona i pakowana w papierki. Obecnie krówki produkuje wiele firm. Cukierki są kupowane, rozpuszczane na gazie w garnku i wykorzystywane do przygotowania masy krówkowej, czyli kajmakowej. Masa ta jest częścią ciast, bardzo często staje się elementem mazurków, typowych wielkanocnych przysmaków. Krówki znalazły się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co oznacza, że zostały uznane za słodycze tradycyjne, a tym samym ich renoma stała się coraz wyższa.
Skąd wynika popularność krówek?
Trudno zrozumieć dlaczego te właśnie cukierki stały się tak popularne. Prosty skład, skromny papierek, czyli nic nadzwyczajnego. Może ciągnące się nadzienie sprawiło, że krówki stały się tak bardzo popularne? Trudno jednoznacznie powiedzieć dlaczego tak się stało, ale krówki wpisały się w historię słodkości w Polsce. Cukierki tego rodzaju są także eksportowane do innych krajów i tam chętnie degustowane. Najlepsze są krówki przygotowane ręcznie, bardzo smaczne i bez dodatku barwników, konserwantów oraz innych szkodliwych substancji. Słodkości są sprzedawane na wagę, w słoiczkach lub pudełkach, w dowolnej gramaturze. Cukierki są kaloryczne – 100 gramów słodkości zawiera 425 kcal. Sporo, ale jak tu żyć bez takich drobnych przyjemności? Czasami warto pozwolić sobie na taką przekąskę.
Tych krówek jeszcze nie jadłam. A uwielbiam te łakocie.
My również bardzo lubimy krówki, ale najlepsze zawsze jednak własnej roboty 🙂
Smakowicie! „Czasami warto pozwolić sobie na taką przekąskę”… Jasne. Dobre krówki warto znać. 🙂
Są takie dni w miesiącu, kiedy mamy ochotę na słodkie bardziej, wtedy taka krówka jest jak zbawienie 🙂