Piekarnik parowy to rozwiązanie, które nieustannie zyskuje na popularności. Dzięki temu, że podstawa jego działania jest identyczna, jak w przypadku modeli klasycznych, to doskonały wybór dla miłośników tradycji poszukujących nowych opcji. Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jak działają i dlaczego warto wybrać piekarniki parowe!
- Czym charakteryzują się piekarniki parowe?
- Czy warto wybierać modele wyposażone w sterowanie dotykowe?
- Jakie zalety mają prowadnice teleskopowe w piekarniku parowym?
- Na czym polega czyszczenie parowe?
- Przy jakich potrawach warto wybrać piekarniki parowe?
- Czy piekarniki parowe są równie uniwersalne co modele klasyczne?
- Jak dopasować piekarnik parowy do potrzeb konkretnej rodziny?
Piekarnik parowy charakteryzuje się połączeniem klasycznych i parowych programów. Dzięki temu można piec oraz grillować, ale również przygotowywać dania z wykorzystaniem pary. Pozwoli ona nie tylko na skrócenie czasu pieczenia, jak i na zwiększenie walorów smakowych.
Czym charakteryzują się piekarniki parowe?
Nowoczesny piekarnik parowy może korzystać z jednej z dwóch podstawowych technologii. Pierwszą z nich jest zamontowany pojemnik na wodę, dzięki któremu można generować odpowiednią ilość pary wodnej w komorze piekarnika. Obecnie na rynku dostępne są również modele mające generatory pary korzystające z obiegu wymuszonego. W tym przypadku para wodna jest wtłaczana do piekarnika.
Czy warto wybierać modele wyposażone w sterowanie dotykowe?
Piekarnik parowy to nowoczesne, intuicyjne urządzenie. Dzięki funkcji pary możliwe jest szybkie przygotowywanie pełnowartościowych oraz niskokalorycznych potraw. Zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Obecnie dostępne na rynku modele piekarników parowych mają często sterowanie dotykowe. To bardzo wygodne rozwiązanie, dzięki któremu płyta jest równa i estetyczna, a dodatkowo można ją łatwo utrzymać w czystości.
Jakie zalety mają prowadnice teleskopowe w piekarniku parowym?
Każdy rodzaj piekarnika ma swoich zwolenników. W przypadku piekarników parowych najwięcej zalet dostrzegają kucharze ceniący sobie zdrową oraz bilansowaną dietę. Przygotowywanie potraw z wykorzystaniem pary wodnej pozwala zmniejszyć ilość używanych tłuszczy.
Potrawy przygotowywane w piekarniku parowym mogą być niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne, ale również bardziej aromatyczne oraz wilgotne w porównaniu do piekarników klasycznych.
Ciekawym usprawnieniem są również prowadnice teleskopowe. Pozwalają one na stabilne wkładanie oraz wyjmowanie naczyń pełnych smakowitych potraw.
Na czym polega czyszczenie parowe?
Piekarnik parowy to nie tylko soczyste, smaczne oraz niskokaloryczne potrawy, ale także bardzo wygodny program czyszczenia parowego. Każdy piekarnik powinien być regularnie sprzątany, dzięki czemu każda kolejna potrawa nie będzie narażona na stare, przypalone lub nieprzyjemne zapachy.
Niemniej jednak w przypadku piekarników klasycznych takie sprzątanie jest pracochłonne oraz trudne. Wszelkie mocno przypalone zabrudzenia są bardzo ciężkie do usunięcia. Dzięki funkcji czyszczenia parowego możliwe jest szybkie oraz skuteczne usuniecie wszelkich zabrudzeń.
Dzięki intensywnemu wtłaczaniu pary wodnej do komory piekarnika dochodzi do rozmiękczenia starych zabrudzeń. Ich usunięcie staje się bardzo proste i nie będzie wymagało użycia siły i silnych detergentów.
Przy jakich potrawach warto wybrać piekarniki parowe?
Piekarniki z funkcją pary to bardzo uniwersalne urządzenia. Od lat technologia ta była wykorzystywana przez profesjonalnych kucharzy w najlepszych restauracjach. Obecnie można skorzystać z niej we własnym domu.
Korzystanie z piekarnika z funkcją pary doskonale sprawdza się podczas przygotowywania wszelkiego typu dań mięsnych. Nie zostaną one wysuszone, a wnętrze pieczeni będzie miękkie oraz soczyste. Również w przypadku ciast oraz chlebów i bułek warto korzystać z funkcji pieczenia parowego. Odpowiednio dopasowana wilgotność powietrza podczas pieczenia pozwala na otrzymanie chrupiącej skorki i jędrnego środka.
Czy piekarniki parowe są równie uniwersalne co modele klasyczne?
Dbając o zbilansowaną dietę pełną substancji odżywczych i witamin powinno się sięgać po piekarniki wyposażone w funkcję pieczenia na parze. Ze względu na szeroki zakres funkcji są równie uniwersalne co modele klasyczne. W ich wnętrzu można zarówno piec, grillować, odmrażać, jak i przygotowywać na parze szereg wytrawnych i słodkich potraw.
Jak dopasować piekarnik parowy do potrzeb konkretnej rodziny?
Piekarniki wszelkiego typu stanowią punkt centralny każdej kuchni. Dzięki ich wysokiej jakości można przygotowywać doskonałe potrawy oraz desery dla całej rodziny.
Dobierając odpowiedni model piekarnika z funkcją pary, warto zadbać o odpowiednią technologię, pojemność i dodatkowe programy. Obecnie występują modele pozwalające na wygodne czyszczenie, szybkie odmrażanie czy mające wbudowaną mikrofalówkę. W zależności od potrzeb konkretnej rodziny należy dopasować odpowiedni model piekarnika parowego.
Taki piekarnik to super sprawa!
Zdecydowanie tak 🙂