Pianki marshmallow – jak i z czym jeść?

Materiał zewnętrzny
3 komentarze

Pianki marshmallow od lat cieszą się ogromną popularnością niemal na całym świecie. Tak też jest oczywiście w Polsce. Te miękkie, pudrowe pianki podbiły serca większości wielbicieli słodyczy. Takie pianki jeść można oczywiście same prosto z opakowania. Warto jednak wiedzieć, że jest o wiele więcej sposobów na to, jak się nimi delektować. Oto kilka z nich.

Pianki marshmallow prosto z ogniska

Z pewnością większość osób nieraz widziała w amerykańskich filmach scenę, w której bohaterowie przy ognisku delektują się pysznymi piankami. Są to właśnie pianki marshmallow. Pod wpływem ognia ich zewnętrzna powłoka twardnieje, a środek pozostaje miękki. Dzięki temu są jeszcze smaczniejsze. Sposób przygotowania takich pianek jest bardzo prosty. Wystarczy długi, cienki patyk, na który nadziać można jedną lub więcej pianek. Patyk z piankami następnie umieszcza się nas ogniskiem, ale niezbyt blisko. Kiedy zewnętrzna warstwa pianek zaczyna twardnieć i robić się ciemniejsza, oznacza to, że są one gotowe do spożycia. Ich wewnętrzna warstwa staje się wówczas półpłynna, co sprawia, że pianki są jeszcze smaczniejsze. Oczywiście pianki z ogniska to niejedyny sposób na ich jedzenie. Są także takie, które świetnie sprawdzą się w domu.

Pianki marshmallow jako dekoracja ciast i tortów

Pianki z powodzeniem wykorzystać można również do udekorowania ciast i tortów. Znakomicie sprawdzą się także w przypadku deserów. Po pierwsze, pianki posłużyć mogą jako rodzaj pudrowej dekoracji. Dzięki temu wypieki prezentować będą się naprawdę oryginalnie i oczywiście będą również znakomicie smakować. Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie pianek marshmallow do serników na zimno i deserów. Ich elastyczna i bardzo delikatna konsystencja sprawia, że tak naprawdę pasują do niemal każdego rodzaju deseru. Mogą to być również owocowe galaretki czy lody.

Pianki marshmallow z kawą

Pianki mogą także być dodatkiem do kawy. Jest to świetne rozwiązanie, które polecić można zwłaszcza tym osobom, które na co dzień piją kawę z cukrem. Pianki nie tylko mogą zastąpić cukier, ale sprawią również, że kawa będzie miała gęstszą konsystencję. Aby przygotować kawę z piankami, wystarczą tylko trzy składniki. Oczywiście kawa i pianki marshmallow oraz mleko. Kawę należy zaparzyć, dolać do niej gorącego mleka, a na wierzchu ułożyć pianki. Pod wpływem temperatury pianki zaczną się rozpuszczać, a kawa zacznie stawać się gęstsza i słodsza.

Jak zatem widać, sposobów na spożywanie pianek marshmallow jest wiele. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je same. Tym bardziej że dziś dostępne są w wielu różnych kolorach, kształtach i wzorach – Zobacz tutaj różne pianki marshmallow. Dzięki temu każdy ma możliwość wyboru swoich ulubionych pianek.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Z kawą to super połączenie smakowe.

Monika

Pianki z kawą? Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 🙂