Do przygotowania aromatycznej pieczeni wcale nie potrzebujesz naczynia żaroodpornego. Pieczeń możesz przyrządzić z powodzeniem również na tradycyjnej kuchence elektrycznej, pod warunkiem, że znajdziesz do tego odpowiednie garnki albo brytfanki. Jakie?
Garnki aluminiowe z powłoką non – stick
Czasem jest tak, że piekarnik jest już zwyczajnie zajęty. Chcesz przecież jeszcze upiec pyszne ciasto z rabarbarem, dostałaś przepis na fantastyczne bułeczki drożdżowe z ziołami, albo zwyczajnie dla najmłodszych planujesz frytki. Zajęcie piekarnika na 2 – 3 godziny nie wchodzi więc w rachubę. Wtedy z pomocą przychodzą garnki aluminiowe z nieprzywierającą powłoką non stick, np. od firmy Valdinox Amart. Tutaj bardzo ważna jest ta powłoka, inaczej pieczeń może cały czas przywierać do spodu, niszcząc efekt Twojej pracy. Ponadto aluminium jest tutaj bardzo wdzięcznym materiałem. Dzięki temu, że szybko się nagrzewa, a do tego równomiernie rozprowadza ciepło, zapewnia bardzo fajne efekty końcowe. Każda pieczeń będzie soczysta i dobrze przyrządzona.
Brytfanki z pokrywkami
Brytfanki to chyba najpopularniejsze naczynia, używane do zapiekania mięs. Świetnie sprawdzają się na kuchence, ale i w piekarniku. Pamiętały je nasze babcie i mamy i pewnie też korzystać z nich będą nasze dzieci. Dziś nowoczesne rozwiązania pozwalają o wiele efektywniej przyrządzać potrawy w brytfankach.
Zerknij na najlepsze propozycje:
- Valdinox Rock Amart – to jedno z naczyń, które warto mieć w domu. Prostokątna brytfanna z powłoką Dyfon o efekcie kamienia zapewni radość w kuchni i wizualne efekty na stole. Szklana pokrywa pozwala bez ciągłego podnoszenia, doglądać pieczeni, a grube ścianki rewelacyjnie utrzymają właściwą temperaturę w środku naczynia. Pokrywa szklana jest żaroodporna i na tyle głęboka, że z powodzeniem wykorzystasz ją jako drugie naczynie w kuchni. Zobacz tutaj Valdinox Rock
- Valdinox Expert Amart – profesjonalne naczynie, które wykorzystasz na każdym rodzaju kuchenki, również indukcyjnej. Nieprzywieralna powłoka i grube ścianki zapewniają odpowiedni komfort podczas przyrządzania posiłków, a elegancki wygląd pozwala serwować potrawy w brytfannie bezpośrednio na stole.
- Brytfanna emaliowana Amart – jeśli szukasz sterylnego, antyalergicznego naczynia, to z pewnością idealnym wyborem będzie brytfanna emaliowana. Solidnie wykonana nadaje się i do duszenia i pieczenia i również okazale zaprezentuje się na stole.
Naczynia żaroodporne – jakie wybrać?
Innym praktycznym naczyniem w każdym domu są bez wątpienia naczynia żaroodporne. Przygotujesz w nich nie tylko pyszną i soczystą pieczeń, ale również zapiekanki. Tego typu naczynia wykonane ze szkła albo porcelitu znajdziesz w różnych wymiarach.
Jakie są najlepsze?
- Altom Design Vega Amart – pomocne w każdej kuchni naczynie z pokrywką, wyprodukowane ze szkła borowo – krzemowego. Jest idealne do użycia w piekarniku, ale i w kuchence mikrofalowej. Altom zadbał też o gustowną formę naczynia, dzięki czemu zapiekankę czy pieczeń możesz od razu po przyrządzeniu zaserwować na stole.
- Altom Design Mesa Amart – kapitalne rozwiązanie, jeśli cenisz sobie wygodę i chcesz, by przyrządzona potrawa zachowała nawet na stole właściwą temperaturę. To naczynie wykonane z porcelitu, posiada w komplecie nie tylko pokrywkę, ale przydatny podgrzewacz. Wytrzymała konstrukcja pozwala wykorzystać to naczynie na wiele sposobów, także podczas sobotniego grilla z przyjaciółmi. W naczyniu na podgrzewaczach Twoja grillowana karkówka, żeberka czy kurczaczki dłużej będą świeże i ciepłe.
Wszystkie produkty Altom Design są dostępne na oficjalnej stronie amart.pl
Rękaw foliowy
Możesz też skorzystać z innej opcji – rękawa foliowego. To świetna opcja, zwłaszcza jeśli lubisz zdrowy tryb życia, ponieważ rękaw foliowy nie wymaga użycia tłuszczu. Szczelnie zamknięty rękaw pozwoli upiec pieczeń, zachowując wyjątkowy aromat i niezwykłą soczystość. Ręka wykorzystasz jednak nie tylko do przygotowania pieczeni. Do środka możesz włożyć udka, pałki czy szynkę. To bardzo dobry sposób na udaną potrawę, jeśli za pieczeń zabierasz się pierwszy raz. Mięso pieczone we własnym sosie jest przepyszne, soczyste i aromatyczne.
Praktyczne naczynia ceramiczne
Słyszałaś o żaroodpornych naczyniach ceramicznych? To dopiero może być rewolucja w Twojej kuchni. Naczynia są odporne nie tylko na wysokie, ale też na niskie temperatury, dzięki czemu nadają się do zastosowania w lodówce czy zamrażalniku. Co ważne ceramika nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, dzięki czemu potrawy zawsze zachowują właściwy smak i aromat.
Tradycyjne garnki żeliwne
Jeśli ktoś sprezentował Ci garnki żeliwne, to również z powodzeniem wykorzystasz je do pieczenia mięsiwa. Możesz też sama wybrać tego typu garnki, jeśli zależy Ci na produktach bezpiecznych dla Twojego zdrowia. Taki wybór łączy w sobie gwarancję zdrowego jedzenia, również dla alergików i kompromis pomiędzy pieczeniem w piekarniku i gotowaniem na kuchence. Dobra decyzja, zwłaszcza jeśli masz mało miejsca w kuchni i szukasz bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Ugotujesz w nich zarówno zupę, jak i przygotujesz pyszną pieczeń. Wadą tych garnków jest jednak możliwość przywierania mięsa do dna garnka. Dlatego zleca się wyłożenie dna liśćmi kapusty, albo dobre rozgrzanie garnka przed włożeniem mięsa.
Pamiętaj więc, by pieczeń się udała, musisz najpierw wybrać właściwy kawałek mięsa, następnie przyrządzić marynatę a na koniec zdecydować się na właściwe naczynie do pieczenia. Jeśli zwrócisz uwagę na czas pieczenia i odpowiednią temperaturę, a do tego dobrze opieczesz mięso przed włożeniem do piekarnika, to Twoja pieczeń będzie po prostu bosko smakować a w brytfance czy w naczyniu żaroodpornym świetnie też prezentować się na stole. Zapraszamy na sklepu amart.pl gdzie możesz zakupić wszystkie potrzebne rzeczy do upieczenie idealnego mięsa. Powodzenia!
Właśnie dużą robotę w pieczeniu mięsa robi naczynie.
To prawda, ja mam małą kuchnie, ale tych naczyń do pieczenia zawsze mam za dużo w szafce 🙂
Cieszę się, że trafiłam na Pani wpis, ponieważ nigdy nie wiedziałam czym się kierować przy wyborze naczyń żaroodpornych. Swoją drogą muszę przyznać, że kiedyś nie znosiłam gotować, ale odkąd mam nową kuchenkę gazową to zmieniłam zdanie. Bardzo wciągnęłam się w przyrządzanie dań dla całej rodziny.
Taka dobra kuchenka robi robotę, krótko po ślubie jeszcze na wynajętym mieszkaniu, mieliśmy koszmarną kuchenkę i mało co piekłam, dopiero na swoim rozwinęłam skrzydła 🙂 Z dobrą kuchenką u boku przygotowywanie dań oraz pieczenie ciast, mięs to sama przyjemność.