Urządzenia do parzenia kawy – czyli w czym przygotowywać kawę?

Materiał zewnętrzny
6 komentarzy

Filiżanka aromatycznej kawy o poranku to doskonały sposób na pobudkę. Warto pomyśleć o urządzeniu do zaparzania, które pozwoli nam wydobyć wyjątkowy smak oraz aromat naparu. Jaki z popularnych sprzętów sprawdzi się w tym celu najlepiej?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Napar przygotowuje się na wiele różnych sposobów, a część z nich wymaga użycia specjalnego urządzenia lub naczynia. Od metody zaparzania kawy zależy jej smak, aromat, a często także i konsystencja. Obecnie w sklepach jest naprawdę duży wybór gadżetów i akcesoriów do parzenia kawy. Wśród nich znajdziemy zarówno nowoczesny ekspres, jak i tradycyjny zaparzacz do kawy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając idealny sprzęt dla siebie? Sprawdźmy, jakie urządzenia najczęściej wykorzystuje się w polskich domach.

Czym kierować się przy wyborze urządzenia do zaparzania kawy? 

Jeśli do tej pory piliśmy kawę rozpuszczalną lub mieloną, którą jedynie zalewaliśmy wrzątkiem, to czas to zmienić! Kawa zaparzona w odpowiedni sposób ma zupełnie inny smak i aromat. Decydując się na to, by kupić ekspres do kawy lub inny sprzęt do jej przyrządzania, musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Jak wybrać urządzenie dopasowane do naszych potrzeb? Przede wszystkim, powinniśmy zastanowić się nad tym, jaką właściwie kawę lubimy. Czy przeważnie pijemy mocny, czy delikatny napar? Wolimy espresso, czy może caffè latte?

Jeśli chcemy kupić zaparzacz do kawy, powinniśmy pomyśleć też o budżecie. Rozbieżność cen urządzeń do kawy jest naprawdę spora. Warto zastanowić się, jaki koszt mieści się w naszych możliwościach. Dzięki temu znacznie zawęzimy krąg poszukiwań.

Ekspres do kawy ciśnieniowy — dla fanów nowoczesnych rozwiązań 

Ciśnieniowy ekspres do kawy to jedno z najpopularniejszych urządzeń. Pozwala ono na przygotowanie bardzo intensywnej kawy — to doskonały wybór dla fanów stawiającego na nogi espresso. Co więcej, takie urządzenie przeważnie wyposażone jest w dyszę spieniającą mleko, dzięki której przyrządzimy pyszne kawy z mlekiem jak cappuccino, czy latte macchiato.

Ekspresy ciśnieniowe dostępne są w sklepach w dwóch wariantach. Pierwszym jest ekspres kolbowy, w którym sami odmierzamy ilość kawy i czuwamy nad całym procesem przygotowania naparu. Druga opcja to automatyczny ekspres do kawy. Wystarczy, że naciśniemy jeden przycisk, a sprzęt sam wszystkim się zajmuje.

Ekspres przelewowy — kawa dla każdego 

Urządzenie przelewowe to jeden z najpowszechniejszych wyborów osób decydujących się na ekspres do kawy. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta — taki sprzęt nie jest drogi, a umożliwia zrobienie kawy szybko i niemal bez wysiłku. Jedyne co musimy zrobić, to umieścić filtr w odpowiednim miejscu i wsypać do niego kawę. Reszta jest już w pełni zautomatyzowana.

Automatyczny zaparzacz przelewowy, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje kawę poprzez przelanie jej w filtrze. Dzięki temu powstały napar jest delikatny i aromatyczny. Dużym atutem rozwiązania jest fakt, że jednorazowo możemy przygotować naprawdę dużą ilość kawy — nawet cały dzbanek. Co więcej, większość automatów wyposażona jest w podgrzewacz, który zapobiega ostygnięciu naparu.

Kawiarka — czyli tradycyjny sposób na espresso

Jeśli nie mamy zbyt dużo miejsca w kuchni, możemy zamiast dużego urządzenia elektrycznego, wybrać znacznie mniejsze i praktyczniejsze rozwiązanie. Do zaparzania pysznej, mocnej kawy świetnie sprawdzi się też kawiarka. Można powiedzieć, że jest to ciśnieniowy ekspres do kawy w wersji analogowej. Kawiarka przeważnie wykonana jest ze stali nierdzewnej lub aluminium.

Jak przygotować kawę w kawiarce? To całkiem proste. Wystarczy umieścić odpowiednią ilość wody oraz kawy i dokładnie zakręcić naczynie. Następnie stawiamy je na kuchence gazowej lub indukcyjnej — o ile kawiarka jest do tego przystosowana. Po kilku minutach możemy raczyć się intensywnym espresso.

French press — zaparzacz do kawy 

French press to inaczej tłokowy zaparzacz do kawy. Jest to dzbanek wyposażony w pokrywkę z tłokiem, który umożliwia oddzielenie fusów od gotowego naparu. French press jest bardzo prosty w obsłudze. Aby zaparzyć w nim kawę, wystarczy wsypać zmielone ziarna i zalać je gorącą wodą. Po kilku minutach należy przebić powstały kożuch z fusów i odczekać kilka chwil, a przed nalaniem kawy do filiżanki wcisnąć tłok. Taki zaparzacz do kawy to świetny wybór dla osób, które lubią klasyczny, czarny napar. Dużym plusem takiego urządzenia jest nie tylko niewielki rozmiar, ale i niska cena.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Ja kocham swój ciśnieniowy ekspres. Jest the best!

Patrycja Reszko

Stylowy ten czajniczek 🙂

MyśliPotarganej.pl

Ilu kawoszy tyle ulubionych sprzętów i sposobów parzenia kawy 🙂 Ja lubię latte z ekspresu, ale nie dalej jak wczoraj byłm u znajomej, która pije kawę tylko z zaparzacza