Odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału? Być może to sygnał, że cierpisz na nietolerancję laktozy. To coraz częstszy problem dotykający dzieci i dorosłych, który wymaga stosowania odpowiedniej diety. Zatem co jeść przy nietolerancji laktozy, a co zupełnie wyeliminować z codziennego jadłospisu? Dowiedz się już dziś i skorzystaj z naszych porad!
Jakie są przyczyny nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy to nic innego jak nadwrażliwość pokarmowa, z którą boryka się dużą część społeczeństwa. Jest niezwykle popularna – aktualne badania wykazują, że cierpi na nią w mniejszym lub większym stopniu około 30% populacji w Polsce. To bardzo uciążliwa przypadłość, powodująca duży dyskomfort po spożyciu produktów zawierających laktozę.
Laktoza to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy, który znajduje się w produktach mlecznych. Nie można jej mylić z laktazą, gdyż ta jest enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie wspomnianej laktozy.
Można wyróżnić pierwotną, czyli dziedziczną, oraz wtórną nietolerancję laktozy. Częściej mamy do czynienia z tą pierwszą, której objawy można zauważyć już u niemowląt. Jest dziedziczona recesywne i spowodowana polimorfizmem genu LCT bądź alaktazją, czyli wrodzonym niedoborem laktazy. Natomiast wtórna nietolerancja laktozy to proces przejściowy lub utrwalony, związany z niedoborem tego enzymu. Najczęstszą przyczyną są choroby bądź czynniki powodujące uszkodzenie nabłonka i kosmków jelitowych, odpowiadających za produkcję laktazy.
Wśród chorób, które mogą mieć związek z nietolerancją laktozy, można wymienić:
- zakażenie pasożytnicze związane z układem pokarmowym,
- celiakię,
- ostrą lub przewlekłą biegunkę,
- martwicze zapalenie jelita,
- chorobę Whipple’a,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna,
- chorobę Duhringa,
- mukowiscydozę,
- alergię pokarmową.
Nietolerancja laktozy – objawy
Objawy nietolerancji laktozy są bardzo nieprzyjemne i wiążą się z dużym dyskomfortem, jednak mogą przypominać również syndromy wielu innych chorób układu pokarmowego. Z tego względu zawsze należy wykonać odpowiednie badania, które potwierdzą omawianą nadwrażliwość. Wśród typowych objawów można wymienić przede wszystkim:
- bóle brzucha,
- biegunkę,
- wzdęcia,
- kolki,
- nudności,
- wymioty,
- oddawanie nadmiernej ilości gazów,
- bulgotanie w jamie brzusznej.
Wymienione objawy najczęściej pojawiają się po kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia laktozy, a stopień ich nasilenia zależy w głównej mierze od organizmu, a także od ilości spożytego cukru.
Dieta bez laktozy – na czym polega?
Dieta bez laktozy polega na całkowitym wyeliminowaniu jej z codziennego jadłospisu. Oczywiście wszystko zależy od organizmu, gdyż wiele osób może zauważyć znaczną poprawę samopoczucia już przy ograniczeniu spożycia laktozy. Jednak żeby to zrobić, to w pierwszej kolejności warto poznać listę najpopularniejszych produktów spożywczych, które zawierają jej znaczne ilości.
- mleko krowie, kozie i owcze,
- mleko w proszku,
- jogurty,
- śmietana,
- maślanki,
- kefiry,
- budynie,
- sery białe (w tym serki wiejskie i topione),
- lody,
- pieczywo – najczęściej chleb tostowy i bułki do burgerów,
- niektóre ciasta i słodycze.
Zawsze warto czytać etykiety, na których można znaleźć skład powyższych artykułów spożywczych. Niekiedy może się wydawać, że dany produkt nie powinien zawierać laktozy, a jednak może być w nim ukryta.
Jedzenie bez laktozy – przykłady produktów spożywczych
Z uwagi na fakt, że każda osoba ma indywidualną wrażliwość związaną z nietolerancją laktozy, może się okazać, że nie ma konieczności wyeliminowania cukru mlecznego całkowicie z diety. Jednak metoda prób i błędów może być w dalszym ciągu uciążliwa dla organizmu i samopoczucia. Warto zatem poznać kilka produktów spożywczych, które nie zawierają laktozy. Mowa między innymi o:
- produkty mleczne bezlaktozowe,
- mleczka roślinne, w tym sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe czy konopne,
- natka pietruszki,
- roślinne zamienniki żółtego sera, np. mozzarella, cheddar czy parmezan,
- soja,
- fasola,
- mak,
- sezam,
- migdały,
- ryby,
- jarmuż,
- słonecznik
Można również wspomagać się suplementami diety z laktazą, zażywając je każdorazowo przed spożyciem posiłków mlecznych bądź przetworów zawierających laktozę. W trudnych przypadkach, szczególnie przy wrodzonym niedoborze laktazy, może wystąpić konieczność przestrzegania diety bez laktozy przez całe życie.
Catering bez laktozy – znakomite rozwiązanie dla każdego
W sklepach można coraz częściej spotkać na półkach produkty bez laktozy, gdyż branża spożywcza stara się wychodzić naprzeciw potrzebom osób borykających się z różnego rodzaju nadwrażliwościami pokarmowymi. Jednak niekiedy przygotowanie posiłków z kontrolowaniem każdego składnika jest bardzo uciążliwe, a wielu osobom może po prostu brakować na to czasu. Szczególnie zabieganym ludziom, którzy większą część dnia poświęcają na pracę i domowe obowiązki. Osoby bez tego problemu mogą w biegu popić jogurt pitny czy smoothie owocowe na bazie mleka, co jest znakomitą i zdrową przekąską w ciągu dnia. Natomiast dzieci i dorośli cierpiący na nietolerancję laktozy po takiej chwili przyjemności mogą zupełnie stracić radość życia i spędzić kilka najbliższych chwil w łóżku bądź w łazience.
Właśnie z tego względu doskonałym rozwiązaniem dla każdego, kto boryka się z jakimikolwiek alergiami i nadwrażliwościami pokarmowymi, jest catering bez laktozy. Skorzystanie z oferty profesjonalnych firm oferujących dowóz jedzenia do wskazanego miejsca to świetny pomysł. Dieta pudełkowa jest wygodna i bezpieczna, gdyż po wyborze konkretnej opcji, w tym przypadku posiłków i przekąsek bez laktozy, możemy mieć pewność, że nie odczujemy żadnych nieprzyjemnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym i trawiennym, a także będziemy najedzeni. Dodatkowym plusem cateringów jest urozmaicone menu, gdyż w każdym dniu można cieszyć się zupełnie nowym smakiem i daniem, którego być może nie przygotowalibyśmy samodzielnie ze względu na brak kreatywności lub umiejętności.