Pogoda w tym roku nas nie rozpieszcza, ale myślę, że czerwiec da już nam trochę więcej ciepła oraz okazji do grillowania. Znacie grille pelletowe marki Weber? Ja ostatnio szukałam coś ciekawego dla teściów do ogródka, teść to król grilla, a jak przystało na króla musi mieć też porządny sprzęt. Producenci sprzętu do grillowania cały czas prześcigają się w wymyślaniu nowych rozwiązań. Postanowiłam przyjrzeć się bliżej marce Weber i wziąć pod lupę grille pelletowe. Co to są w ogóle grille na pellet drzewny, dla kogo będą najlepsze, jak go rozpalać i czy oczywiście warto posiadać taki grill. Chciałabym Wam przedstawić swoją opinie, ponieważ grille pelletowe to raczej nowość na polskim rynku, więc warto przyjrzeć im się bliżej. Kto lubi tego typu nowinki, a w zasadzie można śmiało napisać, że jest to innowacyjny gadżet myślę, że będzie zadowolony!!!

Grill na pellet co to za urządzenie

Jak się okazuje bardzo ciekawe, a do tego innowacyjne. Jest to urządzenie na którym możesz grillować jak i wędzić na gorąco – opieka, wędzi i piecze taki full serwis. Posiada zakres temperatur od 95 do 315°C co przekłada się na szeroki wybór metod przyrządzania. Tak duża rozpiętość temperatur zadowoli nawet najbardziej wybrednych szefów kuchni pod chmurką, ponieważ możesz w zasadzie przygotować każdą potrawę jaka Ci się tylko zamarzy. Możesz przyrządzić na takim grillu w zasadzie wszystko, na co tylko masz ochotę. Możesz wędzić, grillować i piec ulubione potrawy. Może to być soczysty stek, żeberka w sosie barbecue, rwana wieprzowina, pizza dla najmłodszych w rodzinie, burgery czy deser. W tym grillu znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Co jest bardzo fajne w takich gillach np. marki Weber to, że mają wbudowany Weber Connect, czyli nie musisz być wcale mistrzem grilla, żeby przyrządzić smaczne i apetyczne danie z rusztu. Weber Connect to wbudowany asystent grillowania, czyli taki wbudowany mały komputer, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces grillowania. Nie tylko odlicza czas przyrządzania, ale także wskazuje momenty odwrócenia i podania potrawy.

Pellet poprawia smak potraw bez udziału wypełniaczy, 100 % aromatu!!!

Grille na pellet zasilane są specjalnym ekopaliwem, pelletem drzewnym. Dzięki temu potrawy przygotowywane na grillu pelletowym zyskują na smaku i posiadają niezwykły drzewny aromat i smak nie do podrobienia. W zasadzie możesz eksperymentować ze smakami, taki grill może Cię przenieść na wyższy poziom kucharzenia. Wszystkie rodzaje pelletu są opracowane pod kątem uzyskania jak najsmaczniejszych potraw grillowanych, to autentyczny aromat drewna. Masz 3 rodzaje pelletu do wyboru, w zależności od tego jaki rodzaj dania będziesz przyrządzać:

  • Mieszanka pelletu z naturalnego drewna Grill Academy, pasuje do wołowiny, drobiu, wieprzowiny, jagnięciny, dziczyzny, owoców morza, warzyw, wypieków i pizzy, nadaje wyważony i wytrawny smak z łagodną nutą słodyczy.
  • Pellet z naturalnego drewna hikory, pasuje do wołowiny, drobiu, wieprzowiny, jagnięciny, dziczyzny i warzyw, nadaje przypominający bekon wyrazisty aromat wędzenia.
  • Pellet z naturalnego drewna jabłoni, pasuje do drobiu, wieprzowiny, warzyw, wypieków i pizzy, nadaje wyrazisty słodki aromat wędzenia.

To świetna ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych grilli węglowych

Grill na pellet zasilany jest sprasowanymi wiórkami drzewnymi. Warto tu zaznaczyć, że podczas spalania pelletu uwalnia się mniej CO2 niż podczas spalania węgla, dlatego pellet jest mniej szkodliwy dla środowiska. Dym z takiego grillowania jest całkowicie pozbawiony toksyn. Spalony pellet, czyli popiół po grillowaniu możesz wykorzystać np. w przydomowym ogródku do nawożenia roślin. Pellet to ekologiczne paliwo, można śmiało napisać, że to paliwo przyszłości, jest wygodny w użytkowaniu, mniej brudzi i emituje mniej gryzący dym. Grillowanie na tego typu grillach jest wyjątkowo przyjemne, ponieważ tego typu grille są proste w obsłudze.

Jak działa grill na pellet

Grill pelletowy potrzebuje podłączenia do prądu, jest zasilany prądem stałym. Urządzenie to potrzebuje prądu do zasilenia termometru Weber Connect oraz sterowania elementami grilla. Po wsypaniu pelletu do zbiornika i wybraniu temperatury grillowania lub odpowiedniego programu, w zależności od tego co chcesz przygotować na grillu, zaczyna kręcić się podajnik ślimakowy, który wsypuje granulki do paleniska. W tym samym czasie rozpala się żarnik, a wiatrak dostarcza tlen. Gdy pellety zetkną się z rozgrzanym żarnikiem w palenisku wypełnionym tlenem, wtedy dochodzi do ich rozpalenia i rozpoczyna się proces grillowania. Prawda, że proste? Nie trzeba stać i dmuchać, dokładać węgla i drewek.

Na stronie Weber znajdziesz 2 rodzaje takich grilli z serii SmokeFire

Grill na pellet drzewny SmokeFire EX4 GBS oraz Grill na pellet drzewny SmokeFire EX6 GBS, różnią się one tylko rozmiarem, w zależności od tego jaką dużą rodzinkę posiadasz taki grill wybierasz. Te dwa grille łączą w sobie najlepsze cechy zarówno grilla węglowego, gazowego, jak i elektrycznego. Zostały one wyprodukowane z bardzo wytrzymałych materiałów, a powierzchnie grilla zostały pokryte emalią porcelanową zapobiegającą rdzewieniu i pękaniu materiału. Oprócz tego posiadają

  • szeroki zakres temperatur
  • dużą powierzchnie grillowania na dwóch poziomach
  • specjalną sondę do potraw w zestawie, która jest niezbędna do działania Weber Connect
  • niewątpliwą zaletą jest również równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni przyrządzania potraw
  • grill ten posiada automatyczny podajnik paliwa
  • atutem jest też mocny silnik, który zapewnia szybkie i mocne rozgrzanie rusztu
  • łatwy w czyszczeniu dzięki wysuwanej szufladzie na tłuszcz i popiół
  • posiada wyświetlacz LCD
  • duża powierzchnia robocza ze stali nierdzewnej
  • haczyki na akcesoria i łopatki do grilla
  • gwarancja do 5 lat, a to duży plus

Grille pelletowe należą jeszcze do nowości na polskim rynku

To nowoczesne rozwiązanie, jednak z roku na rok będą zyskiwały większe zainteresowanie, szczególnie pasjonaci grillowania na świeżym powietrzu pod chmurką będą zachwyceni. Myślę, że takie grille to przyszłość raz, że dbamy o zdrowie, a dwa, że również o środowisko, a to bardzo ważne w dzisiejszych czasach. W ten sposób grillowanie może być smaczne, zdrowe i ekologiczne. Póki co grille pelletowe to wyższy poziom, oraz wyższa półka, ale mam nadzieje, że zagoszczą na polskim rynku i w polskich ogródkach, działkach na stałe. A póki co zachęcam Was do sprawdzenia również innych opinii na temat grilli pelletowych, za nim skusicie się na zakup tego cudeńka.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
9 dni temu

To rzeczywiście świetna alternatywa. Super dla wszystkich grillujących.