Nie masz czasu na przygotowywanie kawy w ciągu dnia i zazwyczaj stawiasz na produkty rozpuszczalne? Zastanawiasz się, czy jest to korzystne rozwiązanie na dłuższy czas? Dowiedz się, jakie zalety i wady niesie za sobą spożywanie kawy rozpuszczalnej i sprawdź, w jaki sposób wpływa ona na funkcjonowanie organizmu.
Co warto wiedzieć o kawie rozpuszczalnej?
Przypuszcza się, iż kawa rozpuszczalna została przygotowana po raz pierwszy około 1891 roku. Jej produkcję rozwinięto jednak w okresie II wojny światowej na potrzebę amerykańskich żołnierzy. Nie mieli oni czasu na przygotowywanie napoju pobudzającego alternatywnymi sposobami, dlatego prosty i szybki proces parzenia kawy okazał się dla nich idealnym rozwiązaniem. Od tamtego czasu osoby, które zmagają się z nadmiarem obowiązków i nie mogą pozwolić sobie na długie parzenie ziaren kawowca, sięgają po prosty w przygotowaniu produkt, jakim jest kawa rozpuszczalna. Posiada jednak ona zarówno swoich miłośników, jak i przeciwników.
Kawa rozpuszczalna – jak powstaje?
Kawa rozpuszczalna nie wymaga tak dokładnego procesu obróbki, jak jej alternatywna, zdrowsza wersja. Najczęściej cały proces polega wyłącznie na paleniu ziaren, ich mieleniu oraz parzeniu. Odbywa się to w dość wysokiej temperaturze i przy dużym ciśnieniu. Niestety ze względu na to, że podczas obróbki stosunek ziaren do wody wynosi zazwyczaj 1:2, to mieszanka ta nie jest na tyle intensywna i pobudzająca, co prawdziwa kawa ziarnista.
Skład kawy rozpuszczalnej
Decydując się na tak gotowe produkty jak kawa rozpuszczalna, należy dokładnie zapoznać się z ich składem. Zazwyczaj jest to dość niekorzystne połączenie składników, które może powodować wiele szkód. Kawa rozpuszczalna posiada spore ilości cukru, przeciwutleniaczy i kwasu szczawiowego. Wybierając tego rodzaju propozycje lepiej znaleźć sprawdzone warianty, które charakteryzują się najwyższą jakością.
Znacznie lepiej jest jednak sięgać po zdrowsze opcje, jaką jest na przykład kawa mielona. Ta nie wymaga codziennego mielenia i jest gotowa do zalania podobnie jak produkt rozpuszczalny. Można ją zaparzyć na przykład za pomocą kawiarki, której użycie nie zabiera sporej ilości czasu. Wysokiej jakości kawę mieloną można znaleźć w sklepie Cafe Silesia.
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Biorąc pod uwagę proces przygotowywania kawy rozpuszczalnej, a także jej skład, można stwierdzić, że regularne spożywanie takiego produktu może znacznie pogorszyć stan organizmu. Produkt ten posiada akrylamid, który wydobywany jest wskutek łączenia aminokwasów i cukrów w temperaturze 120 stopni. Kwalifikuje się go do grupy czynników rakotwórczych. Ze względu na to, dobrze jest ograniczyć spożywanie kawy rozpuszczalnej lub zupełnie z tego zrezygnować. Mając do wyboru bowiem produkt gotowy oraz kawę ziarnistą, znacznie lepiej wybrać tę drugą opcję. Jest to zdecydowanie zdrowsza propozycja, która posiada również lepszy smak. Osoby, które obawiają się długiego czasu parzenia takiej esencji, mogą sięgnąć po nowoczesne metody parzenia napoju takie, jak kawiarka, przelew czy ekspres automatyczny, co znacznie przyspieszy proces parzenia pobudzającego napoju. Kawa mielona wysokiej jakości zawsze będzie miała o wiele lepszy smak niż jakakolwiek gotowa mieszanka instant.
Ja już od dawna nie piję kawy rozpuszczalnej. Tylko świezo mielona z ekspresu.
A widzisz znasz się na rzeczy, ja to w ogóle nie pije kawy, ale mój mąż uwielbia kawę. Kiedyś pił tylko rozpuszczalną, a teraz od dłuższego czasu tylko mieloną.