Często dodaje orzechy do owsianki, czy musli mam w domu różne rodzaje, bardzo lubimy szczególnie na jesieni i zimową porą. Ostatnio dostałam od sąsiadki reklamówkę orzechów włoskich część z tych orzechów odłożyłam już sobie na święta, trochę na stół do dekoracji, a część do świątecznych wypieków. Podarek od sąsiadki skłonił mnie do zastanowienia, jakie orzechy są najzdrowsze, dlaczego warto je jeść. W moim domu najbardziej lubimy orzechy włoskie, laskowe, pistacje, orzeszki ziemne, nerkowca i od czasu do czasu najmłodszy w rodzinie zajada się mieszanką studencką. A Wy jakie orzechy lubicie najbardziej i dlaczego? Jedno jest pewne orzechy to zdrowie, skarbnica witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów oraz niezbędnych aminokwasów. Warto jeść orzechy dla zdrowia i urody. Niektórzy traktują orzechy jako przekąskę, ale orzechy są bardzo ważne w każdej diecie.
Orzech włoski
Jest bardzo lubiany przez wegetarian, ponieważ doskonale zastępuje białko zwierzęce. Zawiera aż 15 % pełnowartościowego białka. Warto wspomnieć, że orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Zawierają sporo witaminy B6, oraz są bogate w kwas foliowy bardzo potrzebny kobietom w ciąży, do prawidłowego rozwoju płodu. Wystarczy zjeść 3 dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega-3 oraz wiele innych korzystnych dla zdrowia substancji. Warto chrupać orzechy włoskie nawet profilaktycznie. Orzechy szczególnie są polecane dla uczniów, na poprawę pamięci. To chyba najzdrowsze orzechy na świecie. W mojej kuchni używam również olej wytłoczony z orzechów włoskich do sałatek, a na święta nie może zabraknąć ciasteczek z orzechami.
Orzech laskowy
Osobiście bardzo lubię orzechy z leszczyniaka, mam to szczęście, że zawsze co roku od teściowej dostaje pokaźny worek, a w tym roku leszczyna teściowej obrodziła wyjątkowo. Orzech laskowy zawiera również spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża poziom złego cholesterolu, jest bardzo pomocny przy miażdżycy. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E, czyli witaminę młodości i płodności oraz kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki temu mogą śmiało po nie sięgać cukrzycy oraz osoby na diecie odchudzającej, ale nie lekko strawnej. Bardzo lubię dodatek orzechów laskowych do owsianek, musli oraz ciasteczek zbożowych. W mojej kuchni są niezastąpione do przygotowania masła orzechowego i oczywiście uwielbiam je w okresie Świąt Bożego Narodzenia do różnego rodzaju wypieków.
Pistacje
Małe zielone i niezwykle smaczne, aż wstyd się przyznać, ale odkryłam je całkiem niedawno i bardzo lubimy całą rodziną pistacje. Zdecydowanie pozytywnie wpływają na zdrowie, ponieważ są pełne witamin i zdrowych składników. Obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Mogą je wcinać osoby na diecie, są niezastąpione w utracie wagi mimo tego, że są bardzo kaloryczne. Kwas oleinowy zawarty w orzechach pistacjowych wzmacnia układ odpornościowy oraz przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych. Orzechy te są bardzo pomocne jeśli chodzi o oczy, zawarta w nich witamina A wspomaga działanie siatkówki oka. Poprawiają między innymi trawienie, krążenie, a z takich ciekawostek… poprawiają również libido. Pistacje to silny afrodyzjak szczególnie dla Panów. Osobiście bardzo lubię pistacje, a jeśli chodzi o wypieki to uwielbiam sernik pistacjowy.
Orzeszki ziemne
Co ciekawe orzeszki ziemne nie należą wcale do orzechów, lecz do tej samej grupy roślin co groch, fasola i soja. Mają nawet podobne właściwości odżywcze co wyżej wymienione rośliny. Królują wśród bakali jeśli chodzi o zawartość białka wśród wszystkich orzechów. Posiadają witaminę E oraz kwas foliowy, ale nie są polecane kobietom w ciąży ze względu na alergie, często wywołują reakcje alergiczne. Orzeszki ziemne są bogate w niacynę, dlatego warto je chrupać podczas zakrapianej imprezy, lub tuż po, ponieważ niacyna wypłukuje alkohol. U mnie orzeszki ziemne najczęściej używam do snickersa bez pieczenia.
Orzechy nerkowca
Nerkowce są chrupkie i miekkie obfitują w magnez, fosfor, cynk, i żelazo, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Są doskonałym źródłem witaminy B6, mają zbawienny wpływ na układ nerwowy, oraz odpornościowy. Poprawiają metabolizm, pamięć i koncentracje, dodają energii i redukują stres. Wspierają prawidłową produkcję czerwonych krwinek. Warto dodać, że potwierdzone naukowo, zapobiegają one cukrzycy typu 2. Poprawiają również stan kości i zębów. Co ciekawe posiadają walory kosmetyczne. Polepszają wygląd włosów, skóry, oraz paznokci, cynk i selen zawarte w orzechach nerkowca robią robotę.
Orzechy są uznawane za zdrowe
Dlatego, że charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3, żelaza magnezu i innych mikroelementów. Najzdrowsze orzechy to te surowe i świeże, smażonych, solonych i panierowanych unikaj. Zdowa dieta to taka, która jest różnorodna, dlatego najlepiej jeść mieszanki orzechów jak mój synek, który bardzo lubi mieszankę studencką. Dzięki mieszanką orzechów dostarczasz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj również, że co za dużo to nie zdrowo, jak to w życiu bywa, we wszystkim trzeba zachować odpowiedni umiar i tak samo jest z orzechami, co za dużo to nie zdrowo. Najlepiej jest dodawać orzechy do sałatek, dietetycznych obiadów, fit słodyczy, już niebawem na blogu pojawi się przepis na zdrowe batony z dodatkiem orzechów właśnie. U mnie w domu owsianka, czy musli również musi być z dodatkiem orzechów, a synek od czasu do czasu dostaje małą garść orzechów do lunch boxu jako zdrowa przekąska. Przedstawiłam dziś Wam w dużym skrócie top 5 orzechów, które lubimy u mnie w domu, bardzo jestem ciekawa czy u Was gości ten sam zestaw, czy może macie inne preferencje smakowe jak moi domownicy?
Materiał powstał przy współpracy z sunme.pl
Ja zajadam się nerkowcem.Te orzechy sa pyszne.
A widzisz, ja ostatnio często wcinam pistacje, w weekendy do owsianki zawsze dodaje mieszankę orzechów i ziaren, ogólnie bardzo lubimy orzechy.
Nasze zdrowie jest bardzo ważne, dlatego aby móc się nim cieszyć należy przestrzegać odpowiedniej diety i sporej dawki ruchu. Można również wspomagać się różnymi suplementami. Przykładowo ja stosuję magnez B6.
Nie jestem fanką suplementów, ale każdy lubi co innego.
Migdały 🫶
Bardzo lubimy migdały, aczkolwiek u nas orzechy wszelkiej maści królują najczęściej.