Jakie właściwości ma siemię lniane złote? Jakie jest jego zastosowanie?

Materiał zewnętrzny
7 komentarzy

Siemię lniane złote to produkt, który zdecydowanie powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne znane są od setek lat. Len złocisty zawiera wiele cennych składników i wywiera bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Co warto na jego temat wiedzieć?

Siemię lniane złote – jakie są jego najważniejsze właściwości?

Siemię lniane złote ma liczne właściwości lecznicze i wykorzystywane może być w profilaktyce wielu chorób. Kupić je można bez problemu nawet przez internet np. w e-sklepie https://zdrowesmaczki.pl/siemie-lniane-zlote-makar-1kg.

Przede wszystkim len złocisty to bogate źródło roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera szczególnie dużo kwasu alfa-linolenowego ALA. Są one o tyle cenne, że ludzki organizm nie potrafi ich samodzielnie wyprodukować. Trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Mają kluczowe znaczenie z punktu widzenia procesów zachodzących w organizmie człowieka. Dodatkowo kwas ALA działa przeciwzapalnie.

Siemię lniane złote wspiera komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za procesy starzenia się. Zawiera bowiem dużo witaminy E, która jest przeciwutleniaczem. Len złocisty ma w składzie również działające antyoksydacyjnie lignany. Stanowi bogate źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy, poprawiając perystaltykę jelit. Poza tym siemię lniane złote obniża poziom złego cholesterolu we krwi. 

Jak należy spożywać siemię lniane złote?

Okazuje się, że len złocisty znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i wsparciu leczenia wielu schorzeń. Może mieć przy tym formę ziaren lub oleju. 

Siemię lniane złote warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Ziarna lnu dodawać można z powodzeniem do sałatek, owsianek, jogurtów, koktajli czy nawet kanapek. Sprawdza się jako składnik własnoręcznie wypiekanego pieczywa. Trzeba przy tym pamiętać, że całe nasiona lnu nie są w prawidłowy sposób trawione w ludzkim układzie pokarmowym. To utrudnia oczywiście przyswajanie składników, które zawiera. Dlatego len złocisty często się mieli i namacza. Wtedy staje się o wiele bardziej strawny. 

Zawsze też sięgnąć można po olej z lnu. Spożywa się go tylko na zimno, bo po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości. Można go łączyć z jogurtem i twarożkiem. Nadaje się do past do kanapek czy kasz i owsianek. 

Siemię lniane złote ma delikatny, lekko orzechowy smak, który nie zmienia w znaczącym stopniu smaku potrawy. Dlatego jego wprowadzenie do codziennej diety nie powinna sprawiać większych trudności. 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Urocznica

Bardzo lubię siemię lniane i często stosuję w kuchni. 🙂

puravive reviews

This webpage is outstanding. The site owner’s passion is evident in the excellent content. I’m in awe and anticipate reading more amazing pieces like this one.

Lena

Siemię lniane złote rzeczywiście stanowi wyjątkowo wartościowy składnik każdej kuchni ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka, m.in. działając przeciwzapalnie :). Dodatkowo, zawiera witaminę E oraz lignany, które działają przeciwutleniająco i wspierają walkę z wolnymi rodnikami, przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu.

Anna

Siemię lniane złote to prawdziwy skarb w każdej kuchni, a jego korzyści zdrowotne są doceniane od wieków. Oto kluczowe informacje na temat tego wartościowego produktu oraz sposoby na jego wykorzystanie w codziennej diecie.