Zdrowy tryb życia pozwoli Ci zachować zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie, a także zmniejszy ryzyko rozwoju rozmaitych chorób. Jego podstawą jest oczywiście zbilansowana i urozmaicona dieta. Co powinno znajdować się w Twojej lodówce, jeśli chcesz rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem?
Właściwie skomponowana dieta to często klucz do zdrowia fizycznego i psychicznego. Jednocześnie jest niezwykle smaczna i gwarantuje sytość przez cały dzień! Urozmaić ją o produkty bezlaktozowe, które znajdziesz na https://leclerc-online.pl/produkty-bez-laktozy, a także inne, wartościowe jedzenie. O czym warto pamiętać podczas zakupów spożywczych?
1. Owoce i warzywa
Owoce i warzywa to najlepsze źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Za minimalne dzienne spożycie warzyw uznaje się 5 porcji (około 400-500 g), zaś owoców – około 3-4 porcje. Do przechowywania w lodówce nadają się m.in. czereśnie, borówki, maliny, truskawki, cukinie, papryka, szparagi czy kalafiory. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na lubiane przez wszystkich owoce i warzywa – korzystaj z tego i dodawaj je do wszystkich posiłków!
2. Nabiał
Nabiał to świetne źródło wapnia, magnezu, miedzi, cynku, witamin z grupy B i witaminy A. A wszystkie te związki wyróżniają się bardzo dobrą przyswajalnością. Nabiałem zwiemy wszystkie produkty na bazie mleka, czyli maślanki, kefiry, sery żółte, twarogi, śmietana. Przyjmuje się, że dziennie powinno się spożywać 2-3 porcje nabiału. Dodaj zatem ser lub twaróg do porannego śniadania, w ciągu dnia wypij szklankę kefiru, zaś na kolację przygotuj owsiankę. Smacznie i zdrowo!
Nie tolerujesz mleka lub ograniczasz jego spożycie? Wykorzystaj coraz popularniejsze zamienniki, np. mleko owsiane lub mleko migdałowe! Choć nie jest to nabiał, alternatywnie sprawdzi się do płatków, koktajlów czy kawy.
3. Olej roślinny
Nawet jeśli ograniczasz spożycie kalorii i dbasz o sylwetkę, w Twojej diecie muszą znaleźć się tłuszcze nienasycone (NNKT) z rodziny Omega-3 i Omega-6. Wbrew pozorom wspomagają one odchudzanie, ale również poprawiają pracę układu nerwowego, chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i wpływają pozytywnie na kondycję skóry. Świetnym źródłem NNKT są oleje roślinne, np. olej sezamowy, oliwa z oliwek lub olej z czarnuszki.
Przechowuje się je w chłodnym, zacienionym miejscu. Wyjątkiem jest olej lniany, który najlepiej przechowywać w lodówce.
4. Jajka
Jajka zawierają w sobie niemal wszystkie najważniejsze składniki odżywcze i antyoksydanty. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożycie 1-2 jajek dziennie. Biorąc pod uwagę mnogość przepisów z ich wykorzystaniem, z pewnością szybko Ci się nie znudzą! Za najzdrowsze uznaje się jajka kury zielononóżki i jajka przepiórcze, warto jednak sięgać po każdy ich rodzaj.
Pamiętaj, aby kupować jaja z chowu kur na wolnym wybiegu lub chowu ekologicznego! Kury te są dobrze traktowane, swobodnie korzystają z dobrodziejstw natury. Nie otrzymują antybiotyków ani paszy nieznanego pochodzenia.
Prawdziwe wiejskie jajka są rewelacyjne!
Od dłuższego czasu kupuje jajka tylko i wyłącznie wiejskie ze sprawdzonego źródła.