Gastronomia – tak jak i inne branże działalności gospodarczej wymaga odpowiedniego zabezpieczenia pracowników przed nieoczekiwanymi sytuacjami w postaci nieszczęśliwych wypadków w miejscu pracy. Symbolem doraźnej pomocy w miejscu pracy od zawsze jest apteczka zakładowa. Każdy zakład pracy, niezależnie od profilu uprawianej działalności powinien być wyposażony w odpowiednia ilość apteczek, jeśli grupę zawodową stanowi kilkanaście lub kilkadziesiąt osób. Jak możemy podzielić produkty BHP?

BHP pod znakiem sklepu internetowego SPART – jakość i optymalna pomoc w sytuacji zagrożeń!

W ofercie sklepowej znajdziecie Państwo:

  • apteczki o zróżnicowanej wielkości oraz doborze zawartości, podstawowej lub rozszerzonej
  • instrukcje obsługi i poruszania się po przestrzeni lokalu gastronomicznego, pomocne w sytuacjach ewakuacyjnych
  • instrukcje obsługi sprzętów zakładowych i biurowych
  • gaśnice
  • artykuły ochronne na czas pandemii COVID 19

Apteczka pierwszej pomocy – stacjonarna czy mobilna?

Apteczki pierwszej pomocy podzielić możemy na przeznaczone do użytku stacjonarnego, na miejscu oraz do użytku mobilnego, czyli np. w sytuacji, gdy samochód odpowiedzialny za catering będzie miał wypadek i konieczne stanie się skorzystanie z apteczki poza adresem wykonywanej działalności. Apteczki stacjonarne mieszczą się najczęściej w metalowych obudowach, ich miejsce to zazwyczaj jedna ze ścian znajdujących się na zapleczu lokalu gastronomicznego. Apteczki przeznaczone do użytku mobilnego i mniej konwencjonalnego stanowią formę wodoodpornych toreb z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Jeśli przedsiębiorstwo gastronomiczne oprócz działań stacjonarnych zajmuje się także dostarczaniem posiłku poprzez kierowców prowadzących służbowy samochód – oba rozwiązania będą konieczne. Ostrożności oraz zabezpieczeń na czas nieoczekiwanych zdarzeń nigdy dość!

Apteczka pierwszej pomocy – zawartość

Zawartość apteczki pierwszej pomocy może być opracowana w sposób podstawowy lub rozszerzony. Wypadki w branży gastronomicznej nie oscylują wyłącznie wokół drobnych skaleczeń, dlatego im więcej dodatkowych opcji do zastosowania w sytuacjach zagrożenia – tym lepiej. Drobne artykuły ochronne typu plastry – naturalnie w większej ilości. Apteczka w lokalu gastronomicznym koniecznie musi zawierać:

  • zestawy plastrów opatrunkowych i na szpulkach
  • zestawy bandaży elastycznych
  • zestawy rękawiczek ochronnych
  • zestawy chust opatrunkowych
  • zestawy bandaży z kompresami
  • kompresy gazowe
  • chustę trójkątną
  • koc termiczny
  • nożyczki
  • instrukcję udzialania pierwszej pomocy osobie poszkodowanej


Gaśnica gastronomiczna – szybka pomoc w nagłej konieczności

Jak wiadomo, praca w gastronomii to stały i nieprzerwany kontakt z instalacją gazową, elektrycznością oraz ogniem. Szczególnie to środowisko zawodowe narażone jest na pożary i spalenia mienia. Gaśnica gastronomiczna powinna więc w takim miejscu pracy zawsze czekać na podorędziu. Doświadczenia wielu przedsiębiorców związanych z gastronomią na co dzień dobitnie pokazują, że niejednokrotnie szybkie i ekspresowe użycie gaśnicy w sytuacji zagrożenia pomogło wstrzymać na czas rozprzestrzenianie się pożaru w miejscu pracy na skutek zaniedbań lub niezamierzonych wypadków.

Artykuły BHP SPART – instrukcje obsługi

Są to specyficzne treści, przedstawione na charakterystycznym podkładzie, dla ochrony pokrytym dodatkowym laminatem. Podzielić je można na:

  • ogólne – dotyczące podstawowych zasad zachowywania się w sytuacjach zagrożeń oraz w naturalnym trybie pracy
  • przeciwpożarowe – zawierające najważniejsze wskazówki dotyczące tego, jak zachowywać się w sytuacji pożaru i jak mu zapobiegać
  • dla lokali typowo gastronomicznych – piekarni, cukierni i restauracji – czyli naszego środowiska, gdzie wymogi higieny i bezpieczeństwa są nierzadko znacznie wyższe, niż w innych branżach
  • instrukcje higieny osobistej w miejscu pracy – zasady dbania o odzież roboczą w miejscu pracy, mycia oraz dezynfekcji pomieszczeń

Tabliczki ewakuacyjne SPART

Są niezwykle istotne, gdy chcemy oznaczyć drogę ewakuacji dla łatwiejszego i szybszego opuszczania lokalu w sytuacji zagrożenia, zwłaszcza przez osoby odwiedzające nasz lokal po raz pierwszy. Piktogramy przygotowane na charakterystycznym, zielonym tle są zawsze czytelne na tle dowolnie dobranej barwy ścian lokalu gastronomicznego.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
1 miesiąc temu

Bardzo przydatny wpis. Każdy powinien mieć apteczkę pierwszej pomocy.

Monika
1 miesiąc temu

Apteczka pierwszej pomocy przyda się wszędzie 🙂

Iwetta Żelaznowska
1 miesiąc temu

Świetne porady, wiele cennych informacji zawiera w sobie ten wpis 🙂 pozdrawiam 🙂