Sprzęty BHP niezbędne w gastronomii

Materiał zewnętrzny
6 komentarzy

Gastronomia – tak jak i inne branże działalności gospodarczej wymaga odpowiedniego zabezpieczenia pracowników przed nieoczekiwanymi sytuacjami w postaci nieszczęśliwych wypadków w miejscu pracy. Symbolem doraźnej pomocy w miejscu pracy od zawsze jest apteczka zakładowa. Każdy zakład pracy, niezależnie od profilu uprawianej działalności powinien być wyposażony w odpowiednia ilość apteczek, jeśli grupę zawodową stanowi kilkanaście lub kilkadziesiąt osób. Jak możemy podzielić produkty BHP?

BHP pod znakiem sklepu internetowego SPART – jakość i optymalna pomoc w sytuacji zagrożeń!

W ofercie sklepowej znajdziecie Państwo:

  • apteczki o zróżnicowanej wielkości oraz doborze zawartości, podstawowej lub rozszerzonej
  • instrukcje obsługi i poruszania się po przestrzeni lokalu gastronomicznego, pomocne w sytuacjach ewakuacyjnych
  • instrukcje obsługi sprzętów zakładowych i biurowych
  • gaśnice
  • artykuły ochronne na czas pandemii COVID 19

Apteczka pierwszej pomocy – stacjonarna czy mobilna?

Apteczki pierwszej pomocy podzielić możemy na przeznaczone do użytku stacjonarnego, na miejscu oraz do użytku mobilnego, czyli np. w sytuacji, gdy samochód odpowiedzialny za catering będzie miał wypadek i konieczne stanie się skorzystanie z apteczki poza adresem wykonywanej działalności. Apteczki stacjonarne mieszczą się najczęściej w metalowych obudowach, ich miejsce to zazwyczaj jedna ze ścian znajdujących się na zapleczu lokalu gastronomicznego. Apteczki przeznaczone do użytku mobilnego i mniej konwencjonalnego stanowią formę wodoodpornych toreb z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Jeśli przedsiębiorstwo gastronomiczne oprócz działań stacjonarnych zajmuje się także dostarczaniem posiłku poprzez kierowców prowadzących służbowy samochód – oba rozwiązania będą konieczne. Ostrożności oraz zabezpieczeń na czas nieoczekiwanych zdarzeń nigdy dość!

Apteczka pierwszej pomocy – zawartość

Zawartość apteczki pierwszej pomocy może być opracowana w sposób podstawowy lub rozszerzony. Wypadki w branży gastronomicznej nie oscylują wyłącznie wokół drobnych skaleczeń, dlatego im więcej dodatkowych opcji do zastosowania w sytuacjach zagrożenia – tym lepiej. Drobne artykuły ochronne typu plastry – naturalnie w większej ilości. Apteczka w lokalu gastronomicznym koniecznie musi zawierać:

  • zestawy plastrów opatrunkowych i na szpulkach
  • zestawy bandaży elastycznych
  • zestawy rękawiczek ochronnych
  • zestawy chust opatrunkowych
  • zestawy bandaży z kompresami
  • kompresy gazowe
  • chustę trójkątną
  • koc termiczny
  • nożyczki
  • instrukcję udzialania pierwszej pomocy osobie poszkodowanej


Gaśnica gastronomiczna – szybka pomoc w nagłej konieczności

Jak wiadomo, praca w gastronomii to stały i nieprzerwany kontakt z instalacją gazową, elektrycznością oraz ogniem. Szczególnie to środowisko zawodowe narażone jest na pożary i spalenia mienia. Gaśnica gastronomiczna powinna więc w takim miejscu pracy zawsze czekać na podorędziu. Doświadczenia wielu przedsiębiorców związanych z gastronomią na co dzień dobitnie pokazują, że niejednokrotnie szybkie i ekspresowe użycie gaśnicy w sytuacji zagrożenia pomogło wstrzymać na czas rozprzestrzenianie się pożaru w miejscu pracy na skutek zaniedbań lub niezamierzonych wypadków.

Artykuły BHP SPART – instrukcje obsługi

Są to specyficzne treści, przedstawione na charakterystycznym podkładzie, dla ochrony pokrytym dodatkowym laminatem. Podzielić je można na:

  • ogólne – dotyczące podstawowych zasad zachowywania się w sytuacjach zagrożeń oraz w naturalnym trybie pracy
  • przeciwpożarowe – zawierające najważniejsze wskazówki dotyczące tego, jak zachowywać się w sytuacji pożaru i jak mu zapobiegać
  • dla lokali typowo gastronomicznych – piekarni, cukierni i restauracji – czyli naszego środowiska, gdzie wymogi higieny i bezpieczeństwa są nierzadko znacznie wyższe, niż w innych branżach
  • instrukcje higieny osobistej w miejscu pracy – zasady dbania o odzież roboczą w miejscu pracy, mycia oraz dezynfekcji pomieszczeń

Tabliczki ewakuacyjne SPART

Są niezwykle istotne, gdy chcemy oznaczyć drogę ewakuacji dla łatwiejszego i szybszego opuszczania lokalu w sytuacji zagrożenia, zwłaszcza przez osoby odwiedzające nasz lokal po raz pierwszy. Piktogramy przygotowane na charakterystycznym, zielonym tle są zawsze czytelne na tle dowolnie dobranej barwy ścian lokalu gastronomicznego.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Bardzo przydatny wpis. Każdy powinien mieć apteczkę pierwszej pomocy.

Monika

Apteczka pierwszej pomocy przyda się wszędzie 🙂

Iwetta Żelaznowska

Świetne porady, wiele cennych informacji zawiera w sobie ten wpis 🙂 pozdrawiam 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies