Zalety i korzyści z jedzenia owoców i warzyw przez pracowników

Materiał zewnętrzny
8 komentarzy

Pracownicy bardzo wielu firm mogą dzisiaj liczyć nie tylko na pensję. Bardzo wielu pracodawców zapewnia pracownikom także świadczenia pozapłacowe czyli tak zwane benefity. Są one obecnie bardzo różnorodne. Wiele firm w trosce o zdrowie swoich pracowników zapewnia dodatki o charakterze zdrowotnym. Tutaj możliwości również są bardzo różnorodne. Do tych bardzo pożądanych przez pracowników zalicza się te, które pomagają im prowadzić i utrzymywać zdrowy tryb życia. W wielu firmach wprowadzane są tak zwane owocowe dni, podczas których do firmy dowożone są świeże owoce i warzywa. Są też firmy, które zapewniają pracownikom owoce i warzywa każdego dnia.

Jakie korzyści odnoszą pracownicy, jedząc w pracy owoce i warzywa?

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, że owoce i warzywa są zdrowe. Dostarczają one wielu cennych dla organizmu składników: witamin, minerałów, błonnika. Zgodnie z zaleceniami dietetyków każdego dnia powinniśmy zjadać 5 porcji owoców i warzyw. Spędzając większość dnia w pracy można mieć trudności, aby zalecenia te spełnić. Dostępne w pracy warzywa i owoce to sposób, aby dostarczyć sobie przynajmniej jedną porcję. Warzywa i owoce to bardzo zdrowa przekąska, która ponadto działa na pracowników niezwykle motywująco. Nie bez znaczenia jest także to, że owoce i warzywa mają mnóstwo walorów smakowych. Dlatego dostawa owoców do biura to coś, na co decyduje się coraz więcej firm.

Dlaczego warto zapewnić pracownikom owoce i warzywa?

Racjonalna dieta przyczynia się do lepszej kondycji zdrowotnej. Osoby, które każdego dnia spożywają minimum 400 g owoców i warzyw mają lepszą odporność. Rzadziej więc chorują i przebywają na zwolnieniach. Owoce i warzywa są zdrowa przekąską, która pozwala bardzo szybko zaspokoić głód. Należy pamiętać, że osoby, które w pracy są głodne pracują mniej wydajnie. Możliwość zjedzenia zdrowej przekąski, jaką są owoce i warzywa pozwala szybko wrócić do wykonywania zawodowych obowiązków bez negatywnych skutków zarówno dla zdrowia, jak i efektywności. Dla wielu osób ważne jest też to, że warzywa oraz wiele owoców jest niskokalorycznych. Benefity w postaci owoców i warzyw są korzystne dla pracowników (zyskują lepsze zdrowie) oraz dla pracodawców – mniejsza absencja i większa wydajność.

Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest ważne?

Owoce i warzywa zawierają składniki, które nie tylko wzmacniają odporność organizmu chroniąc nas w ten sposób przed różnego rodzaju infekcjami. Witaminy i minerały, które zawierają owoce i warzywa bardzo korzystnie wpływają na wzrok, odpowiadają za zdrowe kości i zęby, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacniają także mięśnie. Poprawiają także pracę przewodu pokarmowego. To zasługa zawartego zarówno w warzywach, jak i owocach błonnika. Zawarty w owocach i warzywach błonnik zmniejsza także wchłanianie tłuszczu, obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa zawartość treści pokarmowej. W efekcie później zaczynamy odczuwać głód. Owoce i warzywa są zdrową przekąską, która pozwala utrzymywać prawidłową wagę, dostarcza energii i gasi pragnienie. Ponadto owoce i warzywa są po prostu pyszne.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Dudko

Na pewno warto wprowadzić warzywa i owoce do swojego menu.

Wioleta Sadowska

NIewątpliwie należy je jeść. Dużo i o każdej porze.

Patrycja Reszko

Już widzę, że mój były pracodawca zapewnia takie luksusy 🙂

Eko Liga

U nas w firmie to podstawa! Codziennie rano świeże owoce muszą być 🙂