Pracownicy bardzo wielu firm mogą dzisiaj liczyć nie tylko na pensję. Bardzo wielu pracodawców zapewnia pracownikom także świadczenia pozapłacowe czyli tak zwane benefity. Są one obecnie bardzo różnorodne. Wiele firm w trosce o zdrowie swoich pracowników zapewnia dodatki o charakterze zdrowotnym. Tutaj możliwości również są bardzo różnorodne. Do tych bardzo pożądanych przez pracowników zalicza się te, które pomagają im prowadzić i utrzymywać zdrowy tryb życia. W wielu firmach wprowadzane są tak zwane owocowe dni, podczas których do firmy dowożone są świeże owoce i warzywa. Są też firmy, które zapewniają pracownikom owoce i warzywa każdego dnia.
Jakie korzyści odnoszą pracownicy, jedząc w pracy owoce i warzywa?
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, że owoce i warzywa są zdrowe. Dostarczają one wielu cennych dla organizmu składników: witamin, minerałów, błonnika. Zgodnie z zaleceniami dietetyków każdego dnia powinniśmy zjadać 5 porcji owoców i warzyw. Spędzając większość dnia w pracy można mieć trudności, aby zalecenia te spełnić. Dostępne w pracy warzywa i owoce to sposób, aby dostarczyć sobie przynajmniej jedną porcję. Warzywa i owoce to bardzo zdrowa przekąska, która ponadto działa na pracowników niezwykle motywująco. Nie bez znaczenia jest także to, że owoce i warzywa mają mnóstwo walorów smakowych. Dlatego dostawa owoców do biura to coś, na co decyduje się coraz więcej firm.
Dlaczego warto zapewnić pracownikom owoce i warzywa?
Racjonalna dieta przyczynia się do lepszej kondycji zdrowotnej. Osoby, które każdego dnia spożywają minimum 400 g owoców i warzyw mają lepszą odporność. Rzadziej więc chorują i przebywają na zwolnieniach. Owoce i warzywa są zdrowa przekąską, która pozwala bardzo szybko zaspokoić głód. Należy pamiętać, że osoby, które w pracy są głodne pracują mniej wydajnie. Możliwość zjedzenia zdrowej przekąski, jaką są owoce i warzywa pozwala szybko wrócić do wykonywania zawodowych obowiązków bez negatywnych skutków zarówno dla zdrowia, jak i efektywności. Dla wielu osób ważne jest też to, że warzywa oraz wiele owoców jest niskokalorycznych. Benefity w postaci owoców i warzyw są korzystne dla pracowników (zyskują lepsze zdrowie) oraz dla pracodawców – mniejsza absencja i większa wydajność.
Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest ważne?
Owoce i warzywa zawierają składniki, które nie tylko wzmacniają odporność organizmu chroniąc nas w ten sposób przed różnego rodzaju infekcjami. Witaminy i minerały, które zawierają owoce i warzywa bardzo korzystnie wpływają na wzrok, odpowiadają za zdrowe kości i zęby, umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacniają także mięśnie. Poprawiają także pracę przewodu pokarmowego. To zasługa zawartego zarówno w warzywach, jak i owocach błonnika. Zawarty w owocach i warzywach błonnik zmniejsza także wchłanianie tłuszczu, obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa zawartość treści pokarmowej. W efekcie później zaczynamy odczuwać głód. Owoce i warzywa są zdrową przekąską, która pozwala utrzymywać prawidłową wagę, dostarcza energii i gasi pragnienie. Ponadto owoce i warzywa są po prostu pyszne.
Na pewno warto wprowadzić warzywa i owoce do swojego menu.
U nas w domu oprócz tego, że lubimy swojskie, domowe wypieki to również uwielbiamy jeść warzywa i owoce. Za chwilę wiosna, więc i możliwości będzie więcej na zdrowe koktajle i inne pyszne witaminowe cuda 🙂
NIewątpliwie należy je jeść. Dużo i o każdej porze.
To prawda, u mnie w domu zawsze jest pełen koszyk w kuchni czy to warzyw czy owoców. Lubimy podjadać owoce i warzywa.
Już widzę, że mój były pracodawca zapewnia takie luksusy 🙂
To bardzo ładnie z jego strony, moim zdaniem bardzo fajna inicjatywa i więcej pracodawców powinno zadbać w ten sposób o swoich pracowników.
U nas w firmie to podstawa! Codziennie rano świeże owoce muszą być 🙂
To bardzo dobrze świadczy o firmie i o podejściu do pracowników, super 🙂