Jedzenie dla niemowląt – rozszerzanie diety niemowlaka

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Każdy rodzic wie, jak ważny jest każdy krok w rozwoju niemowlaka. Jednym z nich jest rozszerzenie diety niemowlaka. To w tym momencie dziecko poznaje nowe smaki, konsystencję i wkracza w zupełnie nową erę. Jest to zupełna nowość dla dziecka, ale także dla rodzica. Dopóki dziecko przyjmuje pokarm matki, nie ma się czym martwić, ponieważ jesteśmy pewni, że dostarczamy mu wszystkich właściwości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania małego organizmu. Jednak z biegiem czasu nadchodzi ten wielki moment, kiedy dziecko jest gotowe na spróbowanie nowych produktów.

Wielu rodziców, szczególnie tych, którzy zostali rodzicami po raz pierwszy zastanawia się: Co podać dziecku jako pierwsze? Czy to na pewno już ten czas? Czy podawać gotowe mieszanki dla dzieci, czy przygotować słoiczki domowe? Co podawać dziecku, u którego stwierdzono nietolerancję glutenu od urodzenia? Pytań jest wiele, obaw jeszcze więcej, ale nie jest to takie straszne, jak je malują 😀

Pierwsze posiłki niemowlaka – po czym poznać, że dziecko jest gotowe?

Podawanie nowych produktów dla pociechy przeraża sporą liczbę rodziców, jednak jest to krok nieunikniony w życiu dziecka. Przede wszystkim warto podkreślić, że każde dziecko jest inne. Jeśli niemowlak koleżanki już zajada, poznaje nowe smaki, a Twoja pociecha w podobnym wieku nawet nie wykazuje gotowości – nie martw się. Pamiętaj, że nie ma powodów do obaw. Prawdopodobnie Twoje dziecko szybciej usiadło lub wcześniej zacznie chodzić, niż dziecko koleżanki. To naturalna kolej rzeczy i na wszystko przyjdzie odpowiednia pora.

Jednym z częstych symptomów, jakie świadczą o gotowości na poznanie nowych konsystencji i smaków jest wkładanie paluszków oraz np. zabawek do buzi. W ten sposób często dzieci sygnalizują, że już pora na wkroczenie w kolejny etap rozwoju. Mimo wszystko, jeśli mamy obawy, czy aby na pewno nie jest za wcześnie, warto umówić się na konsultację z lekarzem prowadzącym. Lekarz zna malucha od urodzenia, więc z pewnością wie, czy to już ten czas, a mama będzie znacznie spokojniejsza :).

Jedzenie dla dziecka – jakie wybrać?

Urozmaicenie diety dziecka powinno odbywać się stopniowo. Według dietetyków oraz specjalistów rozszerzanie diety niemowlaka powinno rozpocząć się nie wcześniej, niż po ukończeniu 17 tygodnia i nie później, niż po ukończeniu 26 tygodnia. Zbyt wczesne podawanie produktów innych niż mleko może doprowadzić do występowania np. alergii. Natomiast zbyt późne podanie produktów bogatych w wartości odżywcze może negatywnie wpłynąć na rozwój organizmu, ze względu na niedobór pewnych składników.
Przede wszystkim każdy rodzic powinien być świadomy, że podczas rozszerzania diety dziecka należy uzbroić się w cierpliwość. Nawet jeśli dziecko jest gotowe, ten proces może przebiegać bardzo opornie. Niemowlak musi zapoznać się z zupełnie nowym dla niego produktem. Musi poznać konsystencję i smak, a z czasem zacznie zajadać ze smakiem.
Wiele mam decyduje się na dania gotowe, co jest sporym ułatwieniem. Wszystkie produkty dla dzieci przed sprzedażą są poddawane specjalnym testom, dzięki czemu bez obaw możemy je podawać niemowlętom. Problem jednak pojawia się, gdy u pociechy zdiagnozowano nietolerancję glutenu. Na rynku jest mniejszy wybór produktów bezglutenowych, w porównaniu do tradycyjnych, jednak coraz więcej firm je wprowadza, ze względu na zapotrzebowanie. Produkty bezglutenowe, np. mieszanki dla dzieci La Mandorle dostępne w sklepie Centrum Bio nie zawierają glutenu ani laktozy. Powstały ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego i posiadają certyfikaty Cobico i EcoCert.

Pierwsze warzywa czy owoce? Jedzenie dla dzieci

Wielu dietetyków oraz specjalistów zaleca, by jako pierwsze w kolejności podawać dziecku warzywa. Marchewka, groszek, czy ziemniak w formie papki. Dziecko przyzwyczai się do konsystencji i smaku, następnie można przystąpić do podawania owoców.
Owoce w odróżnieniu od warzyw są bardziej słodkie w smaku, dlatego też prawdopodobnie bardziej posmakują maluchowi. Z tego właśnie powodu warto najpierw podawać dziecku, warzywa, a po czasie dopiero owoce. Jeśli dziecko nie może spożywać produktów zawierających gluten, możemy podawać gotową bezglutenową mieszankę zbożowo-owocową. Podając w butelce z mlekiem lub wodą, bądź w formie papki zapewnia dziecku wszystkie wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a przy tym nie musimy się obawiać o nieprzyjemne dolegliwości wywołane alergią.
Rodzice posiadający większą ilość czasu mogą przygotować gotowe dania dla malucha. Wybór gotowych produktów warto skonsultować z lekarzem prowadzącym. Według zaleceń specjalistów urozmaicenie diety powinno odbywać się stopniowo, a pokarm matki jest najcenniejszy dla malucha. Dlatego w miarę możliwości warto go podawać jak najdłużej, na przemian z innymi produktami.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Młode mamy, to często – zabiegane mamy. Myślę więc, że takie gotowe mieszanki są bardzo przydatne i na miejscu. Sama korzystałam.