Ciasteczka śnieżne kule

Słodko Słodka
68 komentarzy
U mnie w domu zaczęło się już szaleństwo na wypiekanie pierniczków, ciastek i ciasteczek różnego kalibru. Ciasteczka śnieżne kule to jedne z naszych ulubionych, zaraz po kruchych z maszynki. Trzeba w końcu czymś zając małe rączki. Bardzo lubimy z synkiem wspólnie kucharzyć, zwłaszcza przed świętami. Radek uwielbia pomagać przy kulaniu różnego rodzaju ciasteczek, czasem nawet się zastanawiam, czy to on mi pomaga, czy ja jemu. W każdym bądź razie jakby nie było, bardzo lubimy ten przedświąteczny czas przygotowań, pichcenia i sprzątania, chociaż to drugie to już trochę mniej. Święta Bożego Narodzenia to dla nas wyjątkowy czas w roku.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 45 szt.
Jak wykonać przepis na – Ciasteczka śnieżne kule.

Potrzebne składniki
  

45 szt.

  • 220 g miękkiego masła lub margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 i ⅓ szkl. szkl. mąki pszennej
  • 120 g prażonych orzechów laskowych
  • ekstrakt z wanilii do smaku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek
  • opcjonalnie odrobina cynamonu

Sposób wykonania

  • Masło utrzyj z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch, następnie zmniejsz obroty miksera i wrzuć żółtko, stopniowo dosypuj przesianą przez sitko mąkę, cynamon, sól, zmielone orzechy.
    Krótko wymieszaj mikserem i zagnieć ręcznie ciasto. Kulę ciasta zawiń w folię i wrzuć na 15 min. do zamrażalnika.
    Po tym czasie odrywaj małe kawałki ciasta i kulaj w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami wrzuć na 10 min. do zamrażalnika, żeby utrzymać kształt kulek podczas pieczenia.
    Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika, piecz do zarumienienia ok. 20 min. w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Jeśli zrobisz ciasteczka mniejsze to oczywiście czas pieczenia się skraca.
    Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka obtocz w cukrze pudrze, u mnie cukier puder z odrobiną cynamonu, ciasteczka układaj w puszce i przechowuj w zamkniętym pojemniku.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Ciasteczka te robię również z migdałami, wtedy zamiast wanilii daje ekstrakt migdałowy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasteczka śnieżne kule. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
68 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Malwina

Dawniej dość często je robiłam. Są pyszne i do tego tak pięknie wyglądają 🙂

Izaa

śliczne są!!!

Madlene P

Zapomniałam już, jak pyszne są te ciastka bo tak dawno je już piekłam…:)

kasia

Moje smaki!
I idealne do światecznych paczuszek…
xxx

Na razie nie poddaje się presji przedświątecznej, ale na pewno tego nie uniknę…

Unknown

Ile czasu mogą stać takie ciasteczka? 🙂

Teresa S

TAkich jeszcze nie jadlam
Asiu

Wyglądają smacznie 🙂

Anonimowy

Czy mozna zamiast orzechow dodac wiorki kokosowe?

Makowiec japoński

Dziękuję za przepis. Będę piec.

Dina

Dokładnie taki sam przepis tylko zamiast orzechów laskowych daję migdały. PYSZNOŚCI! 🙂

Karolina

„Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min. szutrzym kształt kulek podczas pieczenia.”
przepraszam ale nie zrozumiałam tego 🙂
co należy zrobić aby utrzymać ten kształt kulek? 🙂

Wioleta Sadowska

Wyglądają rewelacyjnie! Pychota!

Edyta

Cudowne sa te ciasteczka i wyobrazam sobie jakie pyszne!

Monika

Oj tak, my też uwielbiamy święta i już zaczynamy się do nich szykować 🙂 Bardzo pomysłowe te kuleczki! Śniegu dzieci nie mogą się niestety doczekać. W zeszłym roku żadnego bałwana nie ulepiliśmy, więc może warto chociaż takie słodkie śnieżne kulki zrobić 🙂

Tabita

Też powoli myślę by upiec jakieś pierniczki z córeczką, a te ciasteczka wyglądają przepysznie.
Może się na nie skusimy ☺️.
Pozdrawiam serdecznie

teresa

przepyszne ciasteczka

szpileczkiibabeczki

Pychotki 😉

Słodkie okruszki

Pyszne ciasteczka

Smakołyki Asi

Mniam 🙂 też się do nich przymierzam 🙂

Katarzyna

I kolejny przepis, który muszę wypróbować. Ze słodyczami u nas jest taki problem, że ile bym nie zrobiła, tyle domownicy zjedzą w jeden wieczór 😉

Iwona

Takie orzechowe muszą być przepyszne 🙂

Pichceniomania

Już nawet wypróbowałam! Są super! polecam 🙂

Magda

Nie ma jak wspólne wypieki z dziećmi 🙂 Moje maluchy też mi uwielbiają pomagać.

Słodko Słodka

Przed świętami to zawsze najfajniejszy czas 🙂

Monika

Ale pyszne, uwielbiam ciastka z orzechami:)

Mirosława Dudko

Świetna propozycja, nie tylko na święta!

Słodko Słodka

Dziękuje, u nas ciasteczka pod każdą postacią smakują nam cały rok🙂

Bea

no w życiu mi się nie zmieści do zamrażalnika żadna tacka 🙁

Słodko Słodka

Zawsze możesz ułożyć na talerzu, schłodzone ułożyć na blaszce, więc żaden problem.

Kasia

U mnie same potwory ciasteczkowe. Chyba im zrobię takie

Majka

Kurczę nie robiłam jeszcze takich. Pysznie się zapowiadają

Aneta

Rewelacyjne ciasteczka. Będę musiała spróbować takie zrobić

Olga

Cudownie wyglądają te śnieżne kule! Pieczenie z dziećmi to nie tylko pyszne efekty, ale też mnóstwo radości i wspomnień.

Julia

Ciekawy przepis 🙂 Wspaniale, że z synkiem razem tworzycie świąteczne smakołyki.

Wiola

Na ten zimowy czas idealne. Przyznam że nigdy nie robiłam takich ciastek

Anna

Grudzień to mój ulubiony okres w roku. Dużo wypieków wtedy powstaje. Spróbuje ten przepis odtworzyć u siebie przy najbliższej okazji. Może na święta lub sylwestra?