3,K
Jak wykonać przepis na – Ciasteczka śnieżne kule.
U mnie w domu zaczęło się już szaleństwo na wypiekanie pierniczków, ciastek i ciasteczek różnego kalibru. Ciasteczka śnieżne kule to jedne z naszych ulubionych, zaraz po kruchych z maszynki. Trzeba w końcu czymś zając małe rączki. Bardzo lubimy z synkiem wspólnie kucharzyć, zwłaszcza przed świętami. Radek uwielbia pomagać przy kulaniu różnego rodzaju ciasteczek, czasem nawet się zastanawiam, czy to on mi pomaga, czy ja jemu. W każdym bądź razie jakby nie było, bardzo lubimy ten przedświąteczny czas przygotowań, pichcenia i sprzątania, chociaż to drugie to już trochę mniej. Święta Bożego Narodzenia to dla nas wyjątkowy czas w roku.
Potrzebne składniki
45 szt.
- 220 g miękkiego masła lub margaryny
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 i ⅓ szkl. szkl. mąki pszennej
- 120 g prażonych orzechów laskowych
- ekstrakt z wanilii do smaku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
- opcjonalnie odrobina cynamonu
Sposób wykonania
- Masło utrzyj z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch, następnie zmniejsz obroty miksera i wrzuć żółtko, stopniowo dosypuj przesianą przez sitko mąkę, cynamon, sól, zmielone orzechy.Krótko wymieszaj mikserem i zagnieć ręcznie ciasto. Kulę ciasta zawiń w folię i wrzuć na 15 min. do zamrażalnika.Po tym czasie odrywaj małe kawałki ciasta i kulaj w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami wrzuć na 10 min. do zamrażalnika, żeby utrzymać kształt kulek podczas pieczenia. Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika, piecz do zarumienienia ok. 20 min. w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Jeśli zrobisz ciasteczka mniejsze to oczywiście czas pieczenia się skraca. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka obtocz w cukrze pudrze, u mnie cukier puder z odrobiną cynamonu, ciasteczka układaj w puszce i przechowuj w zamkniętym pojemniku.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Ciasteczka te robię również z migdałami, wtedy zamiast wanilii daje ekstrakt migdałowy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasteczka śnieżne kule. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Dawniej dość często je robiłam. Są pyszne i do tego tak pięknie wyglądają 🙂
U mnie goszczą co roku 🙂
śliczne są!!!
Dzięki 🙂
Zapomniałam już, jak pyszne są te ciastka bo tak dawno je już piekłam…:)
🙂
Moje smaki!
I idealne do światecznych paczuszek…
xxx
Dziękuje 🙂
Na razie nie poddaje się presji przedświątecznej, ale na pewno tego nie uniknę…
My bardzo lubimy cały proces tej presji 🙂
Ile czasu mogą stać takie ciasteczka? 🙂
W zamkniętej,suchej puszce i w chłodnym miejscu spokojnie do Świąt,a nawet do Nowego Roku ;-)o ile dobrze schowasz puszkę ;-)u nas zawsze piekę te ciasteczka od końca listopada do samych Świąt 3,4 razy 🙂
TAkich jeszcze nie jadlam
Asiu
Teresko polecam są pyszne,wczoraj zjedliśmy resztę he he i muszę zrobić jeszcze na święta kolejną turę 🙂
Wyglądają smacznie 🙂
Dzięki 🙂
Czy mozna zamiast orzechow dodac wiorki kokosowe?
Póki co testowałam z orzechami i migdałami,ale myślę,że tak można 🙂
Dziękuję za przepis. Będę piec.
Polecam,są bardzo smaczne i szybko się je robi 😉 Pozdrawiam
Dokładnie taki sam przepis tylko zamiast orzechów laskowych daję migdały. PYSZNOŚCI! 🙂
Pyszne są te ciacha 🙂
„Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min. szutrzym kształt kulek podczas pieczenia.”
przepraszam ale nie zrozumiałam tego 🙂
co należy zrobić aby utrzymać ten kształt kulek? 🙂
należy wrzucić do zamrażalnika, syn musiał mi poklikać na klawiaturze ha ha
Wyglądają rewelacyjnie! Pychota!
Dzięki 🙂
Cudowne sa te ciasteczka i wyobrazam sobie jakie pyszne!
Dziękuje Kochana 🙂
Oj tak, my też uwielbiamy święta i już zaczynamy się do nich szykować 🙂 Bardzo pomysłowe te kuleczki! Śniegu dzieci nie mogą się niestety doczekać. W zeszłym roku żadnego bałwana nie ulepiliśmy, więc może warto chociaż takie słodkie śnieżne kulki zrobić 🙂
Takie ciacha są idealne na pocieszenie, my w tym roku również czekamy na śnieg, sanki również 🙂
Też powoli myślę by upiec jakieś pierniczki z córeczką, a te ciasteczka wyglądają przepysznie.
Może się na nie skusimy ☺️.
Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieje, że się skusiłyście 🙂 Pozdrawiam
przepyszne ciasteczka
Dziękuje ślicznie 🙂
Pychotki 😉
Dzięki 🙂
Pyszne ciasteczka
Dzięki 🙂
Mniam 🙂 też się do nich przymierzam 🙂
🙂
I kolejny przepis, który muszę wypróbować. Ze słodyczami u nas jest taki problem, że ile bym nie zrobiła, tyle domownicy zjedzą w jeden wieczór 😉
Takie ciasteczka zawsze szybko znikają 🙂
Takie orzechowe muszą być przepyszne 🙂
Polecam, bardzo smaczne 🙂
Już nawet wypróbowałam! Są super! polecam 🙂
O proszę widzisz, super, bardzo się cieszę 🙂
Nie ma jak wspólne wypieki z dziećmi 🙂 Moje maluchy też mi uwielbiają pomagać.
Przed świętami to zawsze najfajniejszy czas 🙂
Ale pyszne, uwielbiam ciastka z orzechami:)
Ja też mam słabość do takich ciasteczek 🙂
Świetna propozycja, nie tylko na święta!
Dziękuje, u nas ciasteczka pod każdą postacią smakują nam cały rok🙂
no w życiu mi się nie zmieści do zamrażalnika żadna tacka 🙁
Zawsze możesz ułożyć na talerzu, schłodzone ułożyć na blaszce, więc żaden problem.
U mnie same potwory ciasteczkowe. Chyba im zrobię takie
U nas też, zawsze znika każda ilość 😉
Kurczę nie robiłam jeszcze takich. Pysznie się zapowiadają
Polecam, bardzo smaczne są 🙂 Jest trochę kulania, ale smak wynagradza 🙂
Rewelacyjne ciasteczka. Będę musiała spróbować takie zrobić
Polecam, bardzo smaczne są 🙂
Cudownie wyglądają te śnieżne kule! Pieczenie z dziećmi to nie tylko pyszne efekty, ale też mnóstwo radości i wspomnień.
Dokładnie najbardziej doceniam ten czas spędzony razem z synem i mam nadzieje, że on kiedyś tak jak ja teraz również będzie angażował swoje dzieci do robienia ciasteczek wspólnie i będą mieli mnóstwo miłych wspomnień razem i rodzinnie 🙂
Ciekawy przepis 🙂 Wspaniale, że z synkiem razem tworzycie świąteczne smakołyki.
Bardzo lubimy ten świąteczny czas, a młody uwielbia w kuchni ze mną działać 🙂
Na ten zimowy czas idealne. Przyznam że nigdy nie robiłam takich ciastek
Polecam serdecznie, bo są bardzo smaczne 🙂
Grudzień to mój ulubiony okres w roku. Dużo wypieków wtedy powstaje. Spróbuje ten przepis odtworzyć u siebie przy najbliższej okazji. Może na święta lub sylwestra?
Ja również bardzo lubię grudzień, a w zasadzie już po Wszystkich Świętych startuje z przygotowaniem ciasta na dojrzewający piernik staropolski, który piekę tydzień przed Wigilią 🙂 Ciasteczka polecam, są bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam serdecznie