2,1K
Jak wykonać przepis na – Jesienne bułeczki dyniowe
Takie jesienne bułeczki dyniowe delikatne i puchate w środku zadowolą niejednego niejadka. Robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają, a do tego mega smakują. Dzieciaki bardzo lubią takie wypieki – małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do ciasta drożdżowego.
Potrzebne składniki
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 200 ml puree z dyni
- ½ szkl. mleka + 50 ml
- 30 g drożdży świeżych
- 2 jajka - L
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g masła
Dodatkowo
- żółtko + 2 łyżki mleka
- 12 szt. pestek dyni
Sposób wykonania
- Dynie umyj i osusz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu wyjmij łyżką miąższ dyni do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnij upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.Do małej miseczki wlej 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego i rozetrzyj w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W między czasie w rondelku podgrzej resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła. Jajka ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.Do większej miski przesiej przez sitko mąkę, wlej wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodaj trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Wyrośnięte ciasto walnij pięścią, w celu odgazowania. Wyłóż ciasto na blat delikatnie podsypany mąką, uformuj wałek i podziel na mniej więcej 12 równych części. Z każdej części uformuj w dłoniach zgrabną bułeczkę. Przy pomocy sznurka bułeczki przerób na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, Bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.
- Obwiązane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na 20 – 30 min. do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Piecz ok. 20 min. w temp. 180° C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, przetnij sznurki u góry i pod spodem bułeczek, następnie usuń sznurki. Na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj pędzelkiem z masłem. Wciśnij na środek każdej bułeczki pestkę dyni i gotowe 🙂Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają.Smacznego!!!
- Purre z dyni możesz przygotować więcej i sobie zamrozić, zimową porą jak znalazł.
- Takie bułeczki super się sprawdzą nie tylko na śniadanie, deser, ale i na poczęstunek na Halloween 🙂 Miny dzieci bezcenne!!!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jesienne bułeczki dyniowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Te bułeczki wyglądają obłędnie.
Dzięki serdeczne 🙂
Jej, jak one rewelacyjnie wyglądają!
Dzięki, szybko znikły 😉
Jakie rozkoszne bułeczki! Na pewno muszą być pyszne!
Pyszne, pyszne polecam 🙂
Znamy, znamy i bardzo lubimy 🙂
🙂
Zastanawiałam się jak to zrobiłaś, że wyszły takie podobne do prawdziwych dyń. Cudny pomysł!
Można naciąć nożem zamiast owijać sznurkiem, ale ze sznurkiem lepszy efekt końcowy 🙂
Ale zaszalałaś! 🙂 Przepiękne te bułeczki! Małe dzieła sztuki, aż szkoda je jeść 😉
Dzięki Kochana, właśnie szybko znikły, ledwo zdążyłam cyknąć zdjęcia i już stali mi nad głową 😉
Cudne, po prostu cudne!!! Masz talent. Wyczarowujesz smakowitości. Super!
Dzięki serdeczne Kochana 🙂 czasem coś fajnego mi wyjdzie, lubię wypieki drożdżowe.
O matko, cudowne!😊
Dzięki 🙂
Piękne, też miałam je piec, ale jakoś czasu nie było 🙂
Polecam nadrobić zaległości 🙂
Ależ mają piękny kształt i kolor 🙂
Dziękuje 🙂
Słodkie dyniusie
😃 😋
Fajnie wyglądają, dzieciaki lubią takie cuda 🙂
cudowne bułeczki
Dzięki serdeczne 🙂
Też używam tej mąki!
Mąka z moich stron 😉
Ale one fantastycznie się prezentują! 🙂 Zawsze można znaleźć u Ciebie tak oryginalne przepisy!
Dziękuje ślicznie, przyciągają uwagę, ale i są bardzo smaczne 🙂 To jeszcze przepis z moich starych zasobów, od soboty ruszam kręcić nowe przepisy, jestem już po remoncie kuchni, więc w końcu mogę wystartować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pysznie się prezentują!
Dziękuje ślicznie 🙂
Jakie cudne te Twoje bułeczki, chętnie taką jedną bym zjadła
Dziękuje starałam się dla synka 🙂
świetnie wyglądaja
Dziękuje 🙂