Jesienne bułeczki dyniowe

Słodko Słodka
40 komentarzy
Takie jesienne bułeczki dyniowe delikatne i puchate w środku zadowolą niejednego niejadka. Robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają, a do tego mega smakują. Dzieciaki bardzo lubią takie wypieki – małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do ciasta drożdżowego.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 3 godziny
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Jesienne bułeczki dyniowe

Potrzebne składniki
  

  • 550 g mąki pszennej luksusowej
  • 200 ml puree z dyni
  • ½ szkl. mleka + 50 ml
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 jajka - L
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g masła

Dodatkowo

  • żółtko + 2 łyżki mleka
  • 12 szt. pestek dyni

Sposób wykonania

  • Dynie umyj i osusz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
    Następnie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu.
    Po wystygnięciu wyjmij łyżką miąższ dyni do miseczki, wyrzucając skórę.
    Przy pomocy blendera rozdrobnij upieczoną dynie na puree.
    Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
    Do małej miseczki wlej 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego i rozetrzyj w nim drożdże z łyżką cukru i mąki.
    Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W między czasie w rondelku podgrzej resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła.
    Jajka ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.
    Do większej miski przesiej przez sitko mąkę, wlej wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe.
    Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodaj trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Wyrośnięte ciasto walnij pięścią, w celu odgazowania.
    Wyłóż ciasto na blat delikatnie podsypany mąką, uformuj wałek i podziel na mniej więcej 12 równych części.
    Z każdej części uformuj w dłoniach zgrabną bułeczkę.
    Przy pomocy sznurka bułeczki przerób na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, Bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.
  • Obwiązane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na 20 – 30 min. do napuszenia.
    Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    Piecz ok. 20 min. w temp. 180° C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, przetnij sznurki u góry i pod spodem bułeczek, następnie usuń sznurki.
    Na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj pędzelkiem z masłem.
    Wciśnij na środek każdej bułeczki pestkę dyni i gotowe 🙂
    Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają.
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Renata Wierzchowska z córcią Łucją, tak sobie pysznie działają dziewczyny w kuchni 🙂
  • Karolina Hryniak, cudowne 🙂
  • Purre z dyni możesz przygotować więcej i sobie zamrozić, zimową porą jak znalazł.
  • Takie bułeczki super się sprawdzą nie tylko na śniadanie, deser, ale i na poczęstunek na Halloween 🙂 Miny dzieci bezcenne!!!

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jesienne bułeczki dyniowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
40 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje

Te bułeczki wyglądają obłędnie.

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Wioleta

Jej, jak one rewelacyjnie wyglądają!

Słodko Słodka

Dzięki, szybko znikły 😉

sys

Jakie rozkoszne bułeczki! Na pewno muszą być pyszne!

Słodko Słodka

Pyszne, pyszne polecam 🙂

Edyta

Znamy, znamy i bardzo lubimy 🙂

Słodko Słodka

🙂

Katarzyna

Zastanawiałam się jak to zrobiłaś, że wyszły takie podobne do prawdziwych dyń. Cudny pomysł!

Słodko Słodka

Można naciąć nożem zamiast owijać sznurkiem, ale ze sznurkiem lepszy efekt końcowy 🙂

Monika

Ale zaszalałaś! 🙂 Przepiękne te bułeczki! Małe dzieła sztuki, aż szkoda je jeść 😉

Słodko Słodka

Dzięki Kochana, właśnie szybko znikły, ledwo zdążyłam cyknąć zdjęcia i już stali mi nad głową 😉

Maminek kulinarny

Cudne, po prostu cudne!!! Masz talent. Wyczarowujesz smakowitości. Super!

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne Kochana 🙂 czasem coś fajnego mi wyjdzie, lubię wypieki drożdżowe.

Natalia

O matko, cudowne!😊

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Iwona

Piękne, też miałam je piec, ale jakoś czasu nie było 🙂

Słodko Słodka

Polecam nadrobić zaległości 🙂

Iwona

Ależ mają piękny kształt i kolor 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Małgorzata

Słodkie dyniusie
😃 😋

Słodko Słodka

Fajnie wyglądają, dzieciaki lubią takie cuda 🙂

iza

cudowne bułeczki

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Patrycja Reszko

Też używam tej mąki!

Słodko Słodka

Mąka z moich stron 😉

Monika

Ale one fantastycznie się prezentują! 🙂 Zawsze można znaleźć u Ciebie tak oryginalne przepisy!

Patrycja Reszko

Pysznie się prezentują!

Kasia

Jakie cudne te Twoje bułeczki, chętnie taką jedną bym zjadła

iza

świetnie wyglądaja

Magdalena

Bardzo kuszące bułeczki swoją formą i pięknym kolorem. 🙂

Urocznica

Świetnie wyglądają! 🙂

Krzysztof

Robią wrażenie. Nie widziałem jeszcze takich bułek