Takie bułeczki zadowolą niejednego niejadka, oczywiście robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają a do tego mega smakują. Delikatne i puchate w środku. Małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do drożdżowego. Jeśli drożdżowe wypieki to oczywiście na mące prosto z młyna, polecam mąkę z Młyny Szczepanki moim zdaniem najlepsza. Kiedyś używałam tylko 2 rodzaje mąki, a teraz moje wypieki stały się jeszcze lepsze i smaczniejsze, w mojej kuchni możesz spotkać aż 11 gatunków mąki.

Składniki:

12 szt.

Dodatkowo:

  • żółtko + 2 łyżki mleka
  • 12 pestek dyni

Przygotowanie:

  • Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
  • Do małej miseczki wlać wlać 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego, rozetrzeć w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W między czasie w rondelku podgrzać resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła.
  • Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.
  • Do większej miski przesiać przez sitko mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania. Wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką, uformować wałek i podzielić ciasto na mniej więcej 12 równych części. Z każdej części uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Przy pomocy sznurka bułeczki przerobić na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.
  • Obwiązane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20 – 30 min. do napuszenia.
  • Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Piec ok. 20 min. w temp. 180 C.
  • Zaraz po wyjęciu, przeciąć sznurki u góry i pod spodem bułeczek, usunąć sznurki. Następnie na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmarować pędzelkiem z masłem. Wcisnąć na środek pestkę dyni i gotowe.
  • Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają.

W Waszym wykonaniu:

  • Renata Wierzchowska z córcią Łucją, tak sobie pysznie działają dziewczyny w kuchni 🙂
  • Karolina Hryniak, cudowne 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
8 miesięcy temu

Te bułeczki wyglądają obłędnie.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki serdeczne 🙂

Wioleta
8 miesięcy temu

Jej, jak one rewelacyjnie wyglądają!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Dzięki, szybko znikły 😉

sys
8 miesięcy temu

Jakie rozkoszne bułeczki! Na pewno muszą być pyszne!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  sys

Pyszne, pyszne polecam 🙂

Edyta
8 miesięcy temu

Znamy, znamy i bardzo lubimy 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Edyta

🙂

Katarzyna
8 miesięcy temu

Zastanawiałam się jak to zrobiłaś, że wyszły takie podobne do prawdziwych dyń. Cudny pomysł!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Można naciąć nożem zamiast owijać sznurkiem, ale ze sznurkiem lepszy efekt końcowy 🙂

Monika
8 miesięcy temu

Ale zaszalałaś! 🙂 Przepiękne te bułeczki! Małe dzieła sztuki, aż szkoda je jeść 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Monika

Dzięki Kochana, właśnie szybko znikły, ledwo zdążyłam cyknąć zdjęcia i już stali mi nad głową 😉

Maminek kulinarny
8 miesięcy temu

Cudne, po prostu cudne!!! Masz talent. Wyczarowujesz smakowitości. Super!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Dzięki serdeczne Kochana 🙂 czasem coś fajnego mi wyjdzie, lubię wypieki drożdżowe.

Natalia
8 miesięcy temu

O matko, cudowne!😊

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Natalia

Dzięki 🙂

Iwona
Iwona
8 miesięcy temu

Piękne, też miałam je piec, ale jakoś czasu nie było 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Iwona

Polecam nadrobić zaległości 🙂

Iwona
8 miesięcy temu

Ależ mają piękny kształt i kolor 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Iwona

Dziękuje 🙂

Małgorzata
8 miesięcy temu

Słodkie dyniusie
😃 😋

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Małgorzata

Fajnie wyglądają, dzieciaki lubią takie cuda 🙂

iza
8 miesięcy temu

cudowne bułeczki

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  iza

Dzięki serdeczne 🙂

Patrycja Reszko
8 miesięcy temu

Też używam tej mąki!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Mąka z moich stron 😉