6,4K
Jak wykonać przepis na – Bułeczki mleczne
Zawsze się udają, lubią je dzieci i dorośli. Bułeczki mleczne są mięciutkie i puszyste najlepiej smakują z samym masełkiem. W zasadzie można je jeść bez niczego są tak pyszne. Buły są uniwersalne także można je zjeść posmarowane masełkiem i miodem, lub domowym dżemem, ale świetnie też będą smakowały w towarzystwie wędliny czy sera. Pamiętam takie buły za dzieciaka, jak babcia kupowała mi w piekarni, wtedy to był rarytas, takich smaków się nie zapomina. Domowe pieczywo jest najlepsze!!! Dzieciaki uwielbiają takie buły na śniadanie lub deser. Bułeczki są proste do zrobienia, ciasto bardzo ładnie wyrasta.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka - około
- 60 g masła
- ¼ szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- mak do posypania
Sposób wykonania
- Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.Do małego rondelka wlej mleko, wsyp cukry i wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła, cały czas mieszając łyżką. Całość przelej do miski z mąką i drożdżami, jeśli mleko jest zbyt gorące odstaw chwilę, żeby przestygło i wtedy dopiero wlej.Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wrzuć żółtka i wsyp sól.Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości ( u mnie ciasto wyrastało 45 min. ).
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Tak przygotowane bułeczki mleczne przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.
- Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
- Smacznego!!!
- Filmik na YouTube, zachęcam do subskrypcji.
- Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami, ja pamiętam z dzieciństwa z makiem. Możesz również pominąć ziarno, golasy smakują równie dobrze 🙂
- Pozostałe białka możesz wykorzystać do przygotowania szybkich kokosanek, przepis https://slodkoslodka.pl/kokosanki/
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki mleczne wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
I do tego kakao i jestem w niebie
Moje smaki 😉
Dziękuję bardzo za dodanie właśnie tego przepisu. Zrobiłam bułki są nieprzyzwoicie pyszne. Pozdrawiam
Dzięki serdeczne bardzo się cieszę 😉 Pozdrawiam
Świetny przepis!
Dzięki 🙂 Jesień i zima to dla czas kombinowania z pieczywem 😉 Pozdrawiam
Właśnie wcinamy �� Są smaczniutkie, z masełkiem pycha!!!
Pozdrawiam, Evik
Cieszę się bardzo:-)Pozdrawiam
Można zamienić na drożdże świeże? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
25 g drożdży świeżych. Pozdrawiam
Uwielbiam takie swojskie bułeczki. Najlepsze pieczywo- swojskie pieczywo. Oczywiście zostawiam pięć gwiazdeczek skarbeńku 😘
Dziękuje ślicznie, też jestem tego zdania, że najlepsze jest domowe pieczywo. Zbliża się dużymi krokami jesień, więc będzie więcej pieczywa już niebawem na blogu 🙂 Koniecznie upiecz sobie takie bułeczki i daj znać czy smakowały. Pozdrawiam
Muszę koniecznie zrobić takie bułki. Ja też uwielbiam domowe pieczywko:)
Przepyszne są 😋 Polecam
Cudowne i jakie puszyste bułeczki! <3
Prezentują się niesamowicie smacznie – zrobię koniecznie 😀
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dzięki Kochana 🙂❤️ Przepyszne są i szybko znikają 😉
Ulubione bułeczki mojego Karola. Chyba nawet mu takie upiekę.
O proszę, u nas też ulubione, uwielbiamy całą rodzinką🙂Smaczne są i proste do zrobienia,.a ciasto super wyrasta 💪
Świetnie wyglądają i na pewno wypróbuję.
Dziękuje Mireczko, polecam, bo wyszły przepyszne🙂😘
Fajne i proste do wykonania
Bardzo proste nawet dla nie mających z kuchnią nic wspólnego 🙂
Wygląda wprost przepysznie! Koniecznie wypróbuję przepis i zapisuję Twoją stronę!
Dziękuje serdecznie 🙂😘 Polecam i ostrzegam, że szybko znikają 😉
Cudowne 😍 Swojskie pieczywo, to jest to 😊
Dziękuje, takie domowe zawsze najlepsze ❤️Od września będzie więcej pieczywa, w wakacje zawsze sobie robię przerwę 😉😘
Jakie pyszne, domowe bułeczki!
Dziękuje, takie domowe zawsze pyszne 🙂
Ależ te bułeczki muszą być pyszne!
Przepyszota Wiolu 🙂😘 Moment i nie było.
Te bułeczki mleczne wyglądają po prostu przeapetycznie! Muszę je sam zrobić!
Dzięki serdeczne, polecam, bo są warte grzechu 🙂
Uwiodło mnie zdjęcie pokazujące przekrój tych bułeczek… cudowne! Upiekę niebawem! 🙂
Są przepyszne 😋 Polecam serdecznie 🙂
Wspaniałe bułeczki 🙂
Dziękuje ślicznie, wyszły jak malowane 🙂
Fantastyczne, mięciutkie i puchate 🙂
Dziękuje ślicznie, smaczniutkie wyszły i szybciutko zniknęły 🙂
Pychotka 🙂 domowe najlepsze 🙂
To prawda, bez porównania, ja od września to już tylko swoje będę wypiekać, przez wakacje zrobiłam sobie trochę przerwy i luzu 🙂
cudowne bułeczki
Dziękuje ślicznie 🙂
Idealne mleczne buleczki zrobione w domu. Pycha!
Przepis rewelacyjny. Bułeczki posypałam czarnuszką, smak bułeczek cudowny. Zapisuję i dodaję przepis do ulubionych. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, oby więcej takich komentarzy 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia 🙂
Czy można użyć innej mąki??
Bułeczki mleczne najlepsze na mące pszennej.
Wczoraj wieczorem upieczone,dziś po nich śladu nie ma. Robiłam zgodnie z przepisem,musiałam podsypać mąką bo nie odchodziło ciasto od misy robota. Wyszły ogromne i smaczne,nie są słodkie więc można jeść i na słodko,i na słono.
Tak te bułeczki są takie uniwersalne, polecam Ci Basiu bułki z ziemniakami, jeśli jeszcze nie robiłaś, to będą również Twoje smaki 🙂 Fajne duże i smaczne buły https://slodkoslodka.pl/buki-z-ziemniakami/ Pozdrawiam serdecznie
Czy świeże drożdże można zastąpić suszonymi?
Dziękuję bardzo przepis mega😍w życiu lepszych nie jadłam a tym bardziej samemu nie upiekłam. Moje dzieci się zajadają a są raczej wybredne bułeczki są pyszne i mięciutkie nawet na drugi dzień.
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu Tobie i Twoim bliskim, to są również jedne z ulubionych bułek mojego synka 🙂 Dziękuje za komentarz i ocenę 🙂 Pozdrawiam serdecznie