Bułeczki mleczne

Słodko Słodka
52 komentarze
Zawsze się udają, lubią je dzieci i dorośli. Bułeczki mleczne są mięciutkie i puszyste najlepiej smakują z samym masełkiem. W zasadzie można je jeść bez niczego są tak pyszne. Buły są uniwersalne także można je zjeść posmarowane masełkiem i miodem, lub domowym dżemem, ale świetnie też będą smakowały w towarzystwie wędliny czy sera. Pamiętam takie buły za dzieciaka, jak babcia kupowała mi w piekarni, wtedy to był rarytas, takich smaków się nie zapomina. Domowe pieczywo jest najlepsze!!! Dzieciaki uwielbiają takie buły na śniadanie lub deser. Bułeczki są proste do zrobienia, ciasto bardzo ładnie wyrasta.
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Czas całkowity 1 hour 50 minutes
Ilość porcji 10 szt,
Jak wykonać przepis na – Bułeczki mleczne

Potrzebne składniki
  

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka - około
  • 60 g masła
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do posypania

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.
    Do małego rondelka wlej mleko, wsyp cukry i wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła, cały czas mieszając łyżką.
    Całość przelej do miski z mąką i drożdżami, jeśli mleko jest zbyt gorące odstaw chwilę, żeby przestygło i wtedy dopiero wlej.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wrzuć żółtka i wsyp sól.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości ( u mnie ciasto wyrastało 45 min. ).
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków.
    Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Tak przygotowane bułeczki mleczne przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.
  • Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
  • Smacznego!!!
  • Filmik na YouTube, zachęcam do subskrypcji.

W Waszym wykonaniu

  • Piotr Lewandowki i facet może ukulać również bułeczki, brawo 🙂
  • Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami, ja pamiętam z dzieciństwa z makiem. Możesz również pominąć ziarno, golasy smakują równie dobrze 🙂
  • Pozostałe białka możesz wykorzystać do przygotowania szybkich kokosanek, przepis  https://slodkoslodka.pl/kokosanki/

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki mleczne wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
52 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Doris

I do tego kakao i jestem w niebie

Piguła gotuje

Dziękuję bardzo za dodanie właśnie tego przepisu. Zrobiłam bułki są nieprzyzwoicie pyszne. Pozdrawiam

slodkieupominki

Świetny przepis!

Anonimowy

Właśnie wcinamy �� Są smaczniutkie, z masełkiem pycha!!!
Pozdrawiam, Evik

Dorota

Można zamienić na drożdże świeże? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

Madżenta

Uwielbiam takie swojskie bułeczki. Najlepsze pieczywo- swojskie pieczywo. Oczywiście zostawiam pięć gwiazdeczek skarbeńku 😘

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie, też jestem tego zdania, że najlepsze jest domowe pieczywo. Zbliża się dużymi krokami jesień, więc będzie więcej pieczywa już niebawem na blogu 🙂 Koniecznie upiecz sobie takie bułeczki i daj znać czy smakowały. Pozdrawiam

Monika

Muszę koniecznie zrobić takie bułki. Ja też uwielbiam domowe pieczywko:)

Słodko Słodka

Przepyszne są 😋 Polecam

Kasia Futka

Cudowne i jakie puszyste bułeczki! <3
Prezentują się niesamowicie smacznie – zrobię koniecznie 😀
Serdecznie pozdrawiam 🙂

Słodko Słodka

Dzięki Kochana 🙂❤️ Przepyszne są i szybko znikają 😉

MyśliPotarganej.pl

Ulubione bułeczki mojego Karola. Chyba nawet mu takie upiekę.

O proszę, u nas też ulubione, uwielbiamy całą rodzinką🙂Smaczne są i proste do zrobienia,.a ciasto super wyrasta 💪

Mirosława Dudko

Świetnie wyglądają i na pewno wypróbuję.

Słodko Słodka

Dziękuje Mireczko, polecam, bo wyszły przepyszne🙂😘

Patrycja Reszko

Fajne i proste do wykonania

Słodko Słodka

Bardzo proste nawet dla nie mających z kuchnią nic wspólnego 🙂

Patrycja

Wygląda wprost przepysznie! Koniecznie wypróbuję przepis i zapisuję Twoją stronę!

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie 🙂😘 Polecam i ostrzegam, że szybko znikają 😉

Aga

Cudowne 😍 Swojskie pieczywo, to jest to 😊

Słodko Słodka

Dziękuje, takie domowe zawsze najlepsze ❤️Od września będzie więcej pieczywa, w wakacje zawsze sobie robię przerwę 😉😘

Diana

Jakie pyszne, domowe bułeczki!

Słodko Słodka

Dziękuje, takie domowe zawsze pyszne 🙂

Wioleta Sadowska

Ależ te bułeczki muszą być pyszne!

Słodko Słodka

Przepyszota Wiolu 🙂😘 Moment i nie było.

MBC

Te bułeczki mleczne wyglądają po prostu przeapetycznie! Muszę je sam zrobić!

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne, polecam, bo są warte grzechu 🙂

Pichceniomania

Uwiodło mnie zdjęcie pokazujące przekrój tych bułeczek… cudowne! Upiekę niebawem! 🙂

Słodko Słodka

Są przepyszne 😋 Polecam serdecznie 🙂

Lonna

Wspaniałe bułeczki 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie, wyszły jak malowane 🙂

Magda

Fantastyczne, mięciutkie i puchate 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie, smaczniutkie wyszły i szybciutko zniknęły 🙂

Iwona

Pychotka 🙂 domowe najlepsze 🙂

iza

cudowne bułeczki

Edyta

Idealne mleczne buleczki zrobione w domu. Pycha!

Anika

Przepis rewelacyjny. Bułeczki posypałam czarnuszką, smak bułeczek cudowny. Zapisuję i dodaję przepis do ulubionych. Pozdrawiam

Karolina

Czy można użyć innej mąki??

Barbara

Wczoraj wieczorem upieczone,dziś po nich śladu nie ma. Robiłam zgodnie z przepisem,musiałam podsypać mąką bo nie odchodziło ciasto od misy robota. Wyszły ogromne i smaczne,nie są słodkie więc można jeść i na słodko,i na słono.

Marzena

Czy świeże drożdże można zastąpić suszonymi?

Paulina

Dziękuję bardzo przepis mega😍w życiu lepszych nie jadłam a tym bardziej samemu nie upiekłam. Moje dzieci się zajadają a są raczej wybredne bułeczki są pyszne i mięciutkie nawet na drugi dzień.