Jeść zdrowo – co to znaczy?

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Zdrowe jedzenie jest rzeczą na pewno ważną i zalecaną, nie tylko przez dietetyków, trenerów personalnych czy lekarzy pierwszego kontaktu. W przypadku niemal każdego z nas wskazane są zmiany żywieniowe, dzięki którym możemy poprawić ogólny stan swojego organizmu. Ale czym jest zdrowie jedzenie?

Garść przykazań

W kwestii odżywiania się zdrowo – albo chociaż zdrowiej – można znaleźć punkty wspólne, które przytaczane są przez wszystkich chyba specjalistów.

Zaliczymy więc do nich regularne odżywanie, jedzenie 4-5 posiłków dziennie, unikanie produktów wysoko przetworzonych, zwiększenie ilości warzyw w diecie. Oczywiście do tego dołączane są inne wskazówki, jak spożywanie większej ilości warzyw strączkowych, błonnika, unikanie słodyczy, czerwonego mięsa. Ważne jest też ograniczenie węglowodanów, ale nie po prostu ich wyłączenie z diety, bo stanowią jedną z baz, tak samo jak białko czy tłuszcze. Takie zalecenia są siłą rzeczy ogólne, w indywidualnych przypadkach mogą być wręcz zupełnie inne, dużo bardziej rozbudowane. We wszystkich zaleceniach powtarza się jednak punkt o unikaniu produktów wysoko przetworzonych. Dlaczego Bo zawierają one tak wiele substancji dodatkowych, że trudno je zaliczyć do zdrowych. To przeróżne dodatki, wymagane w procesie produkcji by przedłużyć trwałość produktu, nadać mu innego, bardziej zachęcającego koloru, wzbogacić jego zapach i smak. Albo po prostu zastąpić składnik droższy tym tańszym. Przykładem niech będą wyroby wędliniarskie, w których udział mięsa wynosi nieraz nawet 80%, a reszta to wypełniacze… Chcąc się więc zdrowo odżywiać i nie eliminując jakiegoś pokarmu całkowicie, warto dbać o to, by był on jak najbardziej wartościowy. Chociaż część dietetyków może odradzać spożywanie mięsa, to jednak większość z nas ma je w swojej diecie pod różnymi postaciami. Niech więc to będzie mięso w jak najlepszej postaci.

Najlepsze wędliny? Tradycyjne.

Większość z nas lubi jeść mięso i przetwory mięsne, w tym wyroby wędliniarskie. I większość z nas również narzeka na jakość tych ostatnich, właśnie ze względu na coraz większą automatyzację produkcji, dążenie do cięcia kosztów, używanie „chemii” sztucznie poprawiającej smak i zapach. Dobrą wędlinę, tak naprawdę dobrą, ciężko jest dostać w pierwszym z brzegu sklepie spożywczym. Nadal jest oczywiście produkowana przez małe masarnie, obsługujące nieraz jedynie obszar gminy czy powiatu. Jeśli się chce, to można do niej dotrzeć. Nawet prościej, niż myślicie.

Sklep internetowy wedliny.pl specjalizuje się właśnie w wyrobach wędliniarskich pochodzących z Podhala. To produkcja regionalna, która dzięki sprawności internetu może być dostępna dosłownie dla każdego w Polsce, niezależnie od odległości. Dzięki firmom kurierskim zamówienie może być dostarczone nawet na drugi dzień po złożeniu, odpowiednio zabezpieczone i gotowe, by rozpieszczać nasze kubki smakowe. W ofercie sklepu znajdziemy wszystko to, co najlepsze. Kiełbasy, parówki, pasztety (https://www.wedliny.pl/produkty/pasztety-i-smalec/), kaszankę. Wszystko najlepszej jakości, tak zwane „swojskie” – czyli wedle receptur znanych od dziesięcioleci.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Dlatego tak ważne jest by mieć sprawdzonego i zaufanego rolnika. Można powiedzieć, że 10 procent żywności na świecie jest pochodzenia naturalnego bez chemii. Jednak samo zaufanie to za mało. Dzisiaj trzeba patrzeć na ręce każdemu, ponieważ to, od kogo kupujemy, zależy nasze zdrowie. A bycie szczupłym nie oznacza, że będziemy zdrowi, bo i na szkodliwym jedzeniu z konserwantami możemy zapewne schudnąć.
Patrzcie na to, co Wam serwują na talerzach, bo nikt o Was nie zadba jak Wy sami.