Pasty orzechowe jako wartościowe źródło składników odżywczych

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Pasty orzechowe to produkty, które klasyfikowane są jako superfood. Wszystko dlatego, że w ich składzie znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właśnie dlatego warto uwzględnić masło orzechowe w diecie, o ile powstaje ono w naturalny sposób i z zachowaniem najwyższych standardów. Czego źródłem jest pasta orzechowa i dlaczego warto ją kupić?

Właściwości dobrej jakości masła orzechowego

Starannie przygotowane zdrowe masło orzechowe to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka dbającego o swoje zdrowie i nieposiadającego jednocześnie uczulenia na ten składnik. Wybrane pasty orzechowe powstają m.in. z: orzeszków ziemnych, nerkowców, czy migdałów. Każdy z tych produktów będzie cechował się nieco innym smakiem i aromatem, a także właściwościami odżywczymi. Dlatego przed zakupem warto dokładnie się z tym zapoznać.

Podstawowe składniki odżywcze naturalnej pasty orzechowej to m.in.: białko roślinne, magnez, błonnik, potas, żelazo, mangan, cynk, miedź, folian, witaminy A, B, E, czy też zdrowe kwasy tłuszczowe. Dostarczane w odpowiednim stężeniu do organizmu korzystnie wpływają na zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie. Właśnie dlatego warto postawić na masło orzechowe. Wartość odżywcza tego produktu jest godna uwagi. Nie bez powodu rekomendowane jest przez lekarzy i dietetyków.

Wyjątkowa witamina E

Witamina E nazywana jest witamina młodości. Wszystko dlatego, że niweluje rozwój wolnych rodników, a także pomaga kontrolować cholesterol. Korzystnie wpływa na hamowanie procesu starzenia się komórek w organizmie, co przekłada się na bardziej estetyczną i odżywioną cerę. Ponadto witamina E jest cennym antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy w walce z licznymi schorzeniami, a także poprawia pracę układu krwionośnego.

Zalecana dzienna dawka pasty orzechowej

Zdrowy tryb życia to nie tylko regularna aktywność fizyczna, ale również dostarczanie organizmowi niezbędnych składników w formie suplementacji. Przyjmuje się, że w przypadku wysokiej jakości pasty orzechowej rekomendowana dzienna dawka nie powinna przekraczać 20g, czyli mniej więcej dwóch łyżeczek. Przekłada się to na ok. 100 kcal. W przypadku diety redukcyjnej warto spożywać taką dawkę co drugi dzień, aby nie zaburzyć procesu gubienia zbędnych kilogramów i tkanki tłuszczowej. W obszarze medycznym szczegółowe informacje dotyczące diety z masłem orzechowym powinien przygotować dietetyk. Dieta niskowęglowodanowa (ketogenna) może zawierać w swoim jadłospisie masło orzechowe, jak cenne źródło tłuszczów i zdrowych składników odżywczych.

Wyjątkowy dodatek w kuchni

Pasta orzechowa to bardzo wdzięczny dodatek w kuchni. Z jej pomocą powstaną nie tylko zdrowe słodycze, ale również wytrawne dania. Oczywiście masło orzechowe doskonale sprawdza się jako dodatek do ciasteczek, batonów i ciast. Będzie również świetnym uzupełnieniem do naleśników, zdrowych kanapek, owsianki, czy też wafli ryżowych. Od lat orzeszki arachidowe jak i mielona z nich pasta wykorzystywane są w kuchni orientalnej, wzbogacając każdą potrawę w wyjątkowo orzechowy smak i aromat. Prawdziwy potencjał wykorzystywania dobrej jakości masła orzechowego w kuchni jest szeroki i w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb domowników.

Wyjątkowe pasty orzechowe od Crujiente

Jeżeli szukasz wysokiej jakości past orzechowych, to warto sprawdzić ofertę Crujiente. To ręczna manufaktura, która została założona przez prawdziwych pasjonatów. Dzięki temu w produkcję każdego pojedynczego słoika wkładają całe serce. Obecnie w asortymencie marki znajdują się: pasty z orzechów ziemnych, orzechów ziemnych z mleczną czekoladą, z migdałów oraz migdałów z białą czekoladą, a także z nerkowców. Każdy z produktów spełnia najwyższe standardy i posiada bogactwo składników odżywczych. Zachęcamy do zakupu ręcznie mielonych kremów orzechowych od Crujiente. To produkty premium, które przypadną do gustu nawet największym smakoszom.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Mhmhmhmm, pasta orzechowa z dodatkiem białej czekolady? brzmi obłędnie! 🤤 Cruijente-muszę koniecznie spróbować!🥰

Karolajna

Chyba CRUJIENTE, to z hiszpanskiego