Grille na pellet – odkryj ich zalety

Materiał zewnętrzny
10 komentarzy

Wielbiciele tradycyjnego grillowania, którzy jednocześnie szukają bardziej ekologicznych rozwiązań niż palenie węglem lub brykietem, powinni zainteresować się materiałem opałowym, jakim jest pellet.

Pellet – czym jest?

Pellet to rodzaj materiału opałowego, który powstaje z odpadów z drewna np. trocin czy wiór. Są one poddawane sprasowaniu pod bardzo wysokim ciśnieniem. Dzięki temu otrzymujemy czyste, skuteczne i bardziej ekologiczne paliwo niż np. węgiel. Można je wykorzystywać w kominkach, kotłach czy w grillach.

Grille na pellet to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnego grillowania przy użyciu węgla. Pellet stanowi bowiem paliwo pochodzące z odnawialnego źródła. Nie wchłania on wilgoci, a po jego spalaniu pozostaje mało popiołu, zaś ten który otrzymujemy, możemy wykorzystać np. jako nawóz w ogrodzie. Dodatkowo podczas spalania pelletu uwalnia się mniej dwutlenku węgla niż w procesie spalania węgla. 

Grille na pellet – zalety

Dużą zaletą grillowania na wiórkach drzewnych jest brak szkodliwego wpływu na środowisko podczas ich spalania. Pellet jako paliwo opałowe nie powoduje znaczącego zwiększenia emisji CO2 i stanowi odnawialne źródło energii. Oprócz tego pellet wypala się niemal do samego końca i pozostaje po nim niewiele popiołu. To oszczędność zarówno zasobów, jak i pieniędzy klienta. 

Ci, dla których liczą się przede wszystkim wrażenia smakowe, aromat oraz klimat grillowania, powinni wiedzieć, że pellet niczym nie ustępuje tradycyjnym materiałom opałowym. Aromat potraw przygotowywanych na grillu z użyciem pelletu jest taki sam, jak przy opalaniu węglem. Dodatkowo jedzenie zyskuje drzewną nutę zapachową, którą docenią wymagający pod względem kulinarnym amatorzy grillowania.

Firma Weber oferuje dwa modele grilli na pellet drzewny. Mniejszy SmokeFire EX4 GBS oraz większy SmokeFire EX6 GBS. Obydwa są idealnie stworzone do przyrządzania jedzenia przy użyciu drewna jako materiału opałowego. Można na nich zarówno piec, wędzić, jak i opiekać. To dlatego, że urządzenia mają szeroki zakres ustawiania temperatury (od 95 do nawet 315 stopni). Ponadto grille na pellet marki Weber są zaopatrzone w system Weber Connect, dzięki któremu grillowanie może odbywać się przy naszym minimalnym udziale. System pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury, informuje o konieczności przerzucenia np. mięsa na drugą stronę.

Użytkowanie grilla na pellet wymaga podłączenia go do prądu. Nie dlatego, że są to urządzenia elektryczne, lecz prąd jest potrzebny do obsługi pewnych elementów, które są sterowane przy użyciu komputera. 

Grille na pellet firmy Weber mają dużą powierzchnię, dzięki czemu można na nich przyrządzić jednocześnie dużo porcji jedzenia. Producent zadbał o to, by potrawy na nich przygotowywane zachowywały charakterystyczny smak i aromat, które nie uciekają z potrawy wraz z dymem.

Wybór takiego urządzenia to połączenie proekologicznego podejścia, świadomego wyboru odnawialnego źródła energii do częstego stosowania, łatwość przyrządzania nawet najbardziej skomplikowanych dań, duży komfort użytkowania, a także walory smakowe i zapachowe, które w niczym nie ustępują tym, które pamiętamy z naszego dzieciństwa. 
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej ciekawostek o grillach na pellet lub poznać fantastyczne przepisy na dania, które możesz przygotować na tym sprzęcie zapisz się do newslettera na stronie weber.com.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

My najczęściej korzystamy z grilla elektrycznego 🙂

Słodko Słodka

Ja to korzystam ze zwykłego zdechlaka odkąd pamiętam 🙂

MyśliPotarganej.pl

Bardzo ciekawy pomysł, chętnie bym wypróbowała takiego grilla.

Krzyk

W zasadzie nie używam grilla, ale drewno i tak jest dużo bardziej ekologiczne niż węgiel. Jednak można użyć węgiel drzewny. Trzeba też lubić ten charakterystyczny dym. 😉

Słodko Słodka

Każdy lubi co innego 😉 Dobry grill od czasu do czasu nie jest zły, a na czym to już co kto woli i lubi. Najważniejsze, żeby było co wrzucić na ruszt 🙂

PaulinaB

Uwielbiam okres wakacyjny i letni za to, że jest to sezon na grillowanie. Bardzo smakują mi wszelkie potrawy z grilla – nieważne, czy mięsne, czy warzywne. Taki grill na pellet to super sprawa, jeśli chodzi o kwestię ekologii.

Słodko Słodka

Jeśli chodzi o potrawy z grilla to również nie jestem wybredna 🙂Fajny taki grill, ale jednak nie na każdą kieszeń, może z czasem zaczną tanieć.

Marek

Chociaż używam akurat grilla amerykańskiej konkurencji Webera, to zmierzam by wymienić go na produkt tego właśnie lidera rynku. Co tu wiele kryć, sprzęt klasa sama w sobie.