Miód – produkt o cennych właściwościach

Materiał zewnętrzny
8 komentarzy

Miód to naturalny produkt powstały z nektaru roślin lub spadzi. Wytwarzany jest przez pszczoły.

Działanie odżywcze, prozdrowotne, przeciwzapalne

Miód to produkt o szerokim działaniu odżywczym i prozdrowotnym. Zawiera duże ilości witamin, mikro- i makroelementów oraz substancji antybiotycznych, które wspierają walkę organizmu z chorobami i schorzeniami skórnymi. Miody to nieocenione produkty przy zmaganiu się z infekcjami, chorobami serca, z problemami skórnymi, ze zmianami trądzikowymi. 

Miód wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Najsilniejsze działanie antynowotworowe wykazuje miód manuka, który można kupić w sklepie bee.pl, miód gryczany, a także miód tualang. 

Działanie odkażające

Miód przyspiesza oczyszczanie i leczenie ran, wykazuje też działanie odkażające i  przeciwbólowe. Skutecznie leczy rany ropiejące i rany po oparzeniach. Chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn. 

Miód to niezastąpiony produkt w okresie wytężonego wysiłku umysłowego i fizycznego, przy niedoborze witamin i minerałów, przy przewlekłych chorobach, w stanach rekonwalescencji, w stanach wyczerpania organizmu. Miód powinny spożywać przede wszystkim dzieci i osoby starsze. 

Wzmacnia odporność organizmu

Naturalny miód skutecznie zapobiega i leczy schorzenia układu oddechowego. Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, przeciwalergicznie. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu. 

Zapobiega i leczy choroby krążenia

Miód powinny spożywać osoby z chorobami serca i układu krążenia. Ten produkt szczególnie poleca się osobom z chorobą niedokrwienną serca, z nadciśnieniem tętniczym, z miażdżycą naczyń krwionośnych, osobom po przebytych zawałach. 

Regularne spożywanie miodu przez osoby zdrowe zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń krwionośnych, która nieleczona prowadzi do zawału serca. Po spożyciu miodu rozszerzają się naczynia krwionośne, krew łatwiej przepływa przez żyły, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi, a do komórek mięśnia sercowego dociera większa ilość tlenu i substancji odżywczych. Ze względu na cenne właściwości lecznicze i odżywcze miodu naturalnego warto go na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu, a nie stosować go tylko w przypadku chorób. 

Uwaga na miód sztuczny

Podczas zakupu miodu należy uważać na miód sztuczny, który wyglądem przypomina miód pszczeli, ale jest to miód wyprodukowany przez człowieka. Miód sztuczny nie posiada żadnych właściwości prozdrowotnych ani wartości odżywczych. 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Ja akurat nie lubię zapachu miodu. Mdli mnie…

Uwielbiam miód i dlatego często gości w moim domu 🙂

Patrycja Reszko

Zawsze dodaję łyżeczkę do winegretu 🙂

MyśliPotarganej.pl

Bardzo lubię miód, także jako kosmetyk 🙂