Miód to naturalny produkt powstały z nektaru roślin lub spadzi. Wytwarzany jest przez pszczoły.
Działanie odżywcze, prozdrowotne, przeciwzapalne
Miód to produkt o szerokim działaniu odżywczym i prozdrowotnym. Zawiera duże ilości witamin, mikro- i makroelementów oraz substancji antybiotycznych, które wspierają walkę organizmu z chorobami i schorzeniami skórnymi. Miody to nieocenione produkty przy zmaganiu się z infekcjami, chorobami serca, z problemami skórnymi, ze zmianami trądzikowymi.
Miód wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Najsilniejsze działanie antynowotworowe wykazuje miód manuka, który można kupić w sklepie bee.pl, miód gryczany, a także miód tualang.
Działanie odkażające
Miód przyspiesza oczyszczanie i leczenie ran, wykazuje też działanie odkażające i przeciwbólowe. Skutecznie leczy rany ropiejące i rany po oparzeniach. Chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn.
Miód to niezastąpiony produkt w okresie wytężonego wysiłku umysłowego i fizycznego, przy niedoborze witamin i minerałów, przy przewlekłych chorobach, w stanach rekonwalescencji, w stanach wyczerpania organizmu. Miód powinny spożywać przede wszystkim dzieci i osoby starsze.
Wzmacnia odporność organizmu
Naturalny miód skutecznie zapobiega i leczy schorzenia układu oddechowego. Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, przeciwalergicznie. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu.
Zapobiega i leczy choroby krążenia
Miód powinny spożywać osoby z chorobami serca i układu krążenia. Ten produkt szczególnie poleca się osobom z chorobą niedokrwienną serca, z nadciśnieniem tętniczym, z miażdżycą naczyń krwionośnych, osobom po przebytych zawałach.
Regularne spożywanie miodu przez osoby zdrowe zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń krwionośnych, która nieleczona prowadzi do zawału serca. Po spożyciu miodu rozszerzają się naczynia krwionośne, krew łatwiej przepływa przez żyły, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi, a do komórek mięśnia sercowego dociera większa ilość tlenu i substancji odżywczych. Ze względu na cenne właściwości lecznicze i odżywcze miodu naturalnego warto go na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu, a nie stosować go tylko w przypadku chorób.
Uwaga na miód sztuczny
Podczas zakupu miodu należy uważać na miód sztuczny, który wyglądem przypomina miód pszczeli, ale jest to miód wyprodukowany przez człowieka. Miód sztuczny nie posiada żadnych właściwości prozdrowotnych ani wartości odżywczych.
Ja akurat nie lubię zapachu miodu. Mdli mnie…
U nas najlepiej w okresie jesienno – zimowym smakuje miód lipowy do herbatki z cytryną 🙂
Uwielbiam miód i dlatego często gości w moim domu 🙂
U nas synek lubi od czasu do czasu na drapiące gardło sobie wciągnąć łyżeczkę, a w okresie jesienno – zimowym często pijemy herbatkę z cytryną i miodem właśnie 🙂
Zawsze dodaję łyżeczkę do winegretu 🙂
O tak to jest zdecydowanie dobry patent 🙂
Bardzo lubię miód, także jako kosmetyk 🙂
Miód ma wiele zastosowań.