Czas na słodkie wypieki. Wybieramy dobre blachy do muffinek i ciasta

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Lubisz słodkie wypieki domowej roboty? Na pewno doceniają je także Twoi bliscy – rodzina i przyjaciele. Wiesz zatem, że aby sprawić im przyjemność potrzebujesz niezawodnych kuchennych asystentów. Jest wśród nich blacha do muffinek i ciasta, bez której żaden wypiek nie mógłby powstać w takiej formie, jak to sobie zaplanowałaś. Dlatego, jeśli zależy Ci na nienagannym wykończeniu pieczonego deseru, poznaj dobre formy z podziałem na materiał wykonania oraz kształt i rozmiar.

Wybór form ze względu na materiał wykonania

Przy wyborze blachy do muffinek i ciasta podstawowe pytanie brzmi: z jakiego materiału ma być ona wykonana. Choć potoczne określenie „blacha” wskazuje na stal węglową z dodatkową powłoką nieprzywierającą, to w praktyce używamy go także do nazwania innych rodzajów foremek.

Do najpopularniejszych obecnie należą formy:

  • Silikonowe – elastyczne i efektownie kolorowe foremki z silikonu są bardzo lubiane i chętnie wykorzystywane w kuchni. Dzięki swojej formie nie wymagają smarowania tłuszczem, a gotowe wypieki łatwo wyciągnąć, bez uszczerbku na ich wyglądzie. Wytrzymują w skrajnych temperaturach, dlatego można w nich nie tylko piec, ale też mrozić.
  • Aluminiowe – to jednorazowe foremki, w jakich najczęściej spotykamy pasztety i pieczenie. Choć oczywiście nadają się do użytkowania przy słodkich wypiekach to jednak są wypierane przez formy wielokrotnego użytku – zarówno ze względów ekonomicznych, jak i ekologicznych.
  • Blaszane – klasyczne srebrne czy czarne blaszki są popularne w każdej kuchni z uwagi na niski koszt zakupu, łatwość użytkowania i czyszczenia. Na plus jest ich niska waga oraz równomierne nagrzewanie ścianek i dna. Na minus – brak odporności na kontakt z wodą, który skutkuje rdzą oraz podatność na odkształcenia.
  • Szklane – wykonane ze szkła żaroodpornego formy są niezastąpione w każdej kuchni. Mają duża wytrzymałość i wymagają nasmarowania tłuszczem przed włożeniem surowego ciasta. Są uniwersalne. Przygotujesz w nich zarówno słodki wypiek, jak i wytrawną zapiekankę czy pieczeń.

Różnorodność kształtów i rozmiarów foremek

Formy do muffinek, ciast, ale też innych deserów są dostępne w wielu wariantach. Już na pierwszy rzut oka można zaobserwować różnice w wielkości oraz kształcie foremek. Od popularnych prostokątnych i kwadratowych do okrągłych – świetnych także na tarty w wersji słodkiej lub słonej. W tej grupie są niezwykle wygodne w użytkowaniu formy z wyciąganym dnem, co znacznie ułatwia wyciąganie i serwowanie już gotowych wypieków.

Popularne blaszki to także słynne keksówki i formy do pieczenia babek. Już sama nazwa wskazuje, jakie rodzaje wypieków powstają z ich wykorzystaniem. Te pierwsze są średniej wielkości i przybierają kształt prostokąta. Drugie cechują się stożkowym, lekko rozszerzającym się ku górze kształtem, karbowanymi brzegami i tuleją po środku. Wyrastające w nich ciasta nabierają niezwykłej lekkości oraz pięknej formy.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Rzeczywiście tego jest tyle na rynku, że trudno się połapać.

Edyta

Dziekuje za podpowiedz. Jakos nie do konca jestem przekonana do foremek silikonowych, ale to kwestia gustu 🙂