Lubisz słodkie wypieki domowej roboty? Na pewno doceniają je także Twoi bliscy – rodzina i przyjaciele. Wiesz zatem, że aby sprawić im przyjemność potrzebujesz niezawodnych kuchennych asystentów. Jest wśród nich blacha do muffinek i ciasta, bez której żaden wypiek nie mógłby powstać w takiej formie, jak to sobie zaplanowałaś. Dlatego, jeśli zależy Ci na nienagannym wykończeniu pieczonego deseru, poznaj dobre formy z podziałem na materiał wykonania oraz kształt i rozmiar.
Wybór form ze względu na materiał wykonania
Przy wyborze blachy do muffinek i ciasta podstawowe pytanie brzmi: z jakiego materiału ma być ona wykonana. Choć potoczne określenie „blacha” wskazuje na stal węglową z dodatkową powłoką nieprzywierającą, to w praktyce używamy go także do nazwania innych rodzajów foremek.
Do najpopularniejszych obecnie należą formy:
- Silikonowe – elastyczne i efektownie kolorowe foremki z silikonu są bardzo lubiane i chętnie wykorzystywane w kuchni. Dzięki swojej formie nie wymagają smarowania tłuszczem, a gotowe wypieki łatwo wyciągnąć, bez uszczerbku na ich wyglądzie. Wytrzymują w skrajnych temperaturach, dlatego można w nich nie tylko piec, ale też mrozić.
- Aluminiowe – to jednorazowe foremki, w jakich najczęściej spotykamy pasztety i pieczenie. Choć oczywiście nadają się do użytkowania przy słodkich wypiekach to jednak są wypierane przez formy wielokrotnego użytku – zarówno ze względów ekonomicznych, jak i ekologicznych.
- Blaszane – klasyczne srebrne czy czarne blaszki są popularne w każdej kuchni z uwagi na niski koszt zakupu, łatwość użytkowania i czyszczenia. Na plus jest ich niska waga oraz równomierne nagrzewanie ścianek i dna. Na minus – brak odporności na kontakt z wodą, który skutkuje rdzą oraz podatność na odkształcenia.
- Szklane – wykonane ze szkła żaroodpornego formy są niezastąpione w każdej kuchni. Mają duża wytrzymałość i wymagają nasmarowania tłuszczem przed włożeniem surowego ciasta. Są uniwersalne. Przygotujesz w nich zarówno słodki wypiek, jak i wytrawną zapiekankę czy pieczeń.
Różnorodność kształtów i rozmiarów foremek
Formy do muffinek, ciast, ale też innych deserów są dostępne w wielu wariantach. Już na pierwszy rzut oka można zaobserwować różnice w wielkości oraz kształcie foremek. Od popularnych prostokątnych i kwadratowych do okrągłych – świetnych także na tarty w wersji słodkiej lub słonej. W tej grupie są niezwykle wygodne w użytkowaniu formy z wyciąganym dnem, co znacznie ułatwia wyciąganie i serwowanie już gotowych wypieków.
Popularne blaszki to także słynne keksówki i formy do pieczenia babek. Już sama nazwa wskazuje, jakie rodzaje wypieków powstają z ich wykorzystaniem. Te pierwsze są średniej wielkości i przybierają kształt prostokąta. Drugie cechują się stożkowym, lekko rozszerzającym się ku górze kształtem, karbowanymi brzegami i tuleją po środku. Wyrastające w nich ciasta nabierają niezwykłej lekkości oraz pięknej formy.
Rzeczywiście tego jest tyle na rynku, że trudno się połapać.
To prawda, ja ostatnio robiłam porządki w blaszkach i mam na oku parę nowych foremek.
Dziekuje za podpowiedz. Jakos nie do konca jestem przekonana do foremek silikonowych, ale to kwestia gustu 🙂
Ja również nie do końca lubię te foremki silikonowe, ale to już rzecz gustu.