Święta to wyjątkowy okres w roku. To czas spotkań w gronie najbliższych i delektowania się przepysznym jedzeniem. Jednak aby było to możliwe, najpierw wszystkie potrawy i wypieki trzeba przygotować. Wspólne pieczenie ciastek i pierniczków to doskonały sposób na spędzanie czasu z rodziną i danie upustu swoim artystycznym zdolnościom. Jak przygotować się do takiego przedsięwzięcia? Zapraszamy na świąteczny przewodnik po najpotrzebniejszych dekoracjach do pierniczków.
Ozdoby pierników – w co warto się zaopatrzyć?
Aby zabrać się do dekorowania pierniczków, należy odpowiednio się przygotować, czyli wyposażyć się m.in.: w lukier królewski, posypki i inne dodatki. Jeśli zależy Ci na nadaniu swoim wypiekom wyjątkowego koloru, koniecznie musisz zainwestować w barwniki spożywcze. Ważne, aby były dobrej jakości, by nie rozwarstwiały się w lukrze i nie pozostawiały nieestetycznych smug. Dobrze mieszające się barwniki można dowolnie łączyć i regulować ich intensywność. Nasze pierniczki możemy pokryć również rozpuszczoną czekoladą.
Kiedy pierniczek jest już pokryty lukrem, możemy przystąpić do układania kolejnych dodatków. Najchętniej wybierane dekoracje na pierniczki to różnego rodzaju posypki, kolorowy cukier, płatki czekolady czy liofilizowane owoce. Możliwości jest sporo, a ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.
Jak tworzyć napisy i precyzyjne dekoracje?
Pierniczki idealnie nadają się również do tworzenia bardziej skomplikowanych dekoracji. Za pomocą lukru lub czekolady, umieszczonych w rękawie cukierniczym, można tworzyć przepiękne napisy i niezwykle precyzyjne dekoracje. Tylka cukiernicza pozwala kreować koronkowe dzieła sztuki. Polecamy również pisaki spożywcze oraz lukry w tubkach. Są one niezwykle łatwe w użyciu, wygodnie trzyma się je w ręce, a do tego praca z nimi nie wiąże się z dużym bałaganem. Z powodzeniem mogą z nich korzystać także dzieci, dla których dekorowanie pierniczków to wspaniała zabawa.
Świetnym wyborem są również masy cukrowe. Pozwalają one na tworzenie złożonych ozdób, zarówno tych płaskich, jak i trójwymiarowych. Do pracy z masą cukrową przyda się nam mały, precyzyjny i ostry nożyk, wałek do rozwałkowywania masy oraz gotowe foremki, jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu. Na pierniczkach powleczonych masą cukrową dobrze odbijają się także stemple.
A co z ciastami? Propozycje dekoracji na świąteczne wypieki
Święta to jednak nie tylko pierniczki. Jak sprawić, aby również ciasta i babeczki efektownie prezentowały się na świątecznym stole? Najbardziej klasyczną, ale i zawsze skuteczną metodą dekoracji jest posypka do ciasta. Jeżeli dodatkowo wykorzystamy plastikowe szablony, możemy udekorować nasze ciasto powtarzalnymi wzorami reniferów, mikołajów lub bałwanków. Ciekawym elementem dekoracyjnym w przypadku babeczek są papilotki. W sklepach dostaniemy również fantazyjne świąteczne formy do pieczenia, które już nawet bez dodatkowych ozdób wyglądają bardzo klimatycznie. Zapracowanym polecamy gotowe dekoracje z masy cukrowej, opłatka lub czekolady.
Uwielbiam takie domowe pierniki. Są rewelacyjne.
Domowe to zupełnie inny wymiar 🙂
Wielką frajdę sprawia mi dekorowanie pierników. Najczęściej do ich zdobienia używam lukru królewskiego, ale pięknie wyglądają również te ozdabiane marcepanem czy masą cukrową. Robiłam takie w ubiegłym roku, a od 3 lat „produkuję” i zdobię piernikowe bombki.
Pozdrawiam:)
Ja również bardzo lubię dekorować pierniki, aczkolwiek robię to zupełnie amatorsko, ale frajda jest 🙂 W tym roku już nie zdążyłam, ale w przyszłym roku spróbuje zrobić piernikowe bombki 🙂
My w tym roku z wszystkim jesteśmy w tyle, bo złapaliśmy jakiegoś wirusa, który nas rozłożył na łopatki- dosłownie. Do ogarnięcia mamy choinkę, dekoracje domu i pierniczki. Nie wiem jak zdążymy to wszystko ogarnąć.
Zdrówka dla Was, u nas młody też tydzień siedział w domu. Choinkę zawsze ubieramy żywą tydz. przed Wigilią w urodziny synka. Ciasteczka i pierniczki piekę dziś, wczoraj wieczorem zrobiłam sobie ciasto, także dzisiaj od rana siedzę w ciastkach 🙂 A ogólnie od początku listopada do teraz upiekłam już sporo ciastek i ciasteczek… nie zliczone ilości 🙂 Ja ogólnie jestem obrobiona, pierogi, krokiety w zamrażalniku, uszek w tym roku nie robiłam, postawiłam na zupę grzybową z łazankami pierwszy raz 🙂 Trzymam za Was kciuki, żebyście z wszystkim się wyrobili na czas i trzymajcie się zdrowo 🙂
W robieniu pierników najbardziej lubię dekorowanie. 🙂
To prawda ja również bardzo lubię dekorować pierniki, u nas przeważnie robię lukier królewski, jeśli chodzi o takie pierniki do powieszenia na choinkę, a dla nas tak zwyczajnie do zjedzenia zwykły tradycyjny, bo wiadomo takie pierniki przeważnie za długo nie poleżą 🙂