Tarki i szatkownice do warzyw oraz ich rodzaje – przewodnik

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Szukasz tarki lub szatkownicy do warzyw? Producenci tych akcesoriów kuchennych posiadają w ofercie sporo modeli. Przygotowaliśmy poradnik, w którym omawiamy rodzaje dostępnych tarek i szatkownic do warzyw. Zapoznaj się z nim i wybierz narzędzie, które ułatwi Ci codzienne przygotowywanie posiłków.

Tarki jednostronne – niezbędne w każdej kuchni

Tarki jednostronne to produkty niewielkich rozmiarów – zmieszczą się one w każdej szufladzie. W zależności od marki te narzędzia kuchenne mogą zostać zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwiać cięcie i ścieranie warzyw na różne sposoby. Na rynku można kupić tarki zarówno wielofunkcyjne, jak i dedykowane do określonego rodzaju cięcia i tarcia.

W sklepie borner.pl dostępne są tarki jednostronne tego drugiego typu. Jeżeli szukasz właśnie takiej tarki, możesz wybierać wśród następujących modeli:

  • tarka jednostronna pozwalająca pociąć warzywa na cienkie paski (włoski) – przyda Ci się, gdy dbasz o estetykę przygotowywanych potraw,
  • tarka jednostronna zaprojektowana w taki sposób, aby warzywa były ścierane na wióry – sprawdzi się, gdy często przygotowujesz surówki,
  • tarka jednostronna do tarcia przecierowego – usprawnia przygotowanie m.in. masy do placków ziemniaczanych.

Mimo że tarki jednostronne często pozwalają uzyskać określone cięcie, to w praktyce są one akcesoriami uniwersalnymi – można je wykorzystać np. do starcia sera na pizzę.

Chcesz kupić właśnie tarkę jednostronną? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na jakość wykonania. Komfort pracy z tym produktem podnosi m.in. wyprofilowany uchwyt czy ergonomiczny kształt.

Tarki czworoboczne – 4w1

Tarki czworoboczne to produkty typu 4w1 – na każdej stronie tarki znajdują się ostrza o innym kształcie pozwalające na tarcie i cięcie warzyw na różne sposoby. Jeżeli często gotujesz lub przyrządzasz surówki i sałatki, zakup tarki czworobocznej to dobre rozwiązanie – w ten sposób ograniczysz liczbę akcesoriów w kuchni.

Tarki czworoboczne pozwalają uzyskać następujące rezultaty:

  • krótkie lub długie wiórki – ta strona tarki czworobocznej najczęściej jest wykorzystywana podczas przygotowania surówek i sałatek,
  • krótkie lub długie paski – to kolejna strona tarki wykorzystywana do przygotowania surówek, przy jej pomocy można też stworzyć warzywne dekoracje posiłków,
  • plasterki – ta strona tarki zastępuje noże i krojenie warzyw na desce do krojenia,
  • mus – ostatnia ze stron tarki czworobocznej pozwala na starcie warzyw i owoców na gładką masę.

Ponieważ tarki czworoboczne są wielofunkcyjne, to są również uniwersalne. Jedynie sporadycznie korzystasz z tarki? Zakup tarki 4w1 oznacza, że w swojej kuchni będziesz mieć jedno narzędzie pozwalające pokroić i zetrzeć warzywa na różne sposoby.

Szatkownice typu hebel – precyzyjne cięcie

Opisane wyżej tarki pozwalają uzyskać różne efekty, ale nie pozwalają na kontrolę grubości np. plastrów warzyw. Funkcja ta wyróżnia właśnie szatkownice typu hebel – ich nazwa nieprzypadkowo nawiązuje do stolarskiego narzędzia.

Szatkownice typu hebel – przykładowe możliwości:

  • krojenie ziemniaków na frytki,
  • krojenie warzyw w słupki,
  • krojenie w kostkę,
  • szatkowanie warzyw w plastry o grubości np. 0,4 czy 1,2 mm.

Szatkownice typu hebel – w odróżnieniu od tarek jednostronnych i tarek czworobocznych – składają się z kilku elementów. Oprócz szatkownicy w skład przykładowego kompletu wchodzą m.in. wkładki z nożami pozwalające na pokrojenie warzyw w plastry o różnej grubości czy uchwyt do trzymania warzyw podczas ich krojenia.

Dostępne na rynku szatkownice typu hebel to akcesoria kuchenne zapewniające bezpieczną pracę. Narzędzia te są wyposażone m.in. w antypoślizgowe nóżki, wyprofilowany uchwyt i ergonomiczną rękojeść.

Czy potrzebujesz szatkownicy typu hebel? Z pewnością przyda Ci się ona, jeżeli oczekujesz precyzyjnych rezultatów krojenia. Szatkownice typu hebel z powodzeniem zastępują noże przy krojeniu warzyw i owoców, a dzięki swoim możliwościom usprawniają one przygotowanie domowych, smacznych posiłków.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Jej, nie wiedziałam, że są takie rodzaje. Bardzo ciekawy wpis.

Monika

Dobra tarka to podstawa.Bardzo ułatwia pracę w kuchni 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies