Kamień do pizzy – czy warto kupić ?

Materiał zewnętrzny
22 komentarze

Tradycyjne piece do pizzy stykają się bezpośrednio ze spodem pizzy, wypiekając ją w idealnej temperaturze, dzięki czemu skórka staje się chrupiąca. Nie da się tego osiągnąć przy użyciu zwykłego piekarnika kuchennego. Jednakże, dodając gorącą powierzchnię, na której można umieścić pizzę, taką jak wstępnie rozgrzany kamień do pizzy, można uzyskać efekt neapolitańskiego pieca do pizzy!

Jak dokładnie działa kamień do pizzy?

Kamień do pizzy to płaska płyta granitowa, która umieszczana jest wewnątrz piekarnika i rozgrzewana razem z nim. Kamień do pizzy kumuluje w sobie wysoką temperaturę z górnej grzałki w naszym piekarniku(Grzałka ta gdy rozgrzeje się do czerwoności osiąga temperaturę w okolicach 600 stopni), Wysoka temperatura nagrzewania kamienia pozwala osiągnąć okolicę 350-420 stopni Celsjusza na powierzchni kamienia. Rozgrzany kamień do pizzy to gorące podłoże, a ciepło górnej grzałki piekarnika promieniuje na pizzę, dzięki czemu ser i inne dodatki są przypiekane zarówno przez gorące powietrze nad nimi, jak i ciepło od spodu, wytwarzając pęcherzykowatą, idealnie chrupiącą skórkę, która sprawia, że pizza jest tak dobra. Bardzo wysoka temperatura początkowa pozwala przygotować gotową pizzę na kamieniu w mniej niż cztery minuty.

Jak używać kamienia do pizzy?

Celem kamienia do pizzy jest symulowanie środowiska autentycznego pieca do pizzy, stanie się tak tylko wtedy, gdy będzie on kumulował ciepło z górnej grzałki.

Krok 1

Po pierwsze, umieść kamień do pizzy w zimnym piekarniku. Zapewni to jego powolne nagrzewanie się, aby zapobiec szokowi termicznemu. Kamień do pizzy powoli i bezpiecznie osiągnie pożądaną temperaturę. Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję grilla, umieść kamień bliżej górnej grzałki (7cm od grzałki), aby uzyskać dodatkową, gorącą temperaturę, której potrzebujesz.

Krok 2

Następnym krokiem jest włączenie piekarnika i ustawienie go na najgorętszą temperaturę, jaką tylko możesz. To zapewni, że kamień do pizzy osiągnie najwyższą możliwą temperaturę. Najlepszym sposobem na zrobienie tego jest pozostawienie kamienia do pizzy w piekarniku na 30 minut i dodatkowe 15 minut z włączoną funkcją grill

Krok 3

Kolejnym krokiem jest przeniesienie pizzy na kamień, do tego celu służy łopatka do pizzy. Jeżeli takowej nie posiadasz polecamy papier pergaminowy, – spokojnie możesz przenieść pizzę z papierem na kamień do pizzy. Pamiętaj, by obserwować dokładnie pizzę, ponieważ czas wypieku na kamieniu jest bardzo krótki.

Krok 4

Ostatnim krokiem jest zdjęcie pizzy za pomocą łopatki. Jeżeli ciasto przywiera do kamienia koniecznie zapoznaj się z krótkim poradnikiem: Pizza przywiera do kamienia. Co robić?

Różnica w sposobie pieczenia pizzy

Wypiek na blaszce do pieczenia stosowany przez wielu miłośników domowej pizzy znacząco różni się od pieczenia na kamieniu. Głowna różnica polega na samym sposobie przygotowania się do wypieku domowej pizzy. W przypadku kamienia do pizzy, jest możliwe uzyskanie wysokiej temperatury początkowej. Rozciąganie ciasta rozpoczynasz na stolnicy, a następnie przenosisz placka na łopatkę, nakładasz sosu, sera i dodatki i całość ląduje na rozgrzanym kamieniu do pizzy.

Jaki kamień do pizzy wybrać?

Ważnym czynnikiem jaki należy wziąć pod uwagę przy wyborze kamienia do pieczenia pizzy jest jego grubość, ponieważ przekłada się ona na czas jego nagrzewania. Polecamy kamień o grubości 2 cm, co sprawia, że nagrzewa się on jedynie30-45 minut. Proponujemy kamień o optymalnych wymiarach 37×35 cm pasujących niemal do każdego pieca domowego. Dzięki unikalnym właściwościom jakie posiada granitowy kamień do pizzy można przekroczyć limity domowych piekarników.

Podsumowanie

Jeśli chcesz przejść na kolejny etap wypiekania idealnie chrupiącej i aromatycznej pizzy, dokładnie takiej jak w twojej ulubionej pizzerii, powinieneś użyć kamienia do pizzy. Jednakże, kamień do pizzy nie wykona całej pracy za Ciebie, i trzeba będzie przestawić się na nowy tryb pieczenia pizzy w piekarniku. Z prawidłowo nagrzanym kamieniem do pizzy, można osiągnąć, chrupiące skórki za które wszyscy kochamy pizzę. Dzięki kamieniowi do pizzy, przygotujesz najbardziej autentyczną, tradycyjną pizzę!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Pastone.pl oferującą kamień do pieczenia pizzy. 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata

Fajny wpis 😃 akurat oglądam się za takowym kamieniem 😁👍

Słodko Słodka

Mi też by się przydał taki kamień, bo nie mam, a pizzę często robimy akurat 🙂

Wioleta Sadowska

Jak ja dawno nie piekłam pizzy. Taka domowa jest najlepsza.

Słodko Słodka

To prawda taka domowa pizza 🍕 jest najlepsza, te wszystkie kupne to mogą się schować 🙂

Magda

Ciekawy temat, kiedyś zastanawiałam się nad kupnem kamienia do pizzy, ale w końcu się nie zdecydowałam, teraz jeszcze raz przemyślę sprawę 🙂

Słodko Słodka

Ja też właśnie nie posiadam takiego kamienia, a patrząc po opiniach to jednak warto się skusić, pizzę domową lubimy ponad wszystko 🙂

Rafał z pastone.pl

Przemyśl, zachęcam też prze zakupem do zapoznania się z artykułem dotyczącym używania takiego kamienia 🙂 Czego nie robić z kamieniem do pizzy? – Pastone.pl

iza

ja kiedyś się zastanawiałam, ale teraz za bardzo nie mam czasu wiec stwierdziłam ze sie bez niego obejdę ;)))

Słodko Słodka

U nas pizza to przeważnie resztkowa gości, ale z takiego kamienia to byłby dopiero wypas 🙂 Ja chyba się skuszę i zamówię sobie taki kamień 🙂

Iwona

Myślę, że warto. Jak ktoś robi często pizzę

Słodko Słodka

U nas co jakiś czas robimy, często taką resztkową 😉ale bardzo lubimy🙂

AZgotuj

Na pewno lepiej sie wypiecze na kamieniu.

Madżenta

A ja myślałam, że takie kamienie to tylko do produkcji pomników się używa 🙈🙊🙉 niby taki blok kulinarny a ile ciekawych rzeczy można się dowiedzieć 😁

Kasia

Posiadam i polecam 😉

Słodko Słodka

To i ja muszę w takim razie zainwestować 🙂

Ulka

Lubie gotowac oraz piec. Przyznam się jednak, ze pizza jest daniem, które zawsze sprawiało mi problem. Robię niby wszystko zgodnie z przepisem, nie wychodzi jednak nigdy taka jaka powinna byc. Raz wyjdzie nieprzypieczona z dołu i rozlazła. Raz wychodzi zbyt puchata (a lubię tradycyną pizzę włoską). Słyszalam o kamieniu do pizzy, potem jednak wyleciało mi to z głowy.
Postaram się jednak na dniach sprawić sobie coś takiego. Szczególnie, ze nie wydaje się to drogie. A ja uwielbiam róznego rodzaju gadzęty kuchenne 🙂

Słodko Słodka

U mnie w domu też bardzo lubimy pizzę, ale u nas to przeważnie robię taką na grubym cieście, a jakbym miała taki kamień to bym mogła się pobawić 🙂 Raczej nie jest to jakiś drogi gadżet taki kamień do pizzy, ale dla tych co lubują się w domowych pizzach sprawdzi się idealnie i pewnie nie będzie stygł 😉