Soczewica – dlaczego warto ją jeść?

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Jeśli myślisz, że soczewica nadaje się tylko dla wegetarian i wegan, to bardzo się mylisz! Tak naprawdę każdy, kto ceni sobie zdrowie i smukłą sylwetkę, powinien włączyć ją do swojego jadłospisu, ponieważ jest to roślina o bogatym w witaminy i makroelementy składzie, a przy okazji jest bardzo smaczna. Jak wygląda soczewica, jakie są jej rodzaje i dlaczego naprawdę warto włączyć ją do swojej diety?

Rodzaje soczewicy

Soczewica jadalna jest rośliną strączkową uprawianą od tysięcy lat. Stosowana była jako zamiennik mięsa już w neolicie. Przy czym warto zaznaczyć, że istnieje kilka rodzajów soczewicy jadalnej, które rozpoznaje się przede wszystkim po kolorach ziaren. Jest to soczewica czerwona, zielona, żółta, brązowa, pomarańczowa, koralowa oraz czarna. Do jednych z najpopularniejszych odmian należy soczewica czerwona. Jest to soczewica pozbawiona brązowej łupinki, co sprawia, że jest ona łatwiej i szybciej przyswajana przez organizm. I to właśnie jej właściwościom przyjrzymy się dokładniej.

Soczewica czerwona – wartości odżywcze 

Popularność soczewicy jest efektem jej niezwykle odżywczego składu. Soczewica czerwona to nieocenione źródło aminokwasów, witamin z grupy B, a także witaminy A, C oraz K, kwasu foliowego (wit. B9) oraz szeregu makroelementów, takich jak żelazo, cynk, magnez, fosfor, wapń, sód czy potas. W soczewicy znajdują się także taniny, które mają działanie antygrzybiczne i antyoksydacyjne.

Przy czym czerwona soczewica odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego świetnie sprawdza się dla osób, które chcą zachować smukłą sylwetkę oraz diabetyków. Ze względu na zawartość kwasu foliowego oraz żelaza, soczewica doskonale sprawdza się w dietach przyszłych mam. Wspiera również powrót do zdrowia osób z anemią. Soczewica powinna być uwzględniana także w dietach osób z chorobami serca, miażdżycą i nadciśnieniem. Wspomaga ona również utrzymanie prawidłowego cholesterolu.

Czerwona soczewica w kuchni

Wartości odżywcze soczewicy robią imponujące wrażenie. Jak jednak sprawdza się ona w kuchni? Nie oszukujmy się, gdyby nie można było przyrządzić z niej pysznych dań, na pewno nie cieszyłaby się ona taką popularnością. A już soczewica czerwona jest tutaj prawdziwym faworytem. Wszystko dlatego, że jej gotowanie nie trwa długo, a za jej pomocą można zrobić wspaniałe i niezwykle smaczne dania. Jest ona świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju zup. Z soczewicy można przyrządzić pyszne pasztety, pasty czy gulasze, a także sałatki, burgery i kotlety. Warto zaznaczyć, że soczewicę czerwoną nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Inne rodzaje soczewicy niestety mogą tego wymagać.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Przyznaję, że po soczewicę rzadko sięgamy. Muszę ją wprowadzić do naszej diety, skoro jest taka zdrowa 🙂

MyśliPotarganej.pl

Bardzo lubię zupę z soczewicy. Muszę się jednak bardziej zaprzyjaźnić z soczewicą, widzę.

Słodko Słodka

Ja to raczej mam długie zęby na soczewicę 😁Jednak jej dobroczynny wpływ i same zalety przekonują do tego, żeby się z nią zaprzyjaźnić na dłużej 🙂