Ogórki w Zalewie Gyros.

Na ten ciekawy przepis trafiłam na Blogu Monia miesza i gotuje,przewijał mi się w zeszłym roku już gdzieś między wierszami,ale czasu zabrakło,więc w tym roku do niego po wróciłam,i nie żałuje,polecam zima długa a z takimi ogórkami niestraszna;-)

Składniki:

ok.3 kg średnich ogórków gruntowych

3-4 marchewki

3-4 cebule

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki soli kamiennej
2,5-3 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10 %
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)
Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
 Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. 
Ja dałam 2,5 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
 Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Fajny przepis ��

Unknown
1 rok temu

Ja dziś robię zobaczymy jaka wyjdzie ☺☺

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

tez robie ale dodalam jeszcze papryki słodkiej i wiecej gyrosa i tylko 2 szkl cukru

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Witam. Proszę o opinie osób które już robiły 🙂

Anonimowy
Anonimowy
11 miesięcy temu
Reply to  Anonimowy

Super smaczna . Można po 4 h dodać troszkę cukru octu wody i gyrosa jak za mało zalewy

Urszula
15 dni temu

Ciekawy przepis.Wart wypróbowania 🙂