Bułeczki Dyniowe.

Super bułeczki jak malowane,smaczniutkie, to będzie moje nowe uzależnienie zaraz po ciastach 😉 Bułeczki z tego przepisu robiła koleżanka wraz ze swoimi pociechami , tak więc pozwoliłam sobie również skorzystać z tego przepisu ,który pochodzi z tej strony 🙂 Jedno jest pewne,jak raz upieczecie to już pójdzie… 🙂 

  
Składniki:
12szt.
200 ml purre z dyni
ok.550 g mąki pszennej
0,5 szkl.mleka + 50 ml
2 jajka L
80 g masła
30 g drożdży świeżych + 5 łyżek cukru
mały cukier waniliowy
 Dodatkowo:
1 jajko 
trochę mleka 
oraz pestki dyni do posypania na wierzch spora garść


Przygotowanie:

Ja niestety nie zaprawiam dyni,tak więc zrobiłam sobie na świeżo puree z dyni , kupiłam jedną dynie w markecie,umyłam,osuszyłam,przekroiłam na pół,wydrążyłam pestki,następnie pokroiłam na kawałki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy dynie folią aluminiową i pieczemy ok.godz. w temp 180 C.Po wystudzeniu obieramy ze skórki i blendujemy,tak przygotowane purre możemy trzymać w lodówce do 5 dni,lub możemy włożyć w mniejsze pojemniki lub woreczki i zamrozić.

Purre przygotowane tak więc możemy zabrać się za bułeczki.
W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru i 50 ml letniego mleka i łyżką mąki.Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia,w międzyczasie do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,podgrzewamy do momentu roztopienia masła,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą,jasną masę
Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,wlewamy masę jajeczną,oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni,uwaga nie może być gorące !!!
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ja wspomogłam się mikserem,jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dajcie trochę więcej mąki,tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.1,5 godz.u mnie już po 1 godz.było gotowe.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,formujemy wałek,
który kroimy na 12 pasków,z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach,u mnie wyszły dwie blaszki.
Odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i tak wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy do ze złocenia ok.20-25 min.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aurora
2 lat temu

Z przyjemnością wypróbuję przepis 🙂