
Dodatkowo:
2 słoiki powideł śliwkowych
2 czekolady gorzkie po 100 g
Polewa z połyskiem:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku
do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 5-6 tyg.
Dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki na kilka godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzało do temp.pokojowej.
Na kilka dni przed świętami przekładamy nasz piernik,postanowiłam zrobić nadzienie czeko-śliwka,powidła podgrzewamy(w tym roku kupne,a w następnym będą już swojskie ),czekoladę rozpuszczamy na parze,wrzucamy do miseczki i stawiamy na małym rondelku z ciepłą wodą,tak aby miska się nie stykała z wodą,najlepiej przykryć miseczkę dekielkiem,szybciej czekolada się roztopi.
Roztopioną czekoladę wymieszać z powidłami i posmarować nasze blaty,
u mnie 3 więc podzieliłam na pół masę do przełożenia,następnie piernik przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć na górę np.ciężką książkę.
Po upływie 3,4 dni piernik przekroić na mniejsze paski i polać polewą czekoladową.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę piernika,jest to polewa idealna pięknie lśni,nie kruszy się przy krojeniu.
Lepszego piernika nie jadłam,rozpływa się w ustach.
Przepis na sam piernik zaczerpnięty z najsłodszego bloga Moje Wypieki 😉
Już nie mogę się doczekać na efekt 🙂
Ja też 😉
A może przełożyć masą z kaszy manny 😉
Jack55 mam już pewien typ ;-)ale przecież nie mogę wszystkiego tak od razu zdradzić 🙂 Pozdrawiam
Czy może być cukier kokosowy lub ksylitol
Tak oczywiście 🙂
Czy z tego ciasta można zrobić pierniczki?
Tak jak najbardziej,możesz nawet sobie podzielić ciasto i z połowy zrobić pierniczki,a z drugiej połowy piernik 😉
A czy w trakcie lezakowania ma tylko stać czy trzeba go czasami przemieszać?
Madziu tylko stać 😉
Jeszcze nigdy takiego piernika nie robiłam. Chyba w tym roku się skuszę 😉
Aga polecam 🙂 Jest rewelacyjny,i ten zapach jak się piecze,już ne mogę się doczekać świąt 😉
Dzień dobry.
Ja zrobiłam ciasto 10.11 i trzymałam w lodówce do dzisiaj. Niestety ciasto jest nadal luźne, czy coś powinnam zrobić? Dodać mąki albo coś? Proszę o odpowiedź
Szczerze mówiąc to nie wiem jaka mogła być przyczyna,bo u mnie zawsze po leżakowaniu w lodówce ciasto jest idealne-gęstnieje,jeżeli klei się mocno do wałka-rąk,to trzeba podsypać mąką innej rady nie ma.
Po upieczeniu zanim posmarujemy piernik gdzie go należy trzymać i czy zawinąć w coś bo to jednak odstęp między pieczeniem a smarowaniem jest kilka dni ,nie chcę żeby się jeszcze mocnie zeschnął o ile może się mocniej jeszcze zeschnąć:D
Edziu ja miałam 3 blaty ułożone na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,przykryłam tylko lnianą ściereczką,stał w sypialni,tam akurat w okresie zimowym mam zawsze chłodniej,piernik kruszeje po przełożeniu,jest rewelacyjny,aromatyczny,rozpływa się w ustach a co najważniejsze długo zachowuje świeżość,to co nie zjedliśmy przez święta zamroziłam i jeszcze w styczniu zajadaliśmy się ze smakiem tym piernikiem,a smakował tak samo jak w święta 🙂
Witam 🙂 nie jestem fanką powideł śliwkowych. Czym można przełożyć piernik (oprócz marmolady)? Pozdrawiam
Kremem z kaszy manny można.
Joasiu zrobiłam zaczyn, dziękuję, że mnie zmobilizowałaś, zajrzałam czy mam produkty i gotowe:)
Joasiu wstawiłam zdjęcie ciasta na moim blogu ale po przepis odsyłam do Ciebie, bo chcę, aby moje córki miały wgląd do przepisu:)
https://blog1235aba.blogspot.com/2019/11/staropolski-piernik-dojrzewajacy.html
Jaki miód?
Najlepszy swojski miód a jaki to już wedle gustu.
Dziękuję za odpowiedź
Czy mogę z tego przepisu wcześniej upiec wyrobione ciasto?
Święta już nie długo, a Ja nie widziałam wcześniej tak ciekawego przepisu 🤔🙈
Ja zawsze ciasto nastawiam po Wszystkich Świętych,a piekę tydz.przed Wigilią.Wiadomo im ciasto dłużej stoi przed pieczeniem i dojrzewa,tym piernik później smaczniejszy.Pozdrawiam
Joasiu upiekłam dzisiaj, ciasto stało od 5 listopada, a że dzisiaj miałam czas, to zabrałam się się za pieczenie, na noc wystawiłam ciasto z lodówki i od rana zajęłam się ciastem, przełożyłam kremem śliwkowym z czekoladą, obciążone czeka na polewę za ok 4 dni. Już nie mogę się doczekać końcowego efektu:) Przepis wstawiłam na bloga z Twoim linkiem, dziękuję 🙂
Joaśka zagości u Was już na stałe jak nic,jak tylko posmakujecie :-)Ja zawsze dziele sobie go na 3 mniejsze pierniki,część mrożę i jemy po Nowym Roku jeszcze,pyszota 🙂
Czy mogę wiedzieć jak dużych słoików powideł użyłaś?
Ok.300 g słoik,jak dasz więcej to nic się stanie.
Przepis na piernik super… Z części zrobilam z dziecmi pierniczki, które zresztą już zostaly zjedzone, ale ciasto główne czeka na wigilię.
Pozdrawiam i dziękuję za możliwość skorzystania z tego przepisu.
Agnieszka
Bardzo się cieszę,że przypadł do gustu,warto na niego tyle czekać :-)Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 🙂