Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka

Kotleciki są miękkie i soczyste,rozpływają się w ustach, mój syn je uwielbia, można dać do nich ulubione dodatki i za każdym razem cieszyć się innym smakiem. Dawno ich nie robiłam a dziś wersja z pieczarkami i papryką.

Składniki:

15 szt.

  • 1 podwójny filet z kurczaka(500-600 g)
  • 100 g pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 150 g żółtego sera
  • posiekany szczypiorek spora garść
  • 2 jajka L
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku lub inna ulubiona do drobiu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, dokładnie wymieszać.
  • Pieczarki obrać ze skórki i posiekać w kosteczkę, to samo z papryką i serem, wszystko wrzucić do jednej miski, dodać szczypiorek, sól i pieprz do smaku, wbić jajka, wlać śmietanę i wsypać mączkę, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
  • Mięso nabieramy łyżką od lodów i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.  
  • Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
  • Patelnie pod czas smażenia przykryć deklem.  
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
1 rok temu

Wyglądają apetycznie.

Izaa
1 rok temu

bardzo fajna propozycja

Kuchcik
1 rok temu

Robię podobne 🙂 Z dodatkiem pieczarek jeszcze nie próbowałam.

Anonimowy
Anonimowy
6 miesięcy temu

Robię kotleciki z kurczaka z dodatkiem mocarelli bez grzybów są pyszne.

Unknown
6 miesięcy temu

Ja robię tylko pierś z dodatkiem sera żółtego, majonezu i mąki ziemniaczanej sól i pieprz.

Marek
Marek
3 miesięcy temu

O wszystko piekielne smaczne 🙂 🙂 🙂

Włada
Włada
3 miesięcy temu

a mozna upiec w pikarniku

Nina
Nina
3 miesięcy temu

A bez pieczarek można?