Schabowy w Majonezie

Słodko Słodka
5 komentarzy

Schab jest soczysty w środku, a mięso bardziej delikatne, kotlety przygotowane w ten sposób są pyszne. Robiłam również kotlety drobiowe w majonezie, ale moja metoda była inna a tu skorzystałam z przepisu od Ania.Gotuje.pl.

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu
  • 1 jajko L
  • 1 spora łyżka majonezu
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny  

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia  

Przygotowanie:

  • Każdy plaster schabu, rozbić na deseczce, na grubość ok. 8 mm. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, użyłam jeszcze dodatkowo ulubionej przyprawy do wieprzowiny.  
  • Przygotować w miseczce marynatę majonezową. Do miski wrzucić majonez, koperek i natkę pietruszki, wbić jajko, wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.  
  • Każdy plaster schabu wkładać do marynaty, tak aby był oblepiony z obu stron. Układać  na talerzu, jeden na drugim, marynaty spokojnie starczy na 3 duże kotlety lub jak u mnie na 5 średnich.
  • Talerz z kotletami przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na min. 4 godz. lub całą noc. Następnie obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.  
  • Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas młode ziemniaki z koperkiem i surówka z młodej kapusty z marchewką.      

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

oo i ten przepis też na pewno wykorzystam

pyszota!

Unknown

Przepis rewelacja. Robię już któryś raz i w dalszym ciągu nie możemy się najeść

Kasia

Uuu, on Ci jeszcze z koperkiem! Myślisz, że z piersi kurczaka też będzie dobrze smakował?
wygląda mega!

Monika

Też mnie ciekawi