1,2K
Schab jest soczysty w środku, a mięso bardziej delikatne, kotlety przygotowane w ten sposób są pyszne. Robiłam również kotlety drobiowe w majonezie, ale moja metoda była inna a tu skorzystałam z przepisu od Ania.Gotuje.pl.
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu
- 1 jajko L
- 1 spora łyżka majonezu
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do wieprzowiny
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Każdy plaster schabu, rozbić na deseczce, na grubość ok. 8 mm. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, użyłam jeszcze dodatkowo ulubionej przyprawy do wieprzowiny.
- Przygotować w miseczce marynatę majonezową. Do miski wrzucić majonez, koperek i natkę pietruszki, wbić jajko, wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.
- Każdy plaster schabu wkładać do marynaty, tak aby był oblepiony z obu stron. Układać na talerzu, jeden na drugim, marynaty spokojnie starczy na 3 duże kotlety lub jak u mnie na 5 średnich.
- Talerz z kotletami przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na min. 4 godz. lub całą noc. Następnie obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas młode ziemniaki z koperkiem i surówka z młodej kapusty z marchewką.
oo i ten przepis też na pewno wykorzystam
pyszota!
Przepis rewelacja. Robię już któryś raz i w dalszym ciągu nie możemy się najeść
Uuu, on Ci jeszcze z koperkiem! Myślisz, że z piersi kurczaka też będzie dobrze smakował?
wygląda mega!
Też mnie ciekawi