Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się bardzo dużą popularnością na moim blogu, dużo osób go piekło i chwaliło, jest to prosty przepis, więc nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Polecam na święta i specjalne okazje, sprawdzi się idealnie.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Spód:

  • duża paczka herbatników

Masa Serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
  • 3/4 szkl.oleju
  • 1,5 szkl.zimnego mleka
  • 1,5 szkl.mleka w proszku
  • szczypta soli   

Polewa:

  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.
  • Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypać stopniowo cukier i miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.
  • Do ubitej piany dodać na przemian masę serową, zimne mleko mieszać, za każdym razem mieszać delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
  • Gotową masę wylać na herbatniki i wkłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić go tak do wystygnięcia, nie ruszamy.
  • Gdy sernik przestygnie zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia, wsypać kakao, wrzucić śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  • Posmarować przestudzoną polewą i włożyć do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.    
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
172 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

Dagi
Dagi
3 miesięcy temu

a mi wyplynely herbatniki do gory, dlaczego

Jadwiga
Jadwiga
3 miesięcy temu
Reply to  Dagi

Trzeba sernik lub inne rzadkie ciasto wlewać cienkim strumieniem z najmniejszej wysokości.

Anonimowy
Anonimowy
7 miesięcy temu
Reply to  Anonimowy

Dzień dobry jak długo piec kruche ciasto na spod żeby móc wlać masę?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu…?

Dagi
Dagi
3 miesięcy temu
Reply to  Anonimowy

u mnie opadl, chyba ze brytwanka byla wieksza niz powinna, nie mierzylam,wzielam taka jaka mialam

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

Unknown
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

W przepisie nie ma masła

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

Jest w polewie!

gaba
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

kostka masla czy margaryny ma zazwyczaj 250g, a polowa to wiadomo 😀

Aaaa
11 miesięcy temu
Reply to  Anonimowy

Masło zazwyczaj ma 200, czasami 300. Margaryna 25p

Maria Hreczuch
2 lat temu

Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Maria Hreczuch

Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???

Unknown
2 lat temu

Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie 🙂

Asia
Asia
3 miesięcy temu

Dziś zaczynam przygodę z sernikiem i obawiam się że nie wyjdzie masa, dość rzadka lejącą, się 😱 mam nadzieję że coś z
tego wyjdzie

Joasia
Joasia
3 miesięcy temu
Reply to  Asia

Przed chwilą piekłam ten sernik, też myślałam że nie wyjdzie, bo masa była zbyt rzadka, ale po upieczeniu widzę że jest ok.

Pakula Dariusz
2 lat temu
Reply to  Unknown

Wyszedl przepyszny 🙂 pozdrawiam

Pakula Dariusz
2 lat temu

Witam czy masa ma byc tak mocniej plynna ?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?

Marzena Kuczmaszewska

czy można dodać rodzynki ?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Głupie pytanie. Nie można bo się otrujesz

Karolina Karolina
2 lat temu

Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.

Karolina Karolina
2 lat temu

Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.

MS
2 lat temu

Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊

Beata
2 lat temu

Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

Elżbieta
Elżbieta
5 miesięcy temu

Witam ja odnośnie oleju 34szkl.oleju czy chodzi o 3/4 pozdrawiam

Beata
2 lat temu

Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

Karolina Karolina
2 lat temu

Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.

ewik47
2 lat temu

Czy mleko w proszku może być granulowane?mam większą il.takiego mleka.

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Wyszedł bardzo dobry. Masa delikatna i puszysta. Jeden mankament to ciastka, które się lekko przypaliły �� Następnym razem zrobię chyba na kruchym spodzie. Czy ktoś już tak próbował z tą kasą? Pozdrawiam

Unknown
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

Dzień dobry 🌷
Serniczej rewelacja, robiłam na kruchym spodzie 👍dodałam nieco kakoo👍👌👌

Iwcia.78
2 lat temu

Jakiej pojemności szklaneczka?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

a jaki ser w wiaderku polecasz?

Unknown
1 rok temu

a czy herbatniki nie unoszą się do góry po wlaniu takiej płynnej masy serowej.Ja zawsze mam ten problem że herbatniki po upieczeniu są w połowie sernika:(. Dlatego zagniatam ciasto ale wiadomo szybciej na ciasteczkach:) Jakaś rada:)))

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Bardzo proszę o dobry cienki spód pod ten sernik na 24/34 wielkość blaszki, pozdrawiam cieplutko

Unknown
1 rok temu

A dlaczego moje herbatniki wypłynęły do wierzchu 😭

Kalusnika
1 rok temu
Reply to  Unknown

Mi też wypłyneły ;-;

Anna
Anna
1 rok temu

Witam czy mogłabym na surową masę serową włożyć gruszki?

Kalusnika
1 rok temu

A proszek do pieczenia też??

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Witam wolę używać masła…. ma być rozpuszczone?

Teresa S
1 rok temu

Napewno skorzystam z przepisu bo zastanawiałam się co zrobić z mlekiem w proszku i już mam rozwiązanie dzięki

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy ja dobrze czytam, że do ubitej piany dodajemy ser? Zawsze ubite białka dodawałam stopniowo do sera

Unknown
1 rok temu

Bardzo ciekawy przepis !!! ciekawa jestem tylko o jakie MLEKO chodzi?? odtluszczone ?? czy tzw."niebieskie" wysokotluszczowe Prosze o info i z gory dziekuje.

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy moze być zwykły twaróg półtłusty ?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Witam.wlasnie upieklam jest przepyszny.polecam wszystkim.napewno zagoscci na świątecznym stole.pozdrawiam.

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Witam, czy mogę piec w 180 stopniach z termoobiegiem?

Wiolka1980
1 rok temu

Czy można użyć mleka w proszku ale roślinnego

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

witam jeśli pięć bez termoobiegu to wtedy jak grzałka góra dół ?

Unknown
1 rok temu

Kurcze,niewiem co zrobiłam nie tak, ale po wlaniu surowej masy herbatniki wypłyneły na wierzch. Czy to sie uda?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Mi też wypłynęły i miałam 2 serniki i w jednym 🙂 poniżej ciastek był bardziej zbity powyżej puszysty. Jednak długo i tak nie czekał na zjedzenie. 🙂 dodaje do swoich ulubionych przepisów 🙂

K.
1 rok temu

witam, czy można zrobić serniczek bez spodu? pozdrawiam 🙂

Rena
Rena
1 rok temu

Super sernik wyszedł,puszysty i wysoki,zrobiłam na kruchym spodzie , dziękuję za przepis ��

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Witam. Dziś go upiekłam wg. przepisu bez żadnych modyfikcji ( bo czasem to robię) wyszedł piękny ze lśniącą polewą. Polecam wszystkim lubiącym serniki. Dla mnie – bomba. Przepis godny powielania. Serdznie pozdrawiam.

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Super sernik, robiłam wielokrotnie wg tego przepisu tylko na podpieczonym kruchym spodzie. Do polewy po zdjęciu z palnika i lekkim przestudzeniu dodaję jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody( ok. 2łyżki). Pozdrawiam.

asia40
1 rok temu

Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam mleko w proszku :-), ale nigdy nie próbowałam dodawać go do sernika. Ma tylko jedną wątpliwość, robiąc ten sernik z sera wiaderkowego koniecznie trzeba dodać olej? Te sery w wiaderkach same w sobie są dość tłuste 18-24g tłuszczu i na opakowaniu jest informacja, że nie wymagają dodania tłuszczu.

Unknown
1 rok temu

Witam,jutro będę piekła ten sernik,zobaczymy czy się uda,w piątek napiszę czy "wyszedł", pozdrawiam 😘😘😘

Unknown
1 rok temu
Reply to  Unknown

Witam,tak jak obiecałam ,sernik eyszydl superowy,dodałam rodzynki i starlam z pomarańczy skórkę,dziękuję za przepis 💕💕💕

Unknown
1 rok temu

Ten sernik to najpyszniejszy!! Przepis cudowny.Piękny i wysoki.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam.

Unknown
1 rok temu

O rany,najpyszniejszy!!! Wielgachny i taki co wyjdzie za każdym razem.Zrobiłam już trzy razy,wszyscy zachwalają.Dziękuję i pozdrawiam.

Unknown
1 rok temu

witam czy można dać mleko w proszku granulowane/
?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Witam �� upiekłam sernik z Pani przepisu drugi raz. Jest pyszny. Tylko po upieczeniu po delikatnym uchyleniu drzwiczek od piekarnika opada. Co robie nie tak? Wykorzystałam ser z wiaderka (Włoszczowa). Czy zdążyła się Pani sytuacja, że sernik opadł po upieczeniu? Pozdrawiam Angelina

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Dziękuję za odpowiedź ��. Spróbuję upiec go jeszcze raz. Może faktycznie za długo ubijałam masę serową. Tak czy inaczej sernik jest pyszny. �� Pozdrawiam Angelina

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy można Dodać ser waniliowy Z wiaderka?