Udka pieczone w rękawie

Sekret tak pięknie wyglądających udek jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej, czas i rękaw do pieczenia. Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze “pałek”i kotletów 😉 tak, więc często improwizuje w tej kwestii. Pałki marynowane w tak aromatycznej mieszance można nie tylko upiec w piekarniku, ale także na grillu. W ten sposób można również przygotować całego kurczaka, lub same skrzydełka. Używam dwóch rodzajów czosnku ponieważ zachowują się inaczej po marynowaniu i w pieczeniu. Suszony czosnek jest delikatniejszy i dłużej zachowuje aromat, a świeży czosnek jest bardziej nasycony, ale szybko traci swój charakterystyczny zapach.

Składniki:

  • 6 szt. udek lub ćwiartek
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 40 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suchego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

  • Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
  • Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
  • Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
  • Piec w piekarniku w 180 C, przez 1,5 godz.
  • W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
12 dni temu

Ja też czasami robię takie udka. Pychota!

Kasia Kowalska
12 dni temu

Kurcze, kiedyś częściej robiłam mięso w rękami. W zasadzie sama nie wiem, dlaczego przestałam. Dzięki Asia za inspirację.

ervi
11 dni temu

Mięso nie dla mnie 😉

Wędrówki po kuchni
11 dni temu

Tym przepisem przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam takiego pieczonego kurczaka. Przeważnie robię z warzywami, więc pomysł na niedzielny obiad mam! Dzięki 🙂

Katarzyna
10 dni temu

Też kurczaka piekę czasem w rękawie. Zawsze fajnie wychodzi

Marzena
9 dni temu

Pyszny obiadek kochana 🙂

iza
8 dni temu

fajny pomysł na udka

Beata M.
8 dni temu

Aż mi się jeść zachciało 😀