Udka pieczone w rękawie

Sekret tak pięknie wyglądających udek jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej, czas i rękaw do pieczenia. Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze “pałek”i kotletów 😉 tak, więc często improwizuje w tej kwestii. Pałki marynowane w tak aromatycznej mieszance można nie tylko upiec w piekarniku, ale także na grillu. W ten sposób można również przygotować całego kurczaka, lub same skrzydełka. Używam dwóch rodzajów czosnku ponieważ zachowują się inaczej po marynowaniu i w pieczeniu. Suszony czosnek jest delikatniejszy i dłużej zachowuje aromat, a świeży czosnek jest bardziej nasycony, ale szybko traci swój charakterystyczny zapach.

Składniki:

  • 6 szt. udek lub ćwiartek
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 40 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suchego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

  • Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
  • Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
  • Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
  • Piec w piekarniku w 180 C, przez 1,5 godz.
  • W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
2 miesięcy temu

Ja też czasami robię takie udka. Pychota!

Kasia Kowalska
2 miesięcy temu

Kurcze, kiedyś częściej robiłam mięso w rękami. W zasadzie sama nie wiem, dlaczego przestałam. Dzięki Asia za inspirację.

ervi
2 miesięcy temu

Mięso nie dla mnie 😉

Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Tym przepisem przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam takiego pieczonego kurczaka. Przeważnie robię z warzywami, więc pomysł na niedzielny obiad mam! Dzięki 🙂

Katarzyna
2 miesięcy temu

Też kurczaka piekę czasem w rękawie. Zawsze fajnie wychodzi

Marzena
2 miesięcy temu

Pyszny obiadek kochana 🙂

iza
2 miesięcy temu

fajny pomysł na udka

Beata M.
2 miesięcy temu

Aż mi się jeść zachciało 😀