Jabłecznik

Dawno już nie robiłam takiego zwykłego jabłecznika jak u babci, jak wiadomo babcine ciasta zawsze najlepsze. Uwierzcie mi zjedliśmy ze smakiem, jabłecznik zniknął w locie, co mnie tylko utwierdziło, że powinnam częściej wracać do babcinych przepisów. Odkąd prowadzę bloga staram się zawsze coś wymyślać i kombinować z ciastami, ale dziś zachciało nam się coś prostego, bez zbędnych kombinacji i Wam również polecam. Dla bardziej wymagających polecam szarlotkę, u nas ciasta z jabłkami lubimy w każdej postaci.
Przygotowanie 20 mins
1 hr
Czas całkowity 1 hr 20 mins
Ilość porcji 16
Jak wykonać przepis na – Jabłecznik

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×24 cm

    Ciasto

    • 3 szt. jajkaL
    • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szkl. cukru
    • ¼ szkl. oleju
    • 4 krole aromatu waniliowego
    • 1 szczypta soli

    Mus jabłkowy

    • 1 kg jabłek
    • 3 łyżki cukrugdyby jabłka były kwaśne można dać więcej
    • 1 łyżka kaszy mannyłyżka z czubkiem

    Sposób wykonania

    • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier cały czas miksując, wrzucić żółtka, wlać olej i aromat, krótko zmiksować do połączenia, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
    • Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min. Piec w temp. 175 C do zarumienienia.
    • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, prażyć na patelni, aż zmiękną i zrobią się szkliste, dodać cukier, cynamon do smaku, oraz kaszkę mannę, wymieszać.
    • Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
    • Na mus rozsmarować pozostałe ciasto.
    • Wstawić do piekarnika na 30 min i piec w temp. 175 C.

    W Waszym wykonaniu

    • Beatka Katalog Smaków nadesłała takie apetyczne zdjęcie, idealny 🙂
    • Arleta Kałużna wyszedł idealnie 🙂
    U nas zawsze znika jeszcze ciepły, można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłecznik wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Tagi:
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    61 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krystyna Lipinska Jacewicz

    niebo w buzi❤

    Krystyna Miszczak
    2 lat temu

    to znaczy że w tym jabłeczniku nie ma mąki pszennej tylko ziemniaczana?

    Wanda
    Wanda
    4 miesięcy temu

    Bzdury, Babcia by nigdy takiego szajcu nie upiekła ,,, mabyc na kruchym i bez kaszy manny

    Marzenka
    Marzenka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Wanda

    Może twoja by takiego nie upiekła, szajs to twój komentarz…

    Urszula
    Urszula
    1 miesiąc temu
    Reply to  Wanda

    A próbowałaś? Ciasto pycha!

    Agata Wojcik
    2 lat temu

    Mąka ziemniaczana A nie pszenna ?

    Izaa
    2 lat temu

    za mną tez chodzi taki zwykly jabłecznik, apetytu mi zrobiłaś

    Unknown
    2 lat temu

    Na jaka blachę ten przepis

    jaga
    2 lat temu

    Puszka dzisiaj robię z podwójnej porcji

    Anonimowy
    Anonimowy
    1 rok temu

    Jaką konsystencję ma powstałe ciasto?kruche to chyba nie jest, bo o zagniataniu nie ma mowy…jaki rodzaj jabłek Pani poleca?

    Krysia
    1 rok temu

    Ja robie z Championów,a latem z antonówek lub jesienią z Szarych Renet.

    Cherry Belle
    4 miesięcy temu

    Łoo idealny <3

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Cherry Belle

    Prosty i smaczny 🙂

    Di bloguje
    4 miesięcy temu

    Uwielbiam takie ciacha!

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Di bloguje

    Te proste ciacha jednak zawsze najlepiej smakują 🙂

    Paulina
    4 miesięcy temu

    Moja teściowa robiła podobny i to jest jeden z dwóch (drugi na kruchym cieście), które jem… Bo nie przepadam za jabłecznikiem, ale na widok tego ślinka mi cieknie 🤤

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Paulina

    Ja mam też 2 ulubione przepisy jeśli chodzi o jabłecznik, innych raczej nie ruszam 😉

    beata
    4 miesięcy temu

    Uwielbiam to ciasto 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  beata

    🙂

    Beata M.
    4 miesięcy temu

    Pyszne, domowe ciasto. Muszę wypróbować twój przepis, może w końcu upiekę porządny jabłecznik 😀

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Beata M.

    Beatko to taki prosty, nie jest jakiś wyszukany i w ogóle, ale bardzo smaczny i delikatny 🙂

    Beata M.
    4 miesięcy temu

    Asiu takie proste są najlepsze. Planuję upiec na niedzielę 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Beata M.

    To czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 bardzo chętnie dodam do wpisu z poleceniem Twojego bloga 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu

    Beatko dziękuje za apetyczne foto 🙂

    Joanna
    4 miesięcy temu

    Mniam, uwielbiam. Muszę sobie upiec.

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Joanna

    Za mną już dawno chodził taki zwykły jabłecznik.

    Daniel
    Daniel
    4 miesięcy temu

    Mniam mniam mniam 🙂
    Ps nie wiedziałem,że do jabłecznika dodaje się kaszę mannę,ale oczywiście spoko 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Daniel

    Można dać, ale można też pominąć.

    neliada
    4 miesięcy temu

    Uwielbiam wszelkie jabłeczniki 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  neliada

    Ten jest prosty i bardzo smaczny 🙂

    Maminek kulinarny
    4 miesięcy temu

    Fantastycznie proste ciasto a wygląda tak mniamusnie, że chce się z fotki zgarnąć😉

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu

    Właśnie do fotki ledwo uchowałam 2 kawałki 😉 małe blaszki u nas się nie sprawdzają he he

    Wioleta
    4 miesięcy temu

    Dawno nie jadłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto.

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Wioleta

    Ja też dawno nie jadłam właśnie.

    Patrycja Reszko
    4 miesięcy temu

    To ciasto smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku

    Maria
    Maria
    4 miesięcy temu

    Na zdjęciu pierwszym na talerzu jest jabłecznik ale na górze też ma ciasto czy to jest z tego przepisu lj

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Maria

    Tak to jest z tego przepisu, nie inaczej.

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu

    To prawda, kiedy nas tylko najdzie ochota 🙂

    Magda
    4 miesięcy temu

    Pychotka, takie ciasto zawsze się sprawdza o każdej porze roku 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu
    Reply to  Magda

    Zdecydowanie tak 🙂

    Poradzimy24
    3 miesięcy temu

    szarlotka z musem jabłkowym! Moja uwielbiona!!!

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Poradzimy24

    Czasem dobrze jest wrócić do starych przepisów, też bardzo lubimy 🙂

    Monika
    3 miesięcy temu

    Ja może wielką fanką jabłecznika nie jestem, za to dla mojego męża mogę go przygotować 🙂 Zaciekawiło mnie, że jest na innej mące.Zobaczymy czy mi wyjdzie 😉

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Monika

    Ja od czasu do czasu lubię, a dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.

    Maria
    Maria
    3 miesięcy temu

    Piekłam i jest bardzo dobry dzisiaj będę robiła drugi raz nam smakowało jest inne niż z mąką pszenne pyszne

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Maria

    Marysiu bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂

    Katarzyna
    3 miesięcy temu

    Dokładnie taką szarlotkę robiła moja babcia. Była taka pyszna, że babcia musiała ją przed nami chować, nie doczekałaby inaczej żadnej imprezy 😉

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Katarzyna

    U nas też to ciasto szybko znika,a jeszcze mała blaszka to samo przez się 😉 zawsze powtarzam, że u nas małe blaszki się nie sprawdzają he he

    Lonna
    3 miesięcy temu

    Uwielbiam taki klasyczny jabłecznik 🙂 Pyszności!

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Lonna

    O tak klasyka ponad wszystko 🙂

    Edyta
    3 miesięcy temu

    Juz kolejny raz zachwycam sie tym ciastem, doskonale!

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Edyta

    Dziękuje takie proste przepisy z dawnych lat, czasem mają większą moc jak te dzisiejsze i kombinowane 😉

    LanaDelRey.PL
    3 miesięcy temu

    jabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję!!!

    Ania
    Ania
    3 miesięcy temu

    Czy zamiast prażyć jabłka można dać gotowe? I czy wtedy trzeba dodać grysik? Czy można grysik zastąpić kisielem?

    Urszula
    Urszula
    1 miesiąc temu

    Pyszne, delikatne, cudo! Nigdy nie robiłam ciasta z samej mąki ziemniaczanej, a to takie smaczne! Dzięki za inspirację. 😋