Jabłecznik

Dawno już nie robiłam takiego zwykłego jabłecznika jak u babci, jak wiadomo babcine ciasta zawsze najlepsze. Uwierzcie mi zjedliśmy ze smakiem, jabłecznik zniknął w locie, co mnie tylko utwierdziło, że powinnam częściej wracać do babcinych przepisów. Odkąd prowadzę bloga staram się zawsze coś wymyślać i kombinować z ciastami, ale dziś zachciało nam się coś prostego, bez zbędnych kombinacji i Wam również polecam. Dla bardziej wymagających polecam szarlotkę, u nas ciasta z jabłkami lubimy w każdej postaci.

Składniki:
Blaszka 24×24 cm

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl.mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • szczypta soli

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru (gdyby jabłka były kwaśne można dać więcej)
  •  1 łyżka z czubkiem kaszki manny

Przygotowanie:

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier cały czas miksując, wrzucić żółtka, wlać olej i aromat, krótko zmiksować do połączenia, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
  • Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min. Piec w temp. 175 C do zarumienienia.
  • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, prażyć na patelni, aż zmiękną i zrobią się szkliste, dodać cukier, cynamon do smaku, oraz kaszkę mannę, wymieszać.
  • Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
  • Na mus rozsmarować pozostałe ciasto.
  • Wstawić do piekarnika na 30 min i piec w temp. 175 C.
  • U nas zawsze znika jeszcze ciepły, można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.

W Waszym wykonaniu:

  • Arleta Kałużna wyszedł idealnie 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
59 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Krystyna Lipinska Jacewicz

niebo w buzi❤

Krystyna Miszczak
2 lat temu

to znaczy że w tym jabłeczniku nie ma mąki pszennej tylko ziemniaczana?

Wanda
Wanda
1 miesiąc temu

Bzdury, Babcia by nigdy takiego szajcu nie upiekła ,,, mabyc na kruchym i bez kaszy manny

Marzenka
Marzenka
1 miesiąc temu
Reply to  Wanda

Może twoja by takiego nie upiekła, szajs to twój komentarz…

Agata Wojcik
2 lat temu

Mąka ziemniaczana A nie pszenna ?

Izaa
2 lat temu

za mną tez chodzi taki zwykly jabłecznik, apetytu mi zrobiłaś

Unknown
2 lat temu

Na jaka blachę ten przepis

jaga
1 rok temu

Puszka dzisiaj robię z podwójnej porcji

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Jaką konsystencję ma powstałe ciasto?kruche to chyba nie jest, bo o zagniataniu nie ma mowy…jaki rodzaj jabłek Pani poleca?

Krysia
1 rok temu

Ja robie z Championów,a latem z antonówek lub jesienią z Szarych Renet.

Cherry Belle
1 miesiąc temu

Łoo idealny <3

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Cherry Belle

Prosty i smaczny 🙂

Di bloguje
1 miesiąc temu

Uwielbiam takie ciacha!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Di bloguje

Te proste ciacha jednak zawsze najlepiej smakują 🙂

Paulina
1 miesiąc temu

Moja teściowa robiła podobny i to jest jeden z dwóch (drugi na kruchym cieście), które jem… Bo nie przepadam za jabłecznikiem, ale na widok tego ślinka mi cieknie 🤤

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Paulina

Ja mam też 2 ulubione przepisy jeśli chodzi o jabłecznik, innych raczej nie ruszam 😉

beata
1 miesiąc temu

Uwielbiam to ciasto 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  beata

🙂

Beata M.
1 miesiąc temu

Pyszne, domowe ciasto. Muszę wypróbować twój przepis, może w końcu upiekę porządny jabłecznik 😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Beata M.

Beatko to taki prosty, nie jest jakiś wyszukany i w ogóle, ale bardzo smaczny i delikatny 🙂

Beata M.
1 miesiąc temu

Asiu takie proste są najlepsze. Planuję upiec na niedzielę 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Beata M.

To czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 bardzo chętnie dodam do wpisu z poleceniem Twojego bloga 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Beatko dziękuje za apetyczne foto 🙂

Joanna
1 miesiąc temu

Mniam, uwielbiam. Muszę sobie upiec.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Joanna

Za mną już dawno chodził taki zwykły jabłecznik.

Daniel
Daniel
1 miesiąc temu

Mniam mniam mniam 🙂
Ps nie wiedziałem,że do jabłecznika dodaje się kaszę mannę,ale oczywiście spoko 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Daniel

Można dać, ale można też pominąć.

neliada
1 miesiąc temu

Uwielbiam wszelkie jabłeczniki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  neliada

Ten jest prosty i bardzo smaczny 🙂

Maminek kulinarny
1 miesiąc temu

Fantastycznie proste ciasto a wygląda tak mniamusnie, że chce się z fotki zgarnąć😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Właśnie do fotki ledwo uchowałam 2 kawałki 😉 małe blaszki u nas się nie sprawdzają he he

Wioleta
1 miesiąc temu

Dawno nie jadłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

Ja też dawno nie jadłam właśnie.

Patrycja Reszko
1 miesiąc temu

To ciasto smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku

Maria
Maria
1 miesiąc temu

Na zdjęciu pierwszym na talerzu jest jabłecznik ale na górze też ma ciasto czy to jest z tego przepisu lj

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Maria

Tak to jest z tego przepisu, nie inaczej.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

To prawda, kiedy nas tylko najdzie ochota 🙂

Magda
1 miesiąc temu

Pychotka, takie ciasto zawsze się sprawdza o każdej porze roku 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

Zdecydowanie tak 🙂

Poradzimy24
1 miesiąc temu

szarlotka z musem jabłkowym! Moja uwielbiona!!!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Poradzimy24

Czasem dobrze jest wrócić do starych przepisów, też bardzo lubimy 🙂

Monika
1 miesiąc temu

Ja może wielką fanką jabłecznika nie jestem, za to dla mojego męża mogę go przygotować 🙂 Zaciekawiło mnie, że jest na innej mące.Zobaczymy czy mi wyjdzie 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Ja od czasu do czasu lubię, a dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.

Maria
Maria
1 miesiąc temu

Piekłam i jest bardzo dobry dzisiaj będę robiła drugi raz nam smakowało jest inne niż z mąką pszenne pyszne

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Maria

Marysiu bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

Dokładnie taką szarlotkę robiła moja babcia. Była taka pyszna, że babcia musiała ją przed nami chować, nie doczekałaby inaczej żadnej imprezy 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Katarzyna

U nas też to ciasto szybko znika,a jeszcze mała blaszka to samo przez się 😉 zawsze powtarzam, że u nas małe blaszki się nie sprawdzają he he

Lonna
1 miesiąc temu

Uwielbiam taki klasyczny jabłecznik 🙂 Pyszności!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Lonna

O tak klasyka ponad wszystko 🙂

Edyta
1 miesiąc temu

Juz kolejny raz zachwycam sie tym ciastem, doskonale!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Dziękuje takie proste przepisy z dawnych lat, czasem mają większą moc jak te dzisiejsze i kombinowane 😉

LanaDelRey.PL
1 miesiąc temu

jabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję!!!

Ania
Ania
1 miesiąc temu

Czy zamiast prażyć jabłka można dać gotowe? I czy wtedy trzeba dodać grysik? Czy można grysik zastąpić kisielem?