Jabłecznik

Dawno już nie robiłam takiego zwykłego jabłecznika jak u babci, jak wiadomo babcine ciasta zawsze najlepsze. Uwierzcie mi zjedliśmy ze smakiem, jabłecznik zniknął w locie, co mnie tylko utwierdziło, że powinnam częściej wracać do babcinych przepisów. Odkąd prowadzę bloga staram się zawsze coś wymyślać i kombinować z ciastami, ale dziś zachciało nam się coś prostego, bez zbędnych kombinacji i Wam również polecam. Dla bardziej wymagających polecam szarlotkę, u nas ciasta z jabłkami lubimy w każdej postaci.

Składniki:
Blaszka 24×24 cm

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl.mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • szczypta soli

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru (gdyby jabłka były kwaśne można dać więcej)
  •  1 łyżka z czubkiem kaszki manny

Przygotowanie:

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier cały czas miksując, wrzucić żółtka, wlać olej i aromat, krótko zmiksować do połączenia, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
  • Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min. Piec w temp. 175 C do zarumienienia.
  • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, prażyć na patelni, aż zmiękną i zrobią się szkliste, dodać cukier, cynamon do smaku, oraz kaszkę mannę, wymieszać.
  • Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
  • Na mus rozsmarować pozostałe ciasto.
  • Wstawić do piekarnika na 30 min i piec w temp. 175 C.
  • U nas zawsze znika jeszcze ciepły, można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.

W Waszym wykonaniu:

  • Arleta Kałużna wyszedł idealnie 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
57 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Krystyna Lipinska Jacewicz

niebo w buzi❤

Krystyna Miszczak
1 rok temu

to znaczy że w tym jabłeczniku nie ma mąki pszennej tylko ziemniaczana?

Wanda
Wanda
14 dni temu

Bzdury, Babcia by nigdy takiego szajcu nie upiekła ,,, mabyc na kruchym i bez kaszy manny

Marzenka
Marzenka
8 dni temu
Reply to  Wanda

Może twoja by takiego nie upiekła, szajs to twój komentarz…

Agata Wojcik
2 lat temu

Mąka ziemniaczana A nie pszenna ?

Izaa
1 rok temu

za mną tez chodzi taki zwykly jabłecznik, apetytu mi zrobiłaś

Unknown
1 rok temu

Na jaka blachę ten przepis

jaga
1 rok temu

Puszka dzisiaj robię z podwójnej porcji

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Jaką konsystencję ma powstałe ciasto?kruche to chyba nie jest, bo o zagniataniu nie ma mowy…jaki rodzaj jabłek Pani poleca?

Krysia
1 rok temu

Ja robie z Championów,a latem z antonówek lub jesienią z Szarych Renet.

Cherry Belle
15 dni temu

Łoo idealny <3

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Cherry Belle

Prosty i smaczny 🙂

Di bloguje
15 dni temu

Uwielbiam takie ciacha!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Di bloguje

Te proste ciacha jednak zawsze najlepiej smakują 🙂

Paulina
14 dni temu

Moja teściowa robiła podobny i to jest jeden z dwóch (drugi na kruchym cieście), które jem… Bo nie przepadam za jabłecznikiem, ale na widok tego ślinka mi cieknie 🤤

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Paulina

Ja mam też 2 ulubione przepisy jeśli chodzi o jabłecznik, innych raczej nie ruszam 😉

beata
14 dni temu

Uwielbiam to ciasto 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  beata

🙂

Beata M.
14 dni temu

Pyszne, domowe ciasto. Muszę wypróbować twój przepis, może w końcu upiekę porządny jabłecznik 😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Beata M.

Beatko to taki prosty, nie jest jakiś wyszukany i w ogóle, ale bardzo smaczny i delikatny 🙂

Beata M.
14 dni temu

Asiu takie proste są najlepsze. Planuję upiec na niedzielę 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Beata M.

To czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 bardzo chętnie dodam do wpisu z poleceniem Twojego bloga 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 dni temu

Beatko dziękuje za apetyczne foto 🙂

Joanna
14 dni temu

Mniam, uwielbiam. Muszę sobie upiec.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Joanna

Za mną już dawno chodził taki zwykły jabłecznik.

Daniel
Daniel
14 dni temu

Mniam mniam mniam 🙂
Ps nie wiedziałem,że do jabłecznika dodaje się kaszę mannę,ale oczywiście spoko 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Daniel

Można dać, ale można też pominąć.

neliada
14 dni temu

Uwielbiam wszelkie jabłeczniki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  neliada

Ten jest prosty i bardzo smaczny 🙂

Maminek kulinarny
14 dni temu

Fantastycznie proste ciasto a wygląda tak mniamusnie, że chce się z fotki zgarnąć😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu

Właśnie do fotki ledwo uchowałam 2 kawałki 😉 małe blaszki u nas się nie sprawdzają he he

Wioleta
14 dni temu

Dawno nie jadłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Wioleta

Ja też dawno nie jadłam właśnie.

Patrycja Reszko
14 dni temu

To ciasto smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku

Maria
Maria
14 dni temu

Na zdjęciu pierwszym na talerzu jest jabłecznik ale na górze też ma ciasto czy to jest z tego przepisu lj

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Maria

Tak to jest z tego przepisu, nie inaczej.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu

To prawda, kiedy nas tylko najdzie ochota 🙂

Magda
14 dni temu

Pychotka, takie ciasto zawsze się sprawdza o każdej porze roku 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
14 dni temu
Reply to  Magda

Zdecydowanie tak 🙂

Poradzimy24
13 dni temu

szarlotka z musem jabłkowym! Moja uwielbiona!!!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
13 dni temu
Reply to  Poradzimy24

Czasem dobrze jest wrócić do starych przepisów, też bardzo lubimy 🙂

Monika
13 dni temu

Ja może wielką fanką jabłecznika nie jestem, za to dla mojego męża mogę go przygotować 🙂 Zaciekawiło mnie, że jest na innej mące.Zobaczymy czy mi wyjdzie 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
13 dni temu
Reply to  Monika

Ja od czasu do czasu lubię, a dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.

Maria
Maria
11 dni temu

Piekłam i jest bardzo dobry dzisiaj będę robiła drugi raz nam smakowało jest inne niż z mąką pszenne pyszne

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Maria

Marysiu bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂

Katarzyna
12 dni temu

Dokładnie taką szarlotkę robiła moja babcia. Była taka pyszna, że babcia musiała ją przed nami chować, nie doczekałaby inaczej żadnej imprezy 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Katarzyna

U nas też to ciasto szybko znika,a jeszcze mała blaszka to samo przez się 😉 zawsze powtarzam, że u nas małe blaszki się nie sprawdzają he he

Lonna
11 dni temu

Uwielbiam taki klasyczny jabłecznik 🙂 Pyszności!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Lonna

O tak klasyka ponad wszystko 🙂

Edyta
2 dni temu

Juz kolejny raz zachwycam sie tym ciastem, doskonale!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 dni temu
Reply to  Edyta

Dziękuje takie proste przepisy z dawnych lat, czasem mają większą moc jak te dzisiejsze i kombinowane 😉

LanaDelRey.PL
2 minut temu

jabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję!!!