Ciasto Pięknie się prezentuje,jest Proste i Tanie,zaintrygowała mnie Masa Bułkowo-Kokosowa,więc postanowiłam przetestować przepis,który pochodzi ze strony Przepisy Joli.
 Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
5 jajek L
1 szkl.mąki pszennej z czubkiem
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
szczypta soli
Masa Bułkowo-Kokosowa:
2 bułki kajzerki
3 szkl.mleka
pół szkl.cukru
paczka cukru waniliowego
100 g wiórek kokosowych
250 g masła lub margaryny w temp.pokojowej
Posypka:
1 łyżka masła
100 g wiórek kokosowych
pół szkl.cukru
Dodatkowo:
słoiczek dżemu z jagód Firmy Stovit
pół szkl.wody
3 łyżki likieru kokosowego 

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,odkładamy mikser,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy wierzch,wstawiamy do piekarnika,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do tzw.”suchego patyczka”.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy od razu do góry dnem,ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia. 
Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 2 blaty.
Bułki rozdrobnić na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i zalać 2 szkl.mleka,odstawić na chwilę,żeby dobrze namiękły,
następnie rozdrobnić je widelcem na papkę,wsypać wiórki,wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrami,dodać masę bułkowo-kokosową,
gotować na małym ogniu cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
Masę wystudzić do temp.pokojowej.
Miękkie masło
 ubić na puch,dodawać łyżkami wystudzoną masę bułkowo-kokosową aż do wykończenia,powstanie gładka masa.
 Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem,posmarować dżemem
  i wyłożyć 2/3 masy,przykryć drugim blatem biszkoptu,nasączyć górę,rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami
(wiórki,masło i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia,cały czas mieszając).
Ciasto włożyć do lodówki.
 
 
 

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies