Amerykany.

Słodko Słodka
3 komentarze
Tak mnie ostatnio wieczorem naszło na amerykany,swojskie o niebo lepsze jak te z cukierni.



Składniki:
16 szt.

1 szkl.mleka
3 jajka L
500 g mąki pszennej
1 szkl.cukru
120 g Kasi
2 czubate łyżeczki amoniaku (jak wiadomo amoniak ma specyficzny zapach,także zastąpiłam go 2 łyżeczkami mniej czubatymi sody)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Kasię roztopić i pozostawić do wystygnięcia,mleko zmiksować z jajkami,dodać  mąkę przesianą i wymieszaną z sodą i cukrem,zmiksować do połączenia składników,na koniec dodać roztopioną Kasię i wszystko krótko zmiksować.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać na 180 C.
Ciasto wykładamy po 2 łyżki w dość dużych odstępach,piekłam po 4 szt.na jednej blaszce.
Pieczemy do zrumienienia brzegów 15-20 min.



Gotowe lukrujemy,u mnie cukier puder,odrobina soku z cytryny i odrobina wrzątku.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Moniś

Uwilebiam i chętnie bym zrobiła, tylko skąd wzięć amoniak do ciastek?

Moniś

Dziękuję 🙂
Nie chcę zastępować sodą, bo pamiętam ten smak z dzieciństwa i to własnie amoniak robił robotę 🙂