448
Składniki:
16 szt.
16 szt.
1 szkl.mleka
3 jajka L
500 g mąki pszennej
1 szkl.cukru
120 g Kasi
2 czubate łyżeczki amoniaku (jak wiadomo amoniak ma specyficzny zapach,także zastąpiłam go 2 łyżeczkami mniej czubatymi sody)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Kasię roztopić i pozostawić do wystygnięcia,mleko zmiksować z jajkami,dodać mąkę przesianą i wymieszaną z sodą i cukrem,zmiksować do połączenia składników,na koniec dodać roztopioną Kasię i wszystko krótko zmiksować.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać na 180 C.
Ciasto wykładamy po 2 łyżki w dość dużych odstępach,piekłam po 4 szt.na jednej blaszce.
Gotowe lukrujemy,u mnie cukier puder,odrobina soku z cytryny i odrobina wrzątku.
Uwilebiam i chętnie bym zrobiła, tylko skąd wzięć amoniak do ciastek?
W marketach spożywczych typu Carrefour,małe sklepiki osiedlowe.
Dziękuję 🙂
Nie chcę zastępować sodą, bo pamiętam ten smak z dzieciństwa i to własnie amoniak robił robotę 🙂