Ażurowe Naleśniki na Kefirze.

Słodko Słodka
6 komentarzy


Naleśniki na kefirze o bardzo ciekawej strukturze ciasta,są delikatne i smaczne,można je podawać z różnymi dodatkami a do ich zrobienia wystarczy trzepaczka rózgowa.

Składniki:
12 szt. 
2 jajka L
2 łyżki miodu Huzar lub 2 łyżki cukru brązowego
14 łyżeczki soli
1 szkl.kefiru
1 szkl.gorącej wody
pół łyżeczki sody
4 łyżki oleju
300 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka,wlewamy miód,sól i dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową,następnie wlewamy kefir,do szkl.z gorącą wodą wsypujemy sodę,mieszamy i wlewamy do miski,mieszamy dokładnie,wlewamy olej oraz stopniowo cały czas mieszając wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,mieszamy do połączenia wszystkich składników tak aby nie było grudek,
ciasto na chwilkę odstawimy i smażymy na suchej patelni z obu stron. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

Może być inny miód? Wyglądają bardzo apetycznie.

Anonimowy

Czy zamiast sody można użyć proszku do pieczenia?

Anonimowy

Czy zamiast maki pszennej mozna dać mąkę owsianą ?