328
Idealna Babeczka na nadchodzące Święta Wielkanocne:-)
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
1 budyń malinowy
1 budyń czekoladowy
Wykonanie:
Foremkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą u mnie były to dwie foremki jedna o średnicy 20 cm i mała o połowe mniejsza:-)
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier,ubić na sztywno i dodawać po jednym żółtku.Na najniższych obrotach miksera dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietankę.Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto rozdzielamy do 3 miseczek:do pierwszej dodajemy budyń śmietankowy ,do drugiej malinowy a do trzeciej czekoladowy,dokładnie wymieszać.Dałam dosłownie na końcówce wykałaczki barwnika różowego i zółtego,żeby otrzymać żywsze kolory.
I wylewamy do foremki z kominem jasne ciasto,różowe i na końcu brązowe.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 C i pieczemy ok.50 min.do suchego patyczka.
Babeczkę po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę do przestygnięcia,gdy ostygnie dekorujemy wg własnego uznania,u mnie akurat czekolada z odrobiną smietanki 30%,rozpuszczona nad parą.
Przepis zaczerpnięty z Grupy Kulinarnej.
ślicznie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje! Muszę zrobić w te Święta 🙂 dziękuję za inspirację
Roksanka babeczka jest super,pierwszy raz robiłam i jest idealna;-)Pozdrawiam
SUPER wygląda ta babeczka i tak mnie zainspirowała prostotą wykonania, że postanowiłam (przy zupełnym braku umiejętności) ją upiec jako "Babkę Wielkanocną". Mam pytanie o pieczenie: czy piec z termoobiegiem czy bez. Pozdrawiam. Ela
Kochana ja pierwszy raz robiłam taką babeczkę,ona zawsze się udaje;-)bez termoobiegu,pochwal się jak wyszła;-)Pozdrawiam
Piękności! Fajna ozdoba świątecznego stołu, taka babka