Babka Budyniowa.

Słodko Słodka
5 komentarzy
Idealna Babeczka na nadchodzące Święta Wielkanocne:-)


Składniki:

 6 jajek 

 1 szklanka cukru 

 1 i 1/2 szklanki mąki 

 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 % 

 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 1 budyń śmietankowy 

 1 budyń malinowy 

 1 budyń czekoladowy


Wykonanie:
Foremkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą u mnie były to dwie foremki jedna o średnicy 20 cm i mała o połowe mniejsza:-)
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier,ubić na sztywno i dodawać po jednym żółtku.Na najniższych obrotach miksera dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietankę.Miksujemy do połączenia składników.


Ciasto rozdzielamy do 3 miseczek:do pierwszej dodajemy budyń śmietankowy ,do drugiej malinowy a do trzeciej czekoladowy,dokładnie wymieszać.Dałam dosłownie na końcówce wykałaczki barwnika różowego i zółtego,żeby otrzymać żywsze kolory.
I wylewamy do foremki z kominem jasne ciasto,różowe i na końcu brązowe.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 C i pieczemy ok.50 min.do suchego patyczka.
Babeczkę po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę do przestygnięcia,gdy ostygnie dekorujemy wg własnego uznania,u mnie akurat czekolada z odrobiną smietanki 30%,rozpuszczona nad parą.



Przepis zaczerpnięty z Grupy Kulinarnej.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Roksana

ślicznie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje! Muszę zrobić w te Święta 🙂 dziękuję za inspirację

Ela

SUPER wygląda ta babeczka i tak mnie zainspirowała prostotą wykonania, że postanowiłam (przy zupełnym braku umiejętności) ją upiec jako "Babkę Wielkanocną". Mam pytanie o pieczenie: czy piec z termoobiegiem czy bez. Pozdrawiam. Ela

Kasia

Piękności! Fajna ozdoba świątecznego stołu, taka babka