Pyszna Babeczka,która zachwyca swoim smakiem i wyglądem,jest wysoka,bardzo dobrze się ją kroi,idealna na Wielkanocny stół,u mnie gości nawet w trakcie roku tak bez okazji,bardzo lubię ten rodzaj babki 🙂 Do przygotowania tej babeczki potrzebna jest specjalna zamykana forma,babkę gotujemy na gazie w garnku.

Składniki:
kostka masła lub margaryny 250 g
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek L
szczypta soli
1,5 szkl.mąki pszennej
0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
kawałek masła lub margaryny 
2-3 łyżki bułki tartej

Polewa:

80 ml śmietanki 30%
130 g czekolady u mnie pół na pół biała z mleczną








Przygotowanie:
Bardzo ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej,jeśli chcemy uniknąć zakalca.
Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,miksujemy chwilę i wsypujemy cukry,miksujemy na puch,aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wrzucamy żółtka,krótko miksujemy do połączenia,wlewamy sok z cytryny(jeśli lubicie możecie też zetrzeć skórkę cytryny na tarce),i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,całość miksujemy do połączenia wszystkich składników.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i wrzucamy je delikatnie do miski z ciastem drewnianą łyżką,delikatnie mieszamy

i całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,

formę zamykamy i wstawiamy do gara,z gotującą się wodą,woda powinna sięgać do 34 wysokości formy(dobrze jest obciążyć formę w garnku,żeby stała stabilnie i się nie bujała,w trakcie gotowania trzeba dolać wrzącej wody z czajnika),babeczkę gotujemy przez 1 godz.i 20 min.na średnim ogniu palnika,od razu po wyłączeniu palnika otwieramy formę,i odwracamy do góry dnem,wykładając babeczkę na talerz,pozostawiamy do wystygnięcia,

robimy ulubioną polewę(podgrzewamy śmietankę w małym garnuszku,zdejmujemy z ognia,wrzucamy połamaną na małe kawałeczki czekoladę,po chwili mieszamy aż do roztopienia się czekolady,polewamy babeczkę) i gotowe 🙂


 
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Szklanki jaka maja pojemnosc

Kamila Nowak
3 lat temu

Ciekawy przepis, dziękuję Ci za niego bardzo.

Unknown
1 rok temu

Często gotuję taką babkę ja natomiast daję olejek migdałowy polecam pyszna

Marta
Marta
1 miesiąc temu

Moja babka po 1,2 godziny miała na górze płynną postać, na dole zakalec. Co zrobiłam nie tak ? Gotowana na indukcji – nie wiem czy to różnica ??

trackback

[…] puszyste i delikatne babki. Na święta polecam moją ulubioną babkę gotowaną, przepis => (klik). Babka mannowa to taki szybki i mało absorbujący wypiek, prosty i tani. Taką babkę możesz […]