kilka kropel aromatu cytrynowego
Polewa:
80 ml śmietanki 30%
130 g czekolady u mnie pół na pół biała z mleczną
i całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,
formę zamykamy i wstawiamy do gara,z gotującą się wodą,woda powinna sięgać do 34 wysokości formy(dobrze jest obciążyć formę w garnku,żeby stała stabilnie i się nie bujała,w trakcie gotowania trzeba dolać wrzącej wody z czajnika),babeczkę gotujemy przez 1 godz.i 20 min.na średnim ogniu palnika,od razu po wyłączeniu palnika otwieramy formę,i odwracamy do góry dnem,wykładając babeczkę na talerz,pozostawiamy do wystygnięcia,
robimy ulubioną polewę(podgrzewamy śmietankę w małym garnuszku,zdejmujemy z ognia,wrzucamy połamaną na małe kawałeczki czekoladę,po chwili mieszamy aż do roztopienia się czekolady,polewamy babeczkę) i gotowe 🙂
Szklanki jaka maja pojemnosc
250 ml.
Ciekawy przepis, dziękuję Ci za niego bardzo.
Często gotuję taką babkę ja natomiast daję olejek migdałowy polecam pyszna
Moja babka po 1,2 godziny miała na górze płynną postać, na dole zakalec. Co zrobiłam nie tak ? Gotowana na indukcji – nie wiem czy to różnica ??
A forma była zalana do 3/4 wysokości i czy ją obciążyłaś czymś ciężkim, żeby nie latała w garnku? U mnie od momentu zagotowania gotuje się na średnim ogniu palnika. Nie wiem czy indukcja tu coś zmienia, ja mam jeszcze stary model kuchenki wolnostojącej 😉