Babka Gotowana.

Słodko Słodka
7 komentarzy
Pyszna Babeczka,która zachwyca swoim smakiem i wyglądem,jest wysoka,bardzo dobrze się ją kroi,idealna na Wielkanocny stół,u mnie gości nawet w trakcie roku tak bez okazji,bardzo lubię ten rodzaj babki 🙂 Do przygotowania tej babeczki potrzebna jest specjalna zamykana forma,babkę gotujemy na gazie w garnku.

Składniki:
kostka masła lub margaryny 250 g
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek L
szczypta soli
1,5 szkl.mąki pszennej
0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
kawałek masła lub margaryny 
2-3 łyżki bułki tartej

Polewa:

80 ml śmietanki 30%
130 g czekolady u mnie pół na pół biała z mleczną








Przygotowanie:
Bardzo ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej,jeśli chcemy uniknąć zakalca.
Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,miksujemy chwilę i wsypujemy cukry,miksujemy na puch,aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wrzucamy żółtka,krótko miksujemy do połączenia,wlewamy sok z cytryny(jeśli lubicie możecie też zetrzeć skórkę cytryny na tarce),i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,całość miksujemy do połączenia wszystkich składników.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i wrzucamy je delikatnie do miski z ciastem drewnianą łyżką,delikatnie mieszamy

i całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,

formę zamykamy i wstawiamy do gara,z gotującą się wodą,woda powinna sięgać do 34 wysokości formy(dobrze jest obciążyć formę w garnku,żeby stała stabilnie i się nie bujała,w trakcie gotowania trzeba dolać wrzącej wody z czajnika),babeczkę gotujemy przez 1 godz.i 20 min.na średnim ogniu palnika,od razu po wyłączeniu palnika otwieramy formę,i odwracamy do góry dnem,wykładając babeczkę na talerz,pozostawiamy do wystygnięcia,

robimy ulubioną polewę(podgrzewamy śmietankę w małym garnuszku,zdejmujemy z ognia,wrzucamy połamaną na małe kawałeczki czekoladę,po chwili mieszamy aż do roztopienia się czekolady,polewamy babeczkę) i gotowe 🙂


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

Szklanki jaka maja pojemnosc

Kamila Nowak

Ciekawy przepis, dziękuję Ci za niego bardzo.

Unknown

Często gotuję taką babkę ja natomiast daję olejek migdałowy polecam pyszna

Marta

Moja babka po 1,2 godziny miała na górze płynną postać, na dole zakalec. Co zrobiłam nie tak ? Gotowana na indukcji – nie wiem czy to różnica ??