Babka majonezowa na białkach

Słodko Słodka
8 komentarzy
Jak wykorzystać białka? Wypieków z białkami jest wiele, u mnie dzisiaj gości babka majonezowa na białkach. Taka babeczka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, lub do niedzielnej kawy. Wypiek ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a babeczka miękka i wilgotna.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 10 kawałków
Jak wykonać przepis na – Babka majonezowa na białkach

Potrzebne składniki
  

  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżki majonezu - z czubkiem
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • ½ opakowania budyniu waniliowego - proszek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
  • ulubiony aromat parę kropli - u mnie cytrynowy

Sposób wykonania

  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno.
    Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
    Wrzuć majonez oraz wlej parę kropli ulubionego aromatu. Całość delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Piana powinna pozostać gęsta i puszysta.
    Na sam koniec przesiej przez sitko mąkę, suchy budyń oraz proszek do pieczenia.
    Ponownie całość delikatnie wymieszaj tylko do połączenia.
    Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz przez ok. 50 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotową babeczkę wyjmij na blat i pozostaw do przestygnięcia.
    Gdy babeczka przestygnie możesz ją oprószyć cukrem pudrem, lub przygotować ulubioną polewę.
    Smacznego!!!
  • Majonez możesz zastąpić roztopionym, letnim masłem, lub olejem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka majonezowa na białkach wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Dudko

Wykorzystam jak tylko zostaną mi białka i majonez:)

Wioleta Sadowska

Uwielbiam babkę tego typu. Pychota.

thank

😍😍😍😍😍
thank for good article.
amblotto1234

Lamotek.pl

Genialna jest ta babka, a smak majonezu w ogóle niewyczuwalny! 🙂